Vitamina B1 (numită și Tiamină):
– contribuie la funcționarea normală a sistemului osteo-muscular și a sistemului nervos
– e importantă pentru buna funcționare a aparatului digestiv și a glandelor endocrine,
– asigură creșterea randamentului intelectual
– are ușor efect diuretic
– ajută la menținerea tonusului musculaturii netede
– necesară în procesul de creștere
Vitamina B2 (numită și Riboflavină):
– are rol în formarea hemoglobinei
– importantă în catabolismul lipidelor și glucidelor
– are rol în fixarea fierului și în sinteza proteinelor
– prezintă importanță la nivel celular, contribuind la procesul de „respirație” a celulelor
– îmbunătățește vederea (crește sensibilitatea retinei)
– ajută la dezvoltare fizică osteo-musculară
– acționează favorabil asupra pielii, a mucoaselor și intestinelor
– este utilă în profilaxia cancerului
Vitamina B3 (numită și Niacina, Niacinamida, Amida acidului nicotenic, Factorul PP):
– ajută la funcționarea normală a aparatului digestiv
– indispensabilă pentru menținerea în stare bună a tegumentelor și mucoaselor
– utilă în sinteza normală a unor hormoni (testosteron, estrogeni, insulină)
– reduce durerile provocate de migrenă
– îmbunătățește circulația sanguină, favorizează circulația cerebrală și coronariană
– scade tensiunea arterială, concentrația colesterolului și a trigliceridelor din sânge
– ameliorează durerile ulceroase
– combate halitoza (mirosul neplăcut al gurii)
– servește la buna funcționare a sistemului nervos central
– scade nivelul colesterolului
– înlesnește asimilarea fierului
Vitamina B4 (numită și Acidul folic):
– are un rol important în profilaxia cancerului de col uterin
– favorizează absorbția fierului
– are rol deosebit în formarea placentei și dezvoltarea zigotului, prevenind apariția unor malformații congenitale (spină bifidă)
– stimulează secreția de lapte matern
– joacă un rol important în formarea globulelor roșii,
– contribuie la metabolizarea proteinelor și la utilizarea zaharurilor și aminoacizilor
– e parte integrantă din mecanismul de produ-cere a acizilor nucleici (ADN și ARN)
– ajută la diviziunea celulară
– oferă protecție împotriva paraziților intestinali
– conferă pielii un aspect sănătos
– are efect analgezic
– preîntâmpină deficiențele de naștere
– acționează preventiv împotriva anemiei
Vitamina B5 (numită și Acidul pantotenic, Pantotenatul de calciu, Vitamina PP):
– favorizează formarea epidermei
– influențează pozitiv creșterea părului
– indispensabil pentru funcționarea normală a glandelor suprarenale, cărora le reglează producția de hormoni
– influențează pozitiv creșterea și pigmentarea părului
– participă la menținerea stării de sănătate a aparatului digestiv, a ficatului și a epiteliilor
– stimulează activitatea diferitelor glande
– menține starea de sănătate a nervilor și a pielii și intervine în prevenirea apariției dermatitelor (bolilor de piele)
– sporește rezistența la stres și contribuie la formarea unor hormoni anticorpi
– intervine în procesele de creștere,
– are rol în metabolismul glucidelor și în utilizarea eficientă a colinei și inozitolului
Vitamina B6 (numită și Piridoxină):
– participă la metabolismul aminoacizilor și proteinelor, glucidelor și lipidelor (mai ales al acizilor grași esențiali)
– împiedică depunerea colesterolului pe pereții arterelor
– mare importanță în formarea anticorpilor și a hematiilor (globulelor roșii)
– ajută la atenuarea tensiunii nervoase, fiind esențială pentru buna funcționare a sistemului nervos
– combate durerile ciclului menstrual
– ameliorează senzația de greață
– sensibilizează receptorii periferici de hormon de creștere din țesuturi, reprezentând un stimulent în creșterea osteo-musculară
– intervine în mod esențial în buna funcționare a măduvei osoase
Vitamina B7 (numită și Biotină sau Vita-mina H):
– are rol în metabolismul proteinelor, lipidelor și glucidelor
– contribuie la funcționarea normală a pielii și mucoaselor
– combate stările de oboseală și epuizare
Vitamina B8 (numită și Colină):
– favorizează legarea acizilor grași din orga-nism, prevenind astfel depunerea grăsimilor în ficat (steatoză hepatică) și depunerile de colesterol pe pereții vasculari
– contribuie la eliminarea substanțelor toxice și a metaboliților inutili acumulați în orga-nism
– este necesară pentru transmiterea impulsurilor nervoase
– joacă un rol cheie în strucura membranelor celulare și de multe ori se leagă de diverse alte vitamine
– favorizează circulația substanțelor liposolubile prin membranele celulare
– din colină, în creier se formează acetil-co-lină, o substanță neurotransmitatoare
– este considerată substanță lipocatabolică, adică substanță care „arde” grăsimile
– ajută la îmbunătățirea memoriei, mai ales în cazul persoanelor cu Alzheimer
– ajută la prevenirea afecțiunilor degenerative ale ficatului și vezicii biliare
Vitamina B9 (numită și Inozitol):
– favorizează creșterea părului, constituind hrana vitală pentru păr și putând preveni rărirea acestuia și apariția cheliei.
– servește la metabolizarea grăsimilor, reducând nivelul colesterolului sanguin și prevenind atero-scleroză
– are rol în transmiterea impulsurilor nervoase
– are efect calmant pronunțat
– este considerat substanță lipocatabolică, adică substanță care „arde” grăsimile
– împiedică depunerea grăsimilor în ficat
– ajută la îmbunătățirea memoriei
– ajută organismul să producă lecitină, utilă în buna funcționare a creierului și articulațiilor
Vitamina B10 (numită și PABA sau Acid para-amino-benzoic):
– benefică pentru micro-flora intestinală a organismului
– participă activ la metabolismul oxidativ, generator de energie în organism
– contribuie la metabolismul fierului
– are rol în formarea hematiilor (globulelor roșii)
– favorizează sinteza vitaminei B4 și absorbția vitaminei B5
– contribuie la menținerea sănătății pielii și a culorii părului
Vitamina B12 (numită și Ciancobalamină):
– contribuie la creșterea și dezvoltarea fizică
– contribuie la creșterea poftei de mâncare și a greutății corporale
– utilă în profilaxia și tratamentul anemiei
– are rol benefic asupra sistemului nervos
– ameliorează irascibilitatea
– contribuie la funcționarea normală a celulelor, în special a globulelor roșii din măduva oaselor
– îmbunătățește capacitatea de concentrare și memorare
– ajută la păstrarea echilibrului psihic
– participă activ la metabolismul proteinelor, lipidelor și glucidelor
– stimulează buna funcționare a tractului gastrointestinal
– are un rol important în protejarea celulelor hepatice prin împiedicarea depunerii grăsimilor în ficat.