Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Concubinajul, un fel de…amor ilegal


Cuplurile care trăiesc în concubinaj trebuie neapărat să se căsătorească, deoarece guvernanții nu sunt de acord cu astfel de relații. Preocupați de modul în care cuplurile își împart patul, aleșii nu au vrut să legalizeze concubinajul. S-au lovit de împotrivirea celor de la Guvern. Rămâne de văzut dacă în perioada următoare, cuplurile care nu și-au oficializat relația vor fi cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de… „amor ilegal”.

Mai marii aleși ai statului sunt preocupați de modul în care românii își împart patul: cu acte sau fără, de parcă au rezolvat toate celelalte probleme, care îi împiedică să ajungă în fața ofițerului de stare civilă. Ei au propus oficializarea relațiilor de concubinaj, indiferent că este vorba despre persoanele de același sex sau sexe diferite.  S-au lovit însă de vehemența celor de la Guvern, care nu vor cu niciun chip să recunoască concubinajul, ei crezând în căsătorie. Probabil, celor de la Guvern nu le convine oficializarea concubinajului, pe motiv că nu ar mai încasa la bugetul statului procente din tarifele pentru căsătorii ori divorțuri.
Mulți dintre cei vizați de această lege spun că o bucată de hârtie, chiar dacă este eliberată de ofițerul de stare civilă sau de notar, nu le face viața mai ușoară. Iar când vine vorba de mânca-rea de pe masă, sigur hârtia respectivă nu face minuni.  „Eu și prietenul meu stăm împreună de patru ani și încă nu ne gândim la căsătorie. Suntem ca o familie, numai că nu avem acte în acest sens. Atâta timp cât ne înțelegem și ne simțim bine, nu văd care este problema. Părinții ne mai pun întrebări de genul «când vă căsătoriți», în rest nu are nimeni nicio treabă cu noi. Nu mi se pare normal să mă oblige cineva să merg la starea civilă dacă eu nu vreau asta. În plus, nu mă pot duce în fața ofițerului  fără o sumă frumușică de bani. Ca să mă pot căsători, trebuie să-mi fac analizele, să achit taxele aferente și abia după aceea se lega-lizează treaba. Eu și prietenul meu ne cumpărăm împreună ceea ce ne trebuie și facem tot ce fac și cei care sunt căsătoriți cu acte. Asta este o mare prostie. Să ne lase în pace, că ne facem noi viața așa cum putem, nu trebuie    să-mi impună guvernanții să mă căsătoresc. Sau poate vor să facă bani și cum cununia se plătește, speră și ei ca așa să mai adune ceva”, este de părere Florentina din Focșani.

Partaj și în timpul concubinajului 

Dacă cumva guvernanții își fac griji că unul dintre parteneri ar putea rămâne fără bunuri, în cazul în care relația de concubinaj se destramă, avocații îi contrazic și spun că bunurile se împart oricum. „Din păcate, mulți preferă să conviețuiască în acest mod. În cazul unei eventuale despărțiri, și bunurile achiziționate în timpul concubinajului pot fi împărțite, ele se numesc bunuri coachizite și nu bunuri comune. Dacă în cazul bunurilor comune se prezumă că fiecare a contribuit cu 50% la achi-ziționarea acelui bun, în cazul bunurilor coachizite, trebuie făcută dovada că  s-a contribuit la achiziția respectivului bun”, a precizat avocatul Ticu Burcă, decanul Baroului Vrancea.
Dacă tinerii sunt pro concubinaj, vârstnicii nu sunt încântați de aceste relații. Obișnuiți cu „vremea lor” persoanele mai în vârstă percep acest tip de relație ca pe o… destrăbălare. „Ce a ieșit acum, eu n-am mai văzut. Ce înseamnă treaba asta, să stai așa, fără să te măriți? Cum se poate să dormi cu un bărbat în același pat și să nu fii măritată cu el? Pe vremea mea nu era așa. Ieșeam câte puțin prin diferite locuri cu câte un băiat și dacă ne convenea unul de celălalt ne căsătoream. Păi ne băteau părinții de nu știam ce e cu noi dacă stăteam așa aiurea și făceam ce se face acum. Eu tot așa mi-am educat și fata. I-am spus ce are voie să facă și ce nu. Mie nu-mi place treaba asta cu concubinajul! Dacă cel cu care dormi în pat nu te mai vrea, ce faci? Altu te mai vrea așa, când știe că au mai fost și alți bărbați pe la tine? Nu e bună treaba asta și este foarte bine dacă nu se aprobă”, a precizat Mărioara Popa, din Focșani.
Dacă vârstnicii nu sunt de acord cu legalizarea concubinajului, tinerii sunt de altă părere, mai ales cei care se află în această situație.
Nu este exclus ca guvernanții să trimită poliția la ușile celor care trăiesc în concubinaj să facă verificări, iar în cazul în care găsesc nereguli, să întocmească dosare penale pentru săvârșirea infracțiunii de… „amor ilegal”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?