Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Preţurile alimentelor au atins un nivel alarmant


Creșterea prețurilor la alimente a atins un nivel alarmant și poate duce la instabilități politice, iar siguranța alimentară ar trebui să fie prioritară în acest an pentru marile economii ale lumii, a avertizat președintele Băncii Mondiale (BM), Robert Zoellick.
„S-a atins cota de alertă. Le-am cerut să considere alimentația prioritatea numărul unu în 2011”, a spus Zoellick, după un discurs ținut în fața miniștrilor de Finanțe din G20, reuniți la Paris.
Inflația prețurilor produselor alimentare va încuraja creșterea ofertei din agricultură, însă în următorii doi ani ar putea genera probleme precum tensiuni sociale și căderea anumitor guverne, a adăugat el.
Creșterea continuă a prețurilor alimentelor, aplificată de scumpirea materiilor prime, reprezintă una dintre cauzele problemelor sociale din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
Comunitatea internațională ar trebui să fie pregătită să intervină rapid pentru a ajuta state precum Tunisia, unde președintele a fost înlăturat printr-o revoltă a populației, a menționat șeful BM. Aceste tensiuni s-au propagat în alte state din Afria de Nord și Orientul Mijlociu.
Între lunile iunie și decembrie ale anului trecut, nivelul de trai al 44 de milioane de persoane din întreaga lume a căzut sub pragul sărăciei severe, potrivit BM. În prezent, 1,2 miliarde de persoane se confruntă cu sărăcia extremă.
Zoellick a menționat că membrii G20 sunt pregătiți să acționeze pentru combaterea sărăciei. Franța, statul care deține în prezent președinția G20, a făcut din siguranța alimentară și limitarea volatilității prețurilor alimentelor o prioritate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?