Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Ultimele zile ale lui Hosni Mubarak ca preşedinte, marcate de confuzie


Hosni Mubarak a fost confuz în ultimele zile ale președinției sale în fața evenimentelor care au condus la înlăturarea sa de la putere, fiind prost informat de Ministerul său de Interne și presat de fiul său Gamal să ignore protestele, potrivit presei egiptene. Ziare guvernamentale și private evocă o altercație violentă între cei doi fii ai fostului șef al statului – Alaa, fiul cel mare, și Gamal, în vârstă de 47 de ani, care era considerat succesorul lui Hosni Mubarak -, primul reproșându-i celuilalt că a „pătat imaginea” tatălui lor, care a condus Egiptul timp de aproape 30 de ani.

La 10 februarie, cu o zi înaintea demisiei sale istorice, „confuzia, chiar neputința, era mare la palatul prezidențial”, scria luni Al-Ahram, care a fost centrul de greutate al presei pro-Mubarak.
„Nu înțelegeau cu adevărat ce se întâmplă”, continuă cotidianul, referindu-se la manifestațiile care au afectat țara timp de 18 luni.

Potrivit diverselor publicații, mâna lui Gamal, descris ca fiind o persoană ambițioasă înconjurată de oameni de afaceri, a fost foarte vi-zibilă în discursurile tatălui său către națiune în timpul crizei.
„Gamal Mubarak a gestionat criza (…) cu ochii pe putere. Nu a înțeles decât foarte târziu că era scos din joc … de aceea discursurile nu corespundeau cu ceea ce voiau să audă oamenii. Acest lucru le-a sporit furia”, continuă Al-Ahram.

Joi, înaintea ultimei apariții a lui Mubarak la televiziune, „Gamal l-a convins pe tatăl său să facă o ultimă tentativă, aceea de a anunța reforme și de a delega prerogativele lui Omar Suleiman”, a cărui desemnare ca vicepreședinte nu a convins mulțimea. „Alții au sugerat un ton mai conciliant și sentimental, dar Gamal nu era de aceeași părere. Discursul a inflamat mulțimea … tentativa a eșuat … președintele a căzut”.

Strategia fiului cel mic nu ar fi întrunit majoritatea nici măcar în cadrul familiei. Potrivit Al Akhbar (oficial), cei doi fii ai președintelui au început să se certe după înregistrarea discursului din 10 februarie, care a fost obiectul unui „montaj” pentru introducerea unor declarații mai ferme față de manifestanți.
„Ai corupt țara când ai deschis calea colegilor tăi (din mediul de afaceri) și iată rezultatul. În loc ca tatăl tău să fie onorat la sfârșitul vieții sale, ai acționat pentru murdărirea imaginii lui”, i-a strigat Alaa fratelui său, afirmă cotidianul, potrivit căruia tot palatul prezidențial a auzit disputa.

Tot potrivit ziarului citat, acest discurs în care Mubarak urma să anunțe că deleagă prerogativele civile lui Omar Suleiman și pe cele militare armatei, a fost modificat în ultimul moment, spre marea surpriză a Statelor Unite și cancelariilor occidentale care se așteptau la un alt ton.
Potrivit cotidianului Al Yum Al Sabee (privat), Prima Doamnă, Suzanne Mubarak, a leșinat de două ori din cauza acestei altercații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?