Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Descentralizarea, încă o păcăleală PDL


Descentralizarea din agricultură și educație va deveni un eșec atât din cauza legislației care nu ține cont de realitățile românești cât și a dezinteresului guvernului pedelist.
Problemele ridicate de implementarea descentralizării din agricultură și educație, prin Legea Camerelor Agricole și Legea Educației, au fost discutate, ieri, de conducerea Prefecturii Vrancea cu reprezentanți ai autorităților locale și instituțiilor deconcentrate. La întâlnirea grupului de modernizatori au fost discutate atât avantajele cât și problemele apărute în implementarea Legii Camerelor Agricole și a Legii Educației.
Un exemplu al lipsei de interes și dezinteresului este cazul Legii Camerelor Agricole. Deși, conform legii, alegerile pentru camerele agricole zonale ar trebui să aibă loc în această primăvară, nu au apărut normele de aplicare și nu au fost înființate comitetele de inițiativă care să organizeze competiția electorală.
Nici până acum nu se cunosc instituțiile deconcentrate din agricultură care vor fi reorganizate prin înființarea noilor Camere Agricole. Reprezentanții Direcției Agricole și ai Camerei Agricole Județene au prezentat, ieri, atât avantajele cât și problemele create de noua legislație. Pe lista avantajelor se numără asigurarea unor servicii de consultanță și expertiză cât mai aproape de producătorul agricol, o mai bună reprezentare a intereselor fermierilor, crearea unor centre de proiectare locale.
Problemele apar când se discută despre asigurarea resurselor financiare necesare pentru funcționarea camerelor agricole, deoarece funcționarii trebuie plătiți iar fermierii sunt prea săraci pentru a mai plăti contribuții la funcționarea acestor instituții. De asemenea, nu a fost stabilit modul de calcul a necesarului de camere agricole la nivel de județ.
La discuțiile privind implementarea Legii educației, s-a arătat că este o nouă provocare adusă unităților școlare, respectiv valorificarea specificului local prin o mai bună popularizare a ofertei educaționale.
” Un alt aspect abordat a vizat corelarea dintre cerințele pieței muncii și oferta educațională, în scopul creșterii șanselor de angajare a tinerilor absolvenți. În acest sens, s-a propus organizarea unei întâlniri între reprezentanții ISJ, unitățile școlare de profil agricol și ai principalelor organizații reprezentative ale producătorilor (asociații, federații etc.), în scopul identificării de comun acord a planurilor de specializare adaptate nevoilor de resurse umane la nivel județean”, se arată      într-un comunicat al Prefecturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?