Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Bibliotecari puţini, cititori tot mai mulţi


Numărul celor care lucrează în cadrul Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” este cu mult sub necesarul de care instituția are nevoie, pentru a-și  putea desfășura activitatea în condiții decente. Potrivit unei analize efectuate de  reprezentanții instituției de cultură, Biblioteca Județeană funcționează, în prezent, cu 37 de angajați, din care doar 30 sunt bibliotecari. Instituția de cultură funcționează cu puțini specialiști, în situația în care publicul solicită servicii din ce în ce mai specializate, pentru a se informa.

În plus, numărul mare de utilizatori ai Bibliotecii face ca munca de zi cu zi a bibliotecarilor să fie o adevărată provocare. Biblioteca Județeană gestionează aproape 200.000 de cărți, documente audio și video, periodice, manuscrise, softuri speciale, dar și alte documente la fel de importante și căutate de cititori. De asemenea, puținul personal de care dispune instituția pune, zilnic, la dispoziția cititorilor săi documente grafice extrem de valoroase. Toate aceste servicii atât de atractive sunt prestate de cei 30 de bibliotecari, care lucrează în două ture, fără pauze, timp de peste 11 ore zilnic, utilizând în proporție de 95%, echipamente și programe electronice. Conform Regulamentului de Organizare și Funcționare aprobat de autoritatea tutelară, Biblioteca Județeană se adresează atât publicului din Focșani, cât și celui din orașele și comunele din județul Vrancea, iar prin serviciile electronice oricărui alt utilizator din toate colțurile județului, țării și chiar de peste graniță.
 
***
Prin detașarea temporară a perso-nalului, se urmărește ca serviciile pentru public să fie deschise în permanență, pe durata întregului an. Așadar, cei 30 de bibliotecari lucrează cu un public generos, respectiv 17.601 cititori, din care, în 2010, 6.253 au frecventat Biblioteca ca utilizatori activi, înregistrându-se o creștere  cu 2% față de anul 2009. „Biblioteca Județeană «Duiliu Zamfirescu» Vrancea, parte a sistemului național de biblioteci, este instituția publică info-documentară de rang județean, specializată în stocarea informației de tip enciclopedic pe toate tipurile de suport și în difuzarea acesteia, conform legii și a regulamentelor proprii, către orice categorie de public. Biblioteca Județeană asigură accesul gratuit și nediscriminatoriu la informație, stimulează curiozitatea intelectuală, creativitatea și competiția, contribuie la educația și formarea continuă a membrilor comunității vrâncene”, au subliniat reprezentanții Bibliotecii Județene.

Patru locații de întâlnire a publicului cu lectura

Bibliotecarii, informaticienii, dar și ceilalți angajați care răspund nevoilor zilnice ale vrâncenilor pasionați de lectură, au fost repartizați în așa fel încât toate cele patru sedii ale instituției să își poată deservi utilizatorii în condiții decente. Tot pentru cititorii lor, bibliotecarii lucrează, în Focșani, în așa numitele Biblioteci de cartier. Filiala din Sud a Bibliotecii Județene deservește o importantă populație a municipiului Focșani. În sediul din Str. Mr. Sava s-au mutat și funcționează Sala de lectură – adulți, Sala multimedia, Centrul de limbi străine, Serviciul de prelucrare și Serviciul Contabilitate, dar și Serviciul Resurse umane și Administrativ. Nu în ultimul rând, Biblioteca pentru Copii funcționează într-un sediu reabilitat printr-un Proiect PHARE, câștigat de Consiliul Județean, și a fost dat în funcțiune în 2007. De asemenea, Biblioteca Județeană mai beneficiază de un sediu pe strada Mihail Kogălniceanu, care aparține domeniului privat, fiind clădire de patrimoniu. Pe lângă faptul că sunt puțini, bibliotecarii sunt nemulțumiți de faptul că sediul central este mult prea vechi, iar din acest motiv există riscul producerii în orice moment a unui dezastru în cazul unui cutremur. „Imobilele aflate în administrarea Bibliotecii necesită cheltuieli mari  de întreținere, mai ales pentru clădirile de patrimoniu nereabilitate, a căror vechime este de aproximativ 100 de ani, care au o infrastructură depășită, cu grad mare de risc. Å¢inând cont de standardele în domeniu, aplicabile încă din secolul trecut, în ciuda frumuseții arhitecturale și a poziției relativ centrale, imobilele în care funcționează Biblioteca Publică Județeană sunt insuficiente ca spațiu și nefuncționale pentru servicii moderne de acces la informație, destinația lor inițială fiind aceea de case de locuit”, au adăugat reprezentanții Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” din Focșani. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?