Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Finanţare pentru construirea unui cămin de bătrâni


Primăria din Fitionești a obținut o finanțare de 850.000 euro pentru construirea unui cămin de bătrîni. Finanțarea este asigurată prin Programul Operațional Regional(POR). Administrația din Fitionești are în derulare sau depuse pentru a obține finanțare, proiecte în valoare de 7,8 milioane euro. Este vorba de construirea unui bloc de locuințe pentru tineri prin ANL, electrificarea locuințelor din satul Mușunoaiele, dar și asfaltarea tuturor drumurilor comunale, construirea unei grădinițe și înființarea zilei comunei.

Proiectul căminului de bătrâni constă în construirea a 18 garsoniere, din care 16 cu câte două locuri și două garsoniere cu câte trei locuri. Căminul va avea bucătărie și sală de mese complet utilate și dotate, dar și o sală de festivități. Primarul din Fitionești, Iordache Cazacu, a declarat că acest proiect este singurul de acest gen accesat în Moldova. „Este un proiect foarte important pentru comunitate, în condițiile în care există foarte multe persoane care au peste 65 de ani și de care nu are cine să aibă grijă. Centrul va fi realizat în special pentru persoanele vîrstnice din Fitionești dar și pentru persoane din alte localități. Proiectul a obținut punctajul maxim, a fost declarat eligibil și primește finanțare”, a afirmat Iordache Cazacu. Edilul șef a mai adăugat că are în derulare, sau depuse pentru a obține finanțare, proiecte în valoare de 7,8 milioane de euro. Este vorba de construirea unui bloc de locuințe pentru tineri prin ANL, electrificarea locuințelor din satul Mușunoaiele. Până în acest moment a obținut finanțare pentru blocul ANL și electrificarea satului Mușunoaiele.

Locuințe pentru tineri

Investiția privind cele 12 apartamente ce vor fi construite prin ANL are o valoare de 840 de mii de euro și este asigurată integral de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. Primarul Iordache Cazacu, a precizat că deja sunt peste 30 de persoane care au depus cereri pentru obținerea unei locuințe.  „Investiția este una deosebit de importantă pentru comunitate, deoarece pînă în acest moment avem depuse 32 de cereri de la tot atîtea familii de tineri care nu au o locuință și nici posibilități să își construiască una. Sper să reușesc ca, în această primă fază, să obțin o suplimentare cu încă patru locuințe la acest proiect”, a precizat primarul Iordache Cazacu.

Electrificare pentru Mușunoaiele

O altă investiție importantă pentru comunitate este electrificarea satului Mușunoaiele. În proiect este prins să fie electrificat și Schitul Mușunoaiele, unul din cele mai frumoase schituri din România. Primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu, a declarat că introducerea curentului electric este cea mai mare do-rință a locuitorilor din acest sat. „Am reușit cu sprijinul președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, să obținem finanțare pentru introducerea curentului electric în satul Mușunoaiele, unde există 12 locuințe”, a precizat primarul Iordache Cazacu. El a mai adăugat că valoarea totală a lucrărilor este de aproape 7 milioane de lei. Lucrările au fost demarate, în 2009, în prezența preșe-dintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Åžeful administrației județene a turnat primul cancioc la baza primului stîlp de la noua rețea electrică.

Ghișeu unic la primărie

Primăria Fitionești a mai obținut finanțare europeană, în valoare de 85 de mii de euro, pentru înființarea unui ghișeu unic, proiectul fiind în derulare. „Ghișeul unic va simplifica mult timpul de așteptare pentru eliberarea documentelor de care au nevoie oamenii de la primărie. Va fi un singur birou la care oamenii pot veni și acolo își vor rezolva toate problemele”, a precizat primarul Iordache Cazacu.
De asemenea, autoritățile locale din Fitionești mai au realizat un proiect în  valoare de 2,5 milioane de euro care vizează asfaltarea tuturor drumurilor comunale, construirea unei grădinițe și înființarea zilei comunei. Conform acestui proiect vor fi modernizați și asfaltați aproape 10 kilometri de drumuri comunale, valoarea lucrărilor fiind de 1,6 milioane euro, va fi construită o grădiniță nouă care va costa 800 de mii de euro și va fi amenajat un loc în care se va sărbători ziua comunei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?