Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Şapte principii pentru o alimentaţie curată


Ultima modă în lumea consumatorilor preocupați de sănătatea lor este „alimentația curată”, un concept ce încurajează consumul de mâncare sănătoasă cât mai naturală și mai puțin procesată. Deși expresia este relativ nouă, principiile sunt vechi. Experta Diane Welland prezintă principalele principii ale noii dietei la modă, pe www.cookinglight.com.
Principiile se bazează pe nutriția științifică și sunt similare cu recomandările făcute de organizațiile de sănătate publică. Curentul susține o abordare sănătoasă a alimentației și a stilului de viață pentru maximizarea energiei și optimizarea stării de sănătate, fiind mai mult decât o cură. Este un stil de viață, flexibil, care poate fi adaptat la orice fel de program. Conceptul de „alimentație curată” datează de pe vremea mișcării pentru mâncarea naturală sănătoasă din 1960, care respingea mâncarea semipreparată din motive ce țineau mai degrabă de morală și valori sociale decât de sănătate și nutriție. Până la urmă, curentul a ajuns în sălile de fitness, câștigând teren printre culturiști și alți sportivi. Recent, însă, a ajuns în cultura americană și inspiră generații de consumatori sănătoși.

***
Iată șapte dintre principalele principii ale acestui curent:
1. Alege alimente întregi și naturale și încearcă să elimini din alimentație mâncarea semipreparată
Mâncare semipreparată este orice găsești într-o cutie, pungă, recipient sau pachet, deși există și câteva excepții de la regulă (cum ar fi o pungă de fasole proaspătă). Majoritatea alimentelor pe care le consumi ar trebui să fie crude.
2. Alege produse nerafinate în dauna celor rafinate
Deși nu este posibil tot timpul, consumați cât mai multe cereale integrale cum ar fi orezul brun, mei, amarant (știr) și quinoa. Leguminoasele (fasole, mazăre, linte etc.) sunt de asemenea importante. Îndulcitori „curați” sunt mierea, siropul de arțar, sucul de trestie de zahăr.
3. Include niște proteine, carbohidrați și grăsimi la fiecare masă
Majoritatea dintre noi consumăm suficienți carbohidrați și grăsimi, însă ne lipsesc proteinele, mai ales în prima parte a zilei, la micul dejun și la prânz. Proteinele sunt importante pentru mușchi și te pot ajuta să-ți scazi pofta de mâncare. Dacă consumi proteine în timpul zilei, rămâi sătul mai mult timp.

***
4. Fii atent la grăsimi, sare și zahăr
Este mai ușor decât crezi, mai ales dacă ai reușit să renunți la mâncarea semipreparată, care este respon-sabilă pentru majoritatea caloriilor în exces și a nivelului mare de grăsimi, zahăr și sare. Alimentatele „curate” sunt sărate de obicei în aceste ingrediente.
5. Ia cinci – șase mese mici pe zi
Adică trei mese principale și două sau trei gustări. Astfel nu vei mai sări peste mese sau nu vei mânca prea mult. De asemenea, se menține glicemia la parametri buni, pentru a nu rămâne fără energie.
6. Evită băuturile care conțin calorii
Băuturile cum ar fi cafea și sucurile, în medie, adaugă încă 400 – 500 de calorii pe zi. Alege apa, ceaiul neîndulcit, laptele degresat sau sucul na-tural de fructe diluat în apă minerală.
7. Mișcă-te!
Exercițiile zilnice trebuie făcute din foarte multe motive. Nu te ajută numai să scapi de depunerile de grăsime și să-ți întărești mușchii, ci și să arzi mai multă energie și să îți menții inima, plămânii și oasele pu-ternice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?