Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Litoralul românesc va dispărea de pe harta turismului


Litoralul românesc ar putea dispărea de pe harta turismului mondial, dacă va fi neglijat de autoritățile centrale încă 5 ani, potrivit asociației Litoral-Delta Dunării, ai cărei reprezentanți cred că disputele politice afectează turismul din România.
Operatorii de la Marea Neagră acuză dezinteresul guvernelor pentru adoptarea unor proiecte specifice litoralului în ceea ce privește legislația muncii, acordarea de ajutor de șomaj personalului sezonier care, nemaifiind motivat, pleacă să lucreze în alte țări, și acordarea unor facilități fiscale pentru investitori.
„20 de ani de nepăsare înseamnă distrugerea turismului românesc. Încă 5 sau 10 ani de dispute politice ne șterg de pe harta turismului mondial definitiv. (…) Investitorii privați care au riscat plasându-și investițiile pe litoral, ca și cei puțini care au investit în Delta Dunării, au nevoie de susținerea statului și de o strategie guvernamentală prioritară, care să fie elaborată în strânsă colaborare cu autoritățile locale și cu mediul patronal local. O parte din taxele și impozitele pe care le plătesc operatorii privați trebuie să se întoarcă în investiții și în promovare a destinației turistice în care ei activează”, spun reprezentanții asociației Litoral-Delta Dunării.

Aceștia cred că situația în care se află litoralul românesc este cauzată de dezinteresul statului față de degradarea stațiunilor Eforie Nord, Eforie Sud și Techirghiol, care dețin un uriaș potențial balneoclimatic. Totodată, căderea malurilor în stațiunea Eforie Nord este consecința directă a neîntreținerii de-a lungul timpului.
„În ceea ce privește sudul Litoralului, este inadmisibil să așteptăm ca un oraș ce deține un buget local care provine de la doar 40.000 de locuitori, să relanseze și să întrețină șase stațiuni de interes național. De aceea, solicităm crearea imediată a unui comandament strategic, la nivelul asociației, împreună cu reprezentanții MDRT și ai celorlalte ministere cu putere decizională asupra activității noastre, pentru a construi împreună o strategie, și nu pentru a asista neputinicioși la distrugerea finală a imaginii acestei regiuni turistice a României”, se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, o altă greșeală este schimbarea regimului de administrare a plajelor, în plin sezon, în anul 2006, de către autoritățile publice centrale.
„De atunci, plajele sunt în administrarea unei direcții a Ministerului Mediului, și nu a Consiliului Județean, așa cum este normal, ceea ce ne împiedică să realizăm o strategie comună împreună cu autoritățile locale și cu hotelierii. În fiecare an, deschiderea sezonului la 1 mai se face cu plaje neamenajate, deși hotelierii sunt amendați dacă nu își deshid unitățile de cazare”, se mai arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?