Ediția: Sâmbătă 21 septembrie 2024 Nr. 6719
Ediția: Sâmbătă 21 septembrie 2024 Nr. 6719

Hreanul


Hreanul are ca factor curativ rădăcina și frunzele. 
Afecțiuni pentru care se recomandă: împotriva răcelilor, a bolilor reumatice și ale căilor respiratorii superioare.
 
Calități curative și acțiune farmaceutică:
Rădăcină de hrean este foarte bogată în vitamine (în special C și din complexul B) și minerale, conține substanțe antibiotice naturale, enzime, fitohormoni etc. Cunoscut încă din vremea antichității, leac prețuit de greci și români, hreanul era o plantă răspîndită și printre daci, care îi spuneau usturonilă.
Frunzele crude, legate pe frunte, alungau durerile și limpezeau mintea, din rădăcină data pe răzătoare se coceau turte cu care se vindecau gâlcile, iar ceaiul de flori alungau cele mai grele răceli. Decăzut din vechea lui glorie, hreanul se mai folosește rar că medicament și mult mai des pentru a da gust mâncărurilor. Forța lui vindecătoare e remarcabilă.

Recomandări:
– tinctură din rădăcină împotriva guturaiului, gripei, în tratarea reumatismului, a plăgilor necrozate.
Extern se aplică pentru tratarea reumatismului, plăgilor (rănilor) necrozate. Aplicarea tincturii este ușor dureroasă, dar foarte eficientă.
– sirop din rădăcină de hrean împotriva astmului, bronșitei cronice, afecțiunilor cailor respiratorii medii și inferioare în general. Se iau trei linguri pe zi.
– vin tonic din rădăcină de hrean pentru îmbunătățirea digestiei, pentru stimularea și reglarea activității cardiace, contra anemiei și pentru prevenirea litiazei renale. Se administrează 3-4 linguri din acest vin tonic pentru îmbunătățirea digestiei, pentru stimularea și reglarea activității cardiace, contra anemiei și pentru prevenirea litiazei renale.
Pe termen lung, acest vin cu hrean este și un tonic sexual și un afrodiziac foarte bun.
– energizant din rădăcină de hrean
Nu există precauții, contraindicații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?