Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Preţul benzinei atinge niveluri record


Prețul benzinei atinge niveluri record din Europa până în California, cu impact asupra companiilor și consumatorilor, din cauza creșterii cotației petrolului provocată de conflictul din Libia, transmite Bloomberg.
Britanicii reduc numărul călătoriilor, al vizitelor la cinematograf și al drumurilor la cumpărături, în condițiile în care prețul benzinei a depășit joi 130,68 pence pe litru, potrivit Automobile Association (AA), cea mai mare organizație de profil din Marea Britanie.

Prețurile au atins niveluri record și în Olanda și Italia.

În Statele Unite, prețul mediu al benzinei este de 3,81 dolari pe galon (1 galon-3,78 litri), aproape de un maxim al ultimilor doi ani, potrivit site-ului American Automobile Association (AAA).
Creșterea cotației petrolului până la 119 dolari pe baril a dus la creșterea prețurilor carburanților și a pus în pericol redresarea economică.
Impactul asupra prețurilor de consum ar putea determina Banca Centrală Europeană (BCE) să majoreze în aprilie dobânda de politică monetară.
Cotația petrolului Brent, de refe-rință la bursa din Londra, a urcat cu 23% în acest an, din cauza revoltei din Libia. În 2008, creșterea prețului țițeiului la 147 dolari pe baril a amplificat recesiunea, după criza financiară mondială.

Contractele la termen pentru petrolul Brent,au fost tranzacționate vineri la circa 116,2 dolari pe baril. În 24 februarie, petrolul Brent a atins un maxim al ultimilor doi ani, de 119,79 dolari pe baril.
Prețul petrolului de referință la bursa americană a atins 103,03 dolari pe baril, aproape de un maxim de 103,41 dolari pe baril, din 24 februarie.

În Italia, prețul benzinei a atins 1,544 euro litrul, iar cel al motorinei 1,438 euro litrul.
În Olanda, prețul benzinei a urcat la nivelul record de 1,697 euro pe litru, comparativ cu 1,692 euro pe litru în iunie 2008.

Prețul mediu al benzinei în Germania era joi de 1,55 euro pe litru, aproape de recordul de 1,58 euro pe litru atins în 2008.
În California, șoferii plătesc peste patru dolari pe galon în cazul benzinei premium, potrivit AAA.

„Dacă mergi la țară în Marea Britanie, oamenii cer în genunchi scăderea prețurilor. Ecourile anului 2008 sunt foarte puternice. Tot ceea ce sperăm este ca redresarea economică să fie suficient de puternică pentru a permite creșterea salariilor, astfel încât costurile să fie absorbite”, a declarat Luke Bosdet, purtător de cuvânt al asociației AA.
Până atunci, cei cu venituri scăzute sunt nevoiți să își lase mașinile în garaj, a adăugat el.

În România, prețul benzinei se apropie de șase lei pe litru, iar în Bulgaria prețurile combustibililor au ajuns la cele mai ridicate niveluri din istorie, de 2,35-2,4 leva (1,2 euro) în cazul benzinei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?