Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Cardiopatia ischemică


Cardiopatia ischemică este ischemia (lipsa de sânge) coronariană datorată aterosclerozei sau altor factori (stres, alergie, infecții virale, stenoze etc.). Ca simptome, se evidențiază durerile precordiale (crizele de angor), dispneea, palpitațiile, infarctul (necroza miocardică).
 
 În categoria cardiopatiilor întâlnim:
 – Angină de piept, care are ca simptome durerile retrosternale de intensitate mare, crispante, iradiate în gât, mandibulă și în spate (gheară anginoasă). Durerile apar după efort, expunere la frig, mese copioase, atmosferă poluată, iar în cazuri avansate – în repaus sau noaptea, în timpul somnului. Durerea cedează după un sfert de oră la administrarea de nitroglice-rină sau la repaus, reapărând la efort prin blocarea respirației, sughiț, vărsături etc. 
 – Sindromul intermediar este preludiul infarctului miocardic. Durerea poate să apară în repaus, depășind ca intensitate și durată pe cea din angină pectorală. Este important de reținut faptul că durerea nu cedează la nitroglicerină. Bolnavul se va imobiliza la pat până la sosirea medicului! 
 – Infarctul miocardic apare după astuparea bruscă a unei ramuri a arterelor coronare aterosclerotice. Simptome: în perioada de debut apare de regulă scăderea tensiunii, febră, puls accelerat, uneori neregulat (dispnee), tulburări gastrointestinale (greață, vărsături, balonări). Debutul infarctului este semnalat de o durere foarte intensă, ce persistă timp de câteva ore sau chiar o zi, care nu cedează la calmante și nitroglicerină, fiind însoțită de stări de vomă, diaree și tulburări neurovegetative. Bolnavul se va imobiliza la pat cât va persista durerea și se va apela de urgență la medic. 
 
Se vor evita: grăsimile animale, carnea de porc, dul-ciurile rafinate, cerealele rafinate. 
Recomandări: primele zile (1-3 zile) se va ține dietă hidrică (1,5 l zilnic), compusă din sucuri de mere, morcov și spanac; decocturi de cereale (secară, ovăz, grâu); limonade îndulcite cu miere. Treptat, se introduc în alimentație legumele pasate, fructele coapte, cerealele bine fierte și terciuite, laptele proaspăt (circa 14-16 zile). După 14-16 zile se trece treptat de la alimentele fierte la cele crude. Sucurile biologice (0,5-1 litru/zi) se mențin în alimentație cel puțin 42 de zile. Se interzice cu desăvârșire consumul sării în primele 14 zile.
 
Alimente-remedii în afecțiunile cardiovasculare
Fructe: afine, coacăze negre, fragi, lămâi, pere, mure, struguri, piersici, caise.
Legume: usturoi, ceapă, hrean, varză, spanac, tomate, linte, soia.
Cereale: secară, orz, grâu, mei, hrișcă (fierte sau mai bine încolțite). 
 
Hipertensiunea arterială (H.T.A.) reprezintă creșterea exagerată a presiunii sângelui în patul arterial. Tensiuni normale: 140 mm Hg cu 80 mm Hg și 160 mm Hg cu 95 mm Hg pentru persoanele vârstnice. H.T.A. se caracte-rizează printr-o hiperactivitate cardiovasculară, având următoarele simptome: transpirații abundente, palpitații, tahicardii, puseuri tensionale ridicate, dureri de cap, amețeli, oboseală, iritabilitate, insomnii, zgomot în urechi, înțepături în dreptul inimii, tulburări de vedere, amorțeli în mâini.  Pot apărea următoarele urmări: slăbirea me-moriei, tulburări de vorbire, surditate, senzație de deget mort, dereglări ale digestiei, accidente vasculare cerebrale, hemoragii ale fundului de ochi. 
Cauze: bolile renale și cardiace, afecțiunile endocrine (datorate în special tiroidei, suprarenalelor și hipofizei), afecțiunile cerebrale. Odată cu vindecarea bolii cauzatoare, se normalizează și tensiunea. 
 
Alimente interzise: zahăr, dulciuri, paste făinoase, pâine albă, prăjituri, sare, carne, mezeluri, afumături, brânzeturi (grase, sărate și fermentate), ouă (maximum două/săptămână).
Remedii alimentare: usturoi, ceapă, praz, salată, urzică, hrean, leuștean, sfeclă roșie, cireșe, coacăze, lămâi, vișine, struguri.  De asemenea, se va ține cont de următoarele recomandări: lichidele se vor ingera fracționat, fără masticație; se va renunța total la tutun și băuturi alcoolice; sarea se va reduce din alimentație, în raport cu gradul bolii.
 Somn – minimum 8 ore noaptea și 1-2 ore după-amiaza. Multă mișcare în aer liber. Se vor evita solicitările nervoase (familia va crea bolnavului o ambianță plăcută).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?