Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Etnobotanicele ambalate la kilogram


Magazinele care comercia-lizează substanțe și plante etnobotanice vor fi obligate să vândă numai produse omologate de către ministerele de resort, urmând ca în paralel să fie intensificate acțiunile de control ale autorităților.
Procedura va fi reglementată printr-un ordin comun al miniștrilor Sănătății, Internelor și Agriculturii, iar acțiunile de control vor fi derulate de inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Inspectorii vor avea dreptul să dispună închiderea magazinelor care nu respectă această obligație. Prin această procedură se urmărește interzicerea tuturor substanțelor periculoase care nu sunt reglementate în prezent de vreo lege. Spre exemplu, un magazin care susține că vinde îngrășământ pentru flori va fi obligat să prezinte produsul la Ministerul Agriculturii, iar experții instituției vor analiza produsul și vor dispune interzicerea comercializării dacă vor constata că produsul are conținut halucinogen. Dacă se constată că acest îngrășământ este vândut la pliculeț, se poate cere să fie ambalat la kilogram. Guvernul a decis să recurgă la această procedură după ce a constatat că nu poate interzice o substanță chimică a cărei formulă poate fi modificată ușor prin adăugarea altui element chimic permis de lege. În 10 februarie 2010, Guvernul a emis o Ordonanță de urgență prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanțe și plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor. Åži după apariția acestei ordonanțe, însă, sute de tineri, printre care și din Vrancea au continuat să ajungă la spital în stare gravă, în urma consumului de plante etnobotanice.

Fenomen greu de eradicat

Magazinele din Focșani care comercializau plante etnobotanice au fost închise,  în cele din urmă, după o luptă de câteva luni bune. Tinerii ajunși din ce în ce mai  des în stare gravă la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean „Sfântul Pantelimon”, au reprezentat un argument solid pentru ca politicienii locali să ceară interzicerea comercializării lor pe piață.
Începând cu 26 ianuarie a.c., magazinele „de vise” au fost închise. În prezent, ele mai pot funcționa doar la o distanță mai mare de 2.000 de metri față de unitățile de învățământ, lăcașuri de cult, instituții religioase, instituții de cultură, instituții publice, locurile de agrement și distracție, gară, autogară, zone publice (piețe, târguri, oboare) și altele similare. Cu toate acestea, etnobotanicele nu au dispărut. Polițiștii din cadrul Serviciului de Comba-tere a Criminalității Organizate Vrancea au găsit deschis, săptămâna trecută, la maga-zinul de vise de pe strada Bu-cegi. Administratorii magazi-nului au susținut că nu vând produse etnobotanice ci „produse din tutun”. Polițiștii au ridicat probe pentru analize în urma cărora se va stabili despre ce fel de substanțe este vorba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?