Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Păncenii nu au bani pentru facturile la căldură


Facturile reprezentând contravaloarea căldurii consumate în lunile decembrie și ianuarie i-au luat prin surprindere pe păncenii care locuiesc în apartamentele repartizate din fondul statului și branșate la centralele pe gaze. Oamenii au aflat că, pentru a le achita, vor trebui să scoată din portofel sume cuprinse între 200 și 400 de lei, în funcție de suprafața încălzită. Din acest motiv, ei sunt de părere că prețul gigacaloriei este mult prea mare pentru un oraș ca Panciu și au cerut autorităților locale să intervină pentru diminuarea lui.
„Prețul este stabilit de Consiliul Local, la propunerea operatorului. Inițial, valoarea înaintată de acesta pentru gigacalorie a fost de 313 lei, dar a scăzut și a rămas la 263 de lei, inclusiv TVA, după ce au fost eliminați alți indicatori, care încărcau suma”, a explicat primarul Ion Petre.
Edilul a precizat că valoarea facturilor pe care locatarii trebuie să le plătească este direct influențată de numărul de consumatori. „Deocamdată, sunt puțini consumatori, într-un areal destul de mare. Când vor fi mai mulți utilizatori, va scădea și presiunea gazului, iar costurile vor fi mai mici”, a dat asigurări Ion Petre.
Edilul a adăugat că, „în cazul în care oamenii sunt nemulțumiți de facturi, pot cere explicații comisiei de specialitate de la operatorul de gaze, nu de la Primărie”. „Singurul lucru pe care-l putem face noi, în Consiliul Local, este să verificăm calculația de preț”, a spus primarul. Ion Petre nu a exclus faptul că, pentru unii locatari, valoarea facturilor de la încălzire va fi greu de suportat, dar a adăugat că orice serviciu, mai ales cel de calitate, trebuie plătit. „Avem condiții de trai optime. Problema e că nu toată lumea își poate permite costurile. Nu poți să stai iarna prin casă în tricou și să plătești puțin la căldură. Confortul costă”, a spus edilul.
Apă caldă cu program

Ion Petre a mai declarat că, în viitor, dificultăți similare ar putea apărea și la plata apei calde, unde gigacaloria ar putea ajunge, ca preț, la nivelul celei de la căldură. „Dificultățile vor fi evidente vara, când apa caldă nu poate fi asociată cu căldura. Evident, pe timpul verii se va înregistra un consum mai mare la apă caldă, nu căldură. În aceste condiții, în sezonul cald, apa caldă va deveni ceva mai scumpă. De aceea, va trebui să stabilim împreună  cu președinții asociațiilor de proprietari care va fi regimul de furnizare. Dacă oamenii vor dori să aibă apă caldă două sau trei ore dimineața, și tot atâtea seara, așa va fi! Cu alte cuvinte, cine vrea condiții maxime de trai, le va avea, dar trebuie să și le permită!”, a concluzionat Ion Petre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?