Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

„Mai bine să ne omoare decât să ne ia spitalul“


Propunerea Ministerului Sănătății (MS) de transformare a Spitalului Orășenesc din Odobești în Cămin pentru Persoane Vârstnice, i-a nemulțumit pe toți angajații unității spitalicești, dar și pe pacienți. Peste 35.000 de persoane riscă să rămână fără asistență medicală, dacă propunerea va fi adoptată. Pacienții sunt revoltați pe actuala guvernare și sunt de părere că tot ce vrea aceasta e să îi „omoare”.

Spitalul Orășenesc din Odobești deține șase secții de profil, respectiv Secția de Interne, Pediatrie, Psihiatrie, Obstetrică-Ginecologie, Ambulatoriul de Chirurgie și Radiologie, dar și un laborator biologic și o farmacie. Capacitatea spitalului este de 45 de paturi, iar numărul persoanelor tratate anual este de aproximativ 4.000 de pacienți. Managerul Spitalului Orășenesc din Odobești, Florin Monac, consideră că nu sunt motive ca acest spital să fie desființat, deoarece asigură  asistență medicală pentru 35.000 de persoane, nu are datorii și are destui medici pentru secțiile de profil pe care le deține. „Singurele persoane care au de suferit în urma acestei pro-puneri de reprofilare a spitalului, sunt pacienții. Medicii își mai găsesc de lucru, dar pacienților din această zonă nu mai are cine să le ofere asistență me-dicală, mai ales că este o zonă cu un nivel de trai scăzut. Actul medical nu înseamnă să ne fie nouă bine, ci se referă strict la pacienți. Acest lucru nu l-au înțeles cei de la Ministerul Sănătății. Spitalul din Odobești servește 35.000 de persoane arondate, cu o medie de 3.500 – 4.000 de cazuri rezolvate pe an, ca să nu mai zic de aproximativ 1.000 de persoane pe care le tratăm, deși sunt neasigurate. Nu mai vorbim de zona viticolă în care ne plasăm și anual vin mii de oameni la muncă, care nu sunt asigurați și le oferim și lor asistență medicală”, a declarat Florin Monac, managerul Spitalului din Odobești.

Investiții de sute de milioane

De aproximativ cinci luni, de când este manager, Florin Monac a investit aproximativ 600 de milioane de lei vechi, din fonduri proprii, în mo-dernizarea spitalului. „Am reabilitat șapte saloane,      le-am făcut grup sanitar propriu. Am respectat litera legii. Am început cu Secția de Interne și cu cea de Pediatrie, pentru că acolo este fluxul cel mai mare de pacienți. Secția de Psihiatrie este deja făcută printr-un program. Fiecare salon are termopane, gresie, faianță, grup sanitar propriu cu toaletă, bideu și duș. Nu avem probleme nici din punct de vedere financiar. La noi, un caz rezolvat este decontat de Casa de Asi-gurări de Sănătate cu 970 de lei, iar la Spitalul Județean cu 1.370 de lei. Cu o sumă mai mică pentru fiecare pacient, realizăm și profit, pe când Spitalul Județean reușește să adune datorii în fiecare lună. Ne încadrăm și în cheltuielile de personal, care sunt de până în 70%”, a mai adăugat Florin Monac.
El se teme pentru soarta medicilor din instituție, pentru că majoritatea au peste 30 de ani vechime, dar și pentru asistente și personalul auxi-liar. Spitalul are doi medici specialiști de interne, un medic pediatru și un medic ginecolog, un medic radiolog și unul chirurg, plus 27 de asistente, nouă infirmiere, 10 îngrijitoare pentru curățenie, două spălătorese și opt muncitori, printre care și bucătărese, dar și opt persoane la departamentul administrativ. De asemenea, la acest spital mai activează și cinci medici rezidenți pe specializările Psihiatrie, Pediatrie, Obstetrică-Ginecologie, Epidemiologie și Cardiologie. „După 30 de ani petrecuți în incinta acestui spital, când mai ai câțiva ani până la pensie, este foarte greu să fii trimis în altă parte, pentru că de la o vârstă te acomo-dezi mai greu. Va fi greu pentru medici. Din calculele mele, mai mult de jumătate din personal nu va mai putea activa în această instituție, dacă va fi transformată în cămin pentru persoane vârstnice”, este de părere Florin Monac.

