Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Trenurile intercity, rapid, accelerat şi personal vor dispărea


Ministerul Transporturilor va înlocui până la sfârșitul anului categoriile de trenuri operate de CFR Călători, respectiv intercity, rapid, accelerat și personal, cu cele din legislația europeană, astfel că și tarifele biletelor vor fi modificate pentru a fi în concordanță cu noile grupe de trenuri.
„Pentru realizarea acestei prevederi care presupune transformarea celor patru categorii actuale de trenuri și anume: intercity, rapid, accelerat, personal în trenuri Intercity, InterRegio și Regio sunt necesare modificări legislative, modificarea reglementărilor și dispozițiilor profesionale în domeniu, precum și modificarea variantelor tarifare de vânzare și implicit a softului de vânzare”, se arată într-un proiect de ordin al ministrului Transporturilor, Anca Boagiu.
Ordinul va intra în vigoare la 11 decembrie, când va intra în vigoare viitorul mers al trenurilor.

Noile categorii de trenuri vor fi:

Intercity (IC) – care la rândul lor se clasifică în Eurocity IC, Euronight IC, Intercity IC și Intercity Night

InterRegio (IR) – Interregio IR și Interregio Night

Regio (R) – Regio Express, Regio și Regio Urban/Suburban.

Trenurile Intercity Eurocity IC operează între orașele importante, în trafic intern sau internațional și respectă în totalitate anumite criterii de calitate, iar cele Euronight circulă în aceleași condiții, însă noaptea. Trenurile Intercity IC operează între orașele importante, circulă de regulă în timpul zilei, incluzând destinații internaționale, și asigură o viteză medie de minim 60 kilometri pe oră.

În schimb, trenurile Intercity Night circulă noaptea și trebuie să ofere servicii suplimentare de transport cu vagoane dormit și/sau cușetă, iar viteza medie minimă este de 55 kilometri pe oră. De asemenea, acest tip de tren poate avea în compunere vagoane ale operatorilor feroviari străini care oferă servicii specifice proprii și pot avea ca serviciu opțional transportul autoturismelor cu vagoane specializate.

Trenuri InterRegio vor opri în principalele gări care asigură conexiuni convenabile cu celelalte trenuri de călători și vor avea o viteză medie de 45 de kilometri pe oră. Trenurile InterRegio Night vor circula noaptea cu o viteză medie de minim 40 km/oră, vor avea vagoane de dormit și/sau cușetă, au opriri frecvente, în majoritatea orașelor din parcurs, și pot avea vagoane ale operatorilor străini și pentru transportul autoturismelor.

Trenurile de tipul Regio Express vor avea funcția unor trenuri personale, pentru că vor asigura transportul pentru arii geografice restrânse, la o viteză de minim 35 kilometri pe oră, iar de regulă nu vor circula în intervalul orar 23:00 – 4:00.

Trenul Regio este de asemenea ca un personal, respectiv va opri în toate stațiile și haltele, va circula cu viteza de minim 35 km/oră, iar serviciul de clasa I nu va fi obligatoriu. Pentru asigurarea legăturii, trenurile regio vor fi disponibile obligatoriu, în stațiile noduri de cale ferată, la minim 15 minute după sosirea trenurilor interregio sau intercity și la sosirea în stațiile noduri de cale ferată cu minim 15 minute înaintea sosirii trenurilor interregio sau intercity.

Trenurile de navetiști se vor numi Regio urban și Regio suburban și vor circula în jurul orașelor, vor asigura legăturile la și de la trenurile interregio. Serviciul de clasa I nu va fi obligatoriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?