Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

„Două jamboane de porc şi trei kile de vegeta“


Înregistrările ambientale făcute în timpul anchetei la PTF Naidăș au scos la iveală adevărate târguieli când venea vorba de împărțitul banilor pe ture, sugestivă fiind aceea când un vameș a fost tăiat de la „rația bănească” pentru că a preferat să ia „două jamboane de porc și trei kile de vegeta”.
În referatul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) cu propunere de arestare preventivă a 15 lucrători de la Punctul de Trecere a Frontierei Naidăș (Caraș Severin), procurorii anticorupție prezintă, prin prisma unor înregistrări ambientale, târguielile pe care le făceau lucrătorii acestei instituții privind mita în cazul celor care pe lângă bani optau și pentru o mită în produse, precum jamboane de porc, vegeta, băutură fină sau țigări.
Cel mai sugestiv caz prezentat de procurorii anticorupție este cel al șefului PTF Naidăș, Valentin Ionică Bărăgan, care în 9 decembrie 2010 i-a cerut unui alt lucrător, Cristian Borceanu, „să-i dea două jamboane de porc și trei kg de Vegeta”. Bărăgan a propus ca la momentul împărțirii banilor luați cu titlul de mită în tura respectivă, Borceanu să ia 240 de lei pentru achiziționarea acestor produse.
Din transcrierea înregistrărilor ambientale prezente în documentul procurorilor reiese că lucrătorii de la PTF Naidăș luau în permanență țigări, sticle de whisky – J&B, Jack și Ballantines – și că atunci când luau produse primeau mai puțini bani din cota finală împărțită.
Un alt caz inedit surprins în timpul anchetei de la Naidăș este acela al unei lucrătoare despre care colegii acesteia arată că nu ar fi avut permisiunea soțului să ia mită. Această situație reise din înregistrarea ambientală din 28 noiembrie 2010, când a primit atât pentru ea, cât și pentru alți lucrători vamali suma de 1.350 de euro de la inculpatul Soare, reprezentând o parte din suma primită ca mită, pentru un transport ilegal de țigări făcut de traficantul Ion Buică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?