Arsuri la stomac
– Mâncați migdale: consumul a 5-10 migdale pe zi înlătură, adesea, arsurile la stomac. Uleiul pe care îl conțin depune o peliculă protectoare pe pereții stomacului, iar proteinele conținute în sâmburi formează un tampon natural, în combinație cu acidul clorhidric.
– Sucul de morcovi cruzi sau cartofi (două pahare pe zi) potolește arsurile.
– Rădăcina de reglisă. Atenție: reglisa e contraindicată în caz de hipertensiune.
Aerofagie, balonări
– Cărbunele vegetal obținut prin calcinarea materiei de origine vegetală, este un absorbant ideal, care fi-xează pe suprafața lui bacteriile, to-xinele, dar mai ales gazele intestinale, care sunt eliminate pe cale naturală. Se găsește în farmacii, sub formă de pastile.
– Infuzie de tarhon: dacă după ce mâncați aveți dureri de stomac sau vi se umflă abdomenul, presărați pe tot ce mâncați puțin tarhon tocat sau, și mai bine, faceți o infuzie, pe care o beți după masă.
– Semințe de mărar: după masă, preparați o infuzie dintr-o linguriță de semințe de mărar, opărite cu o cană de apă, și lăsați-le să se infuzeze 10 minute. Au efect imediat.
– Roiniță pentru persoanele nervoase: când nervozitatea și anxietatea vă tulbură digestia, faceți o infuzie de roiniță, dintr-o linguriță de plantă opărită cu o cană de apă. Se lasă 10 minute. Se bea o cană, după mesele principale.
– Infuzie digestivă din chimen: celebru pentru combaterea gazelor la stomac și împotriva aerofagiei în ge-neral, chimenul se prepară în felul următor: se opărește o linguriță de semințe cu o cană de apă, se lasă să se infuzeze 10 minute, apoi se bea câte o ceașcă după fiecare masă.
Colici intestinale
– Lichior de tarhon – se prepară un sirop din 200 g zahăr și 1/2 litru de apă. După ce se răcește, se adaugă 1/2 litru alcool de 45 de grade. În amestec, se pune apoi un pumn de frunze și tulpini de tarhon. Se lasă la macerat 45 de zile. În clipa spasmelor dureroase, beți un păhărel de lichior. Calmează și durerile menstruale.
Digestie dificilă
– Vin de rozmarin: puneți 150 g de frunze proaspete de rozmarin sau 40 de grame de frunze uscate, într-o sticlă de 750 ml. Turnați deasupra vin alb (dacă doriți să fie și diuretic) sau vin roșu (pentru efect fortifiant). Închideți sticla cu dop și lăsați să macereze conținutul vreme de 15 zile, scuturând din timp în timp. Când e gata, strecurați lichidul și puneți-l într-o sticlă curată. Se bea câte un păhărel de țuică după mesele principale.
Anemie de primăvară
– Rădăcină de ștevie de grădină: este foarte bună împotriva anemiei, pentru că absoarbe fierul din pământ. Se prepară un decoct dintr-o linguriță de rădăcină de ștevie, care se fierbe într-o cană de apă, vreme de 5 minute. Se strecoară, se beau două căni pe zi, înainte de masă, una dimineața și alta seara, înainte de culcare.
– Hreanul: rădăcina de hrean este recomandată și pentru copiii care suferă de rahitism. Se pun la fiert 10-15 g de rădăcină de hrean tăiată mărunt, în jumătate de litru de apă, și se fierbe 10 minute. Se beau 2-3 căni pe zi. O rețetă mai gustoasă: se taie rădăcina de hrean în rondele, care se pun într-un borcan și se pudrează cu zahăr. Se închide borcanul și se lasă conținutul la macerat. Din siropul format, i se administrează copilului o lingură pe zi.
Afecțiuni respiratorii
– Decoct din conuri de brad: se pun 3-4 conuri de pin sau brad într-un litru de apă și se lasă să se macereze o oră. Apoi se pune vasul pe foc și se lasă să fiarbă 3-4 minute. Se stinge focul, se acoperă vasul cu un capac, se lasă să se infuzeze 10 minute. Se strecoară. Se beau trei căni de ceai pe zi.
Crize de astm
– Băutură de usturoi – se taie o căpățână de usturoi în lamele fine și se pun la macerat 15 zile, în trei litri de țuică de țară. Se scutură în fiecare zi. Se filtrează printr-un tifon. În caz de criză de astm, se înmoaie o bucată de zahăr în acest alcool și se suge încetișor.
