Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Peste 1.200 de dosare pe cap de judecător


Cei 21 de judecători ai Judecătoriei Focșani au avut de soluționat, în 2010, peste 24 de mii de dosare, numărul cauzelor de soluționat fiind în creștere comparativ cu 2009. În materie penală, nu s-au înregistrat decât 2.803 dosare, ponderea fiind deținută de cele civile (21.442 de dosare). Din totalul cauzelor aflate pe rol în 2010, aproape 20 de mii au fost dosare nou înregistrate. Din totalul dosarelor înregistrate pe rolul Secției Penale, s-a aflat pe rol o singură cauză având ca obiect infracțiuni de corupție, care a fost și soluționată în cursul anului trecut. A scăzut în 2010, comparativ cu 2009, numărul cauzelor penale în materie de minori și familie. Anul trecut, la Secția Civilă a Judecătoriei Focșani, din cele peste 20 de mii de dosare,  3.864 au fost dosare în materie comercială iar alte 451 în materia fondului funciar. O ușoară creștere a înregistrat și numărul de dosare civile în materie de minori și familie, comparativ cu anul anterior. Creșterea numărului de dosare în 2010 a fost factorul care a scăzut valoarea indicelui de operativitate al instanței de la 81,17 % în 2009, la 78,03% în 2010.

Noile reglementări privite cu ochi buni

În ceea ce privește noile modificări legislative survenite în cursul anului trecut, magistrații Judecătoriei Focșani cred că sunt în măsură să producă efecte pozitive în activitatea pe care o desfășoară. Chiar dacă aceste reglementări au fost aplicate într-un timp relativ scurt, respectiv perioada 26 noiembrie – 31 decembrie 2010, magistrații au observat deja anumite beneficii pe care le aduc acestea. Prin Legea 202/2010, privind Codul de Procedură Penală, învinuiții au posibilitatea să-și recunoască faptele be-neficiind de reducere cu o treime a pedepsei. În 2010 au fost pronunțate 30 de hotărâri judecătorești, în care a fost aplicată procedura prevăzută de articolul 320 indice 1 Cod Procedură penală, care se referă la această reglementare. „Înlăturarea apelului ca și cale de atac împotriva hotărârilor pronunțate în primă instanță de judecătorii determină scurtarea duratei în care se ajunge la o soluție definitivă în cauzele penale care intră în competența acestor instanțe. Aceste două modificări sunt menite să asigure principiul celerității și al judecării cauzelor într-un termen rezonabil, în concordanță cu dispo-zițiile CEDO”, se arată în raportul de bilanț al Judecătoriei Focșani. Åži reglementarea privind acordul pe latură civilă prin tranzacție, mediere sau recunoașterea pretențiilor are de asemenea efectul scurtării duratei procesului penal.
În ceea ce privește modificările aduse Codului de Procedură Civilă, au avut relevanță asupra activității instanței eliminarea oricărei căi de atac în privința cererilor privind creanțe având ca obiect plata unei sume de bani de până la 2.000 de lei.
   
Ponderea atacabilității a scăzut

Anul trecut, magistrații Judecătoriei Focșani s-au pronunțat prin hotărâre judecătorească în 18.158 de dosare. Dintre acestea, au fost atacate cu apel sau recurs 2.501 de hotărâri, rezultând astfel o pondere de 13,75%. „Comparativ cu anii anteriori, se constată o reducere semnificativă a ponderii atacabilității, respectiv de la 20,94% în anul 2008, la 15,09%, în anul 2009 și, respectiv, la 13,75% in anul 2010”, s-a consemnat în raportul de activitate al Judecătoriei Focșani pe anul 2010. Tot anul trecut 95,34% din hotărârile pronunțate de Judecătoria Focșani au rămas definitive și irevocabile, fie prin respingerea căii de atac, fie prin neapelare sau nerecurare.

Schemă incompletă, lipsuri materiale

Din 2007, activitatea Judecătoriei Focșani a fost organizată în 26 de complete de judecată, 19 dintre ele la secția civilă și șapte la secția penală, avându-se în vedere schema totală de 26 de judecători. În anul 2010, aceste complete nu au funcționat în totalitate, unele fiind inactive temporar, din mai multe motive cum ar fi existența a 5 posturi vacante, pensionarea unei judecătoare, delegarea la Penitenciarul Focșani a unui alt judecător (în prima parte a anului), aflarea în concediu de maternitate a unui magistrat. Astfel, la instanța focșăneană, anul trecut au funcționat 19 judecători în 18 complete, un judecător fiind delegat la Penitenciarul Focșani.
În ceea ce privește personalul auxi-liar de specialitate, schema completă a Judecătoