Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Vrancea, premiul I la Festivalul „Pomana Porcului“


Vrancea a obținut locul întîi la Festivalul Internațional „Pomana Porcului” organizat la Balvanyos, secțiunea diversitatea produselor. Bucătarii vrânceni au pregătit 11 produse tradiționale în doar 4 ore, cu un produs mai mult decât anul trecut. Preparatele tradiționale pregătite de vrînceni i-au uimit pe membrii juriului care au gustat din Rulada Buciumul Vrâncioaiei, Cartușul Vânătoresc sau Tochitura Taci și-nghite. Echipa vrînceană a fost compusă din Aurora Pintilie, Costică Å¢îțîrcă, Elena Baciu, Victor Ene, coordonați de președintele ANTREC Vrancea, Vasile Boștiog.

Echipa vrânceană participantă la Festivalul Internațional de „Pomana Porcului” organizat, la sfârșitul săptămînii trecute, la Balvanyos, comuna Turia, Covasna, a câștigat locul întâi la secțiunea diversitatea produselor. În doar patru ore, bucătarii vrânceni au pregătit 11 produse tradiționale. Juriul competiției internaționale a apreciat calitatea produselor tradiționale dar și numărul acestora.
În intervalul orar 11.00-15.00, echipa din Vrancea, coordonată de președintele ANTREC Vrancea, Vasile Boștiog, a rea-lizat câteva tipuri de rulade printre care Rulada Turistului, Rulada Buciumul Vrâncioaiei dar și Cartușul Vânătoresc sau Tochitura Taci și-nghite. Vrîncenii au mai realizat răcitură, mușchiuleț afumat, sărmăluțe în foi de viță și de varză, caltaboș, tobă, cîrnați (proaspeți și afumați).
„În premieră le-am prezentat Cartușul vânătoresc, un fel de șnițel cu cașcaval și ciuperci. O ruladă deosebită a fost Bu-ciumul Vrâncioaiei. După cum îi spune și numele are forma buciumului vrâncenesc iar în compoziție am pus mușchiuleț, cârnați și cașcaval. Un produs deosebit a fost Tochitura Taci și-nghite. Este o combinație între tochitură și mămăliguță. Tochitura se face separat și apoi se pune în mămăligă. Se amestecă și când este gata mămăliga se răstoarnă în farfurie. Cei din juriu au fost încântați, este un fel de mâncare specific pentru crescătorii de oi”, a afirmat Vasile Boștiog.

Patru premii la patru participări

Este al patrulea premiu obținut de echipa din Vrancea la Festivalul Internațional de „Pomana Porcului”, după două premii întâi și premiul al doilea în urmă cu trei ani. Echipa vrînceană medaliată la Festivalul Internațional de „Pomana Porcului” este compusă din Aurora Pintilie, Costică Å¢îțîrcă, Elena Baciu, Victor Ene. Opt echipe au fost din România, reprezentînd zone precum Vrancea, Craiova, Alba, cinci din Ungaria și una din Germania.
Festivalul este o îmbinare de obiceiuri populare și tradiții gastronomice, concurenții urmând să se îmbrace în portul tradițional specific zonei pe care o reprezintă. Fiecare echipă va trebui să prezinte tradițiile locale privind sacrificarea porcului și preparatele tradiționale. Echipele vor parti-cipa, în ziua sosirii, la o cină tradițio-nală secuias-că, iar în ziua concursului sunt trezite cu sunetul trompetei și servite cu un pahar cu palincă, după care are loc defilarea echipelor. Mascota festivalului este un porc îmbrăcat cu un șorțuleț alb, care stă pe un butoi de vin și ține un cârnat. Pe șapca lui scrie Balvanyos, locul desfășurării festivalului.

Bani de la Consiliul Județean și Vranlact

Participarea echipei din Vrancea la Festival a fost posibilă datorită sponsorizărilor primite de la Consiliul Județean prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT), și ajutorului dat de conducerea societății Vranlact. Participarea echipei vrîncene la Festivalul Internațional de „Pomana Porcului” este o metodă de promovare a județului și este păcat că nu au fost mai mulți oameni de afaceri care să susțină participarea la un asemenea festival. Ar fi fost o metodă excelentă de marketing dar și un sprijin acordat turismului vrâncean.
„Toată această gastronomie tradițională, în mod special se axează pe cultura gastronomică de la munte. Este mai spectaculoasă, oferă obiceiuri și tradiții atractive pentru un turist care va vizita Vrancea și care ar dori să participe la un astfel de eveniment. Centrul Județean are o colaborare veche cu ANTREC, începând cu Festivalul de Folclor de la Sibiu, din 2001, expozițiile gastronomice de la Festivalul Bachus, proiectul «Destinații Europene de Excelență»”, a afirmat președintele filialei județene a Forumului Montan, Dănuț Stoianof.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?