– Infuzie de turiță-mare – se opărește o linguriță de plantă cu o cană de apă și se lasă la infuzat 10 minute. Se bea o cană pe zi. Rărește crizele și le potolește. Turița e interzisă în caz de constipație.
– Infuzie de lumânărică – se opărește o linguriță de plantă cu o cană de apă. Se lasă să se infuzeze 10 minute, se strecoară. Se beau 3-4 căni pe zi. Strecurați ceaiul printr-un tifon, fiindcă planta are niște perișori mici care pot irita esofagul.
– Respirați vapori de mentă – pentru degajarea bronhiilor, inhalațiile cu frunze de mentă dau rezultate excelente. Puneți un pumn de plantă într-un lighean, turnați deasupra apă clocotită și respirați vaporii fierbinți, cu grijă să nu vă ardeți. Pe lângă frunze, puteți adăuga și 4-5 picături de ulei esențial de mentă.
Bronșita
– Sirop de ceapă și varză – tocați o ceapă, apoi amestecați-o cu 2-3 frunze de varză tăiate cât mai mărunt. Pudrați-le cu zahăr tos și lăsați-le la macerat 48 de ore. Se formează un soi de sirop din care se ia câte o lingură de mai multe ori pe zi.
– Decoct de ceapă – tăiați 3 sau 4 cepe în sferturi, fierbeți-le într-o jumătate de litru de apă, vreme de 10 minute. Strecurați-l. Se bea tot lichidul într-o zi, porționat.
– Baie de cimbru – se fierb 400 g de cimbru în 4 litri de apă, vreme de 3-4 minute. Se strecoară și se toarnă în apa din baie.
Gripa de primăvară
– Băutură de cui încins – Puneți un ibric cu apă la fiert. Puneți să se înroșească pe flacăra aragazului un cui de fier lung de 3 cm. Umpleți cu apă fierbinte o jumătate de pahar. Adăugați o pastilă de aspirină și 2 lingurițe de rom. Amestecați pentru a dilua pastila. Adăugați în pahar 9 cuișoare. Când cuiul e roșu, apucați-l cu grijă cu un clește și scufundați-l în lichid. Așteptați să sfârâie, scoateți-l afară, apoi beți lichidul încetișor, înghițitură de înghițitură (fără să înghițiți cuișoarele, care se filtrează cu dinții). Culcați-vă, învelindu-vă cât mai gros pentru a transpira. Dacă e necesar, repetați operația.
– Vin fierbinte cu scorțișoară: puneți la fiert o sticlă de vin roșu. Adăugați 15 g de scorțișoară, 5 bucăți de zahăr și câteva felii de lămâie. Beți o jumătate de sticlă pe zi, împărțită în 4 porții. Se repetă rețeta trei zile la rând. Dacă totuși boala trenează, faceți o cură de mere. Mâncați între 500 g – 1 kg de mere rase, exceptând orice alt aliment, vreme de 2-3 zile.
Răceli de primăvară
– Baie de picioare cu muștar: muștarul bunicilor noastre este de mare actualitate în răceli mai ușoare. Amestecați 150 g făină de muștar cu puțină apă rece. Lăsați-o să stea un sfert de oră, apoi adăugați pasta obți-nută în 4 litri de apă caldă (38 de grade). Turnați-o într-un lighean și băgați-vă picioarele înăuntru. Tempe-ratura apei nu trebuie să depășească 40 de grade, fiindcă muștarul își pierde puterea.
– Cataplasme cu hrean: radeți rădăcina de hrean și puneți cataplasme pe piept.
Probleme legate de ochi
– Mărarul – Fumigația cu mărar e foarte eficientă contra conjunctivitei și pentru a dezumfla pleoapele. La fel de buni sunt și aburii. Se zdrobește o lingură cu semințe de mărar, se pune într-un vas și se toarnă deasupra apă clocotită. Apoi, vă aplecați cu fața peste aburi, acoperindu-vă capul cu un prosop. Stați așa 10 minute.
– Pulpă de dovleac: dacă o conjunctivită vă dă de furcă, luați puțin miez de dovleac, mixați-l și aplicați-l în ca-taplasme, pe ochii închiși.
– Gălbenuș de ou și făină de secară – se prepară din ele o pastă care se aplică pe ochi.