Medici incompatibili cu reprofilarea

În condițiile în care Spitalul Orășenesc din Odobești va fi transformat în Cămin pentru Persoane Vârstnice, cu siguranță medicii specializați, de exemplu, în Obstetrică-Ginecologie și Pediatrie nu vor putea lucra în cadrul noii instituții, pentru că cei de la CAS nu le vor mai deconta serviciile, iar segmentul de persoane care vizează cele două specializări, nu va mai fi prezent în spital. „Dacă se va transforma în cămin de bătrâni, eu nu mai pot lucra aici pentru că CAS nu va mai plăti serviciile mele. Practic, va trebui să ajung în altă parte. După 30 de ani de muncă în acest spital, este greu, pentru că ești legat sufletește. Secția de Pediatrie este foarte utilizată în acest spital. Anul trecut am avut 800 de internări, în ianuarie au fost 65 de copii internați, iar acum am deja 25. Unde se vor duce acești copii? Un copil reprezintă întotdeauna o urgență continuă. Dacă ni se spunea că nu facem nimic, că nu avem internări mai înțelegeam măsura, dar avem o utilizare foarte bună. Numărul de paturi este de 10 și mereu sunt ocupate de pacienți. Nu știu ce voi face pe viitor. Suntem la mâna ministerului. Sincer, nu știu ce va fi…”, a afirmat Ioan Rusu, medic primar pediatru în cadrul Spitalului din Odobești.
În ceață este și Petru Angheluță, medic ginecolog în cadrul aceleiași unități. Acesta profesează de 41 de ani în spital și deși are dosarul de pensie aprobat, încă mai lucrează, deoarece este legat sufletește de acest loc. „Nu cred că se va face mare brânză. Sigur nu se va face nicio reducere de cheltuieli și singurii care vor avea de suferit vor fi oamenii. Populația din această zonă este săracă și este important ca acest spital să rămână. Sunt sigur că Spitalul Județean se va aglomera, ca și Unitatea de Primire Urgențe. Aici găsesc și medicamente, și medici cu vechime și este și aproape. Lucrez de 41 de ani în acest spital și sunt legat sufletește de el. Deși am dosarul de pensie aprobat, încă lucrez aici, pentru că mă leagă multe de acest loc”, a precizat Petru Angheluță, medic specialist ginecolog. 

„Boc și Băsescu sunt de vină de tot”

Pacienții spitalului sunt foarte supărați pe guvernanți. Ei consideră că singurii vinovați de situația dramatică în care se află țara sunt preșe-dintele Traian Băsescu și prim-ministrul Emil Boc, iar aceștia ar trebui „trimiși la ăia, în Egipt, să îi omoare!”. Cu lacrimi în ochi, Ioana Bot, o pacientă a spitalului,  s-a arătat dezamăgită de propunerea de transformare a Spitalului din Odobești în Cămin pentru Persoane Vârstnice. „Nu vreau să-l desființeze. Spitalul să rămână așa cum e. Mai bine să ne omoare decât să ne ia spitalul! Eu sunt foarte mulțumită de serviciile de aici, căldură avem, mânca-rea este bună, iar medicii sunt foarte de treabă. Nu ne permitem să mergem la Spitalul din Focșani, că nu avem bani. Am fost odată acolo și m-au trimis înapoi la Odobești”, a fost de părere femeia. O altă pacientă a spitalului a fost la fel de dezamăgită la aflarea veștii. „Nu vreau să se facă cămin de bătrâni. E lung drumul până la Focșani și nici bani nu am. Medicii de aici sunt buni, se îngrijesc de noi. Suntem bătrâni, mamă, și e greu să ne ducem cu autobuzul până la Focșani, aici e aproape. De bine, de rău mai ajungem cu o căruță, ne mai aduce un vecin, dar până la Focșani e lung drumul…”, a spus Ioana Arcuda, de 81 de ani. Un alt pacient al spitalului este de părere că actuala guvernare a dus de râpă țara. El nu este de acord cu această măsură. „Să nu-l desființeze! E bine unde e! Boc și Băsescu sunt de vină de tot! Trebuie să îi trimitem în Egipt, să îi omoare ăia! Au dus de râpă țara asta! Ne-au tăiat și din pensii, acum vor să ne și omoare, să ne lase spitalul! Suntem sărăci și n-avem bani de drumuri până la Focșani. Spitalul trebuie să rămână aici, că medicii sunt foarte buni”, a declarat revoltat Marian Savatin, de 52 de ani. „Nu sunt de acord cu așa ceva. Spitalul acesta e aproape de multe sate și este foarte bun. De când s-a înființat, este spital și mi se pare o aberație să-l facă altceva. Noi unde ne mai tratăm?    N-avem bani și nici timp de drumuri până la Focșani”, a declarat Ilie Lupu, de 73 de ani.

***
Reamintim că Ministerul Sănătății a decis să desființeze spitalele orășenești din Odobești și Mărășești, fără a ține cont de numărul de persoane pe care le deservesc: aproximativ 50 de mii de suflete. În locul lor ar urma să fie înființate cămine pentru persoane vârstnice. De parcă toți vrâncenii ar fi trecuți de 80 de ani și nu ar avea unde locui! Decizia demonstrează încă o dată lipsa de coerență a guvernanților portocalii, care în loc să rezolve problemele oamenilor, mai mult le încurcă. Decizia Ministerului vine după ce, în urmă cu câteva luni, consiliile locale din Mărășești și Odobești au preluat în administrare cele două unități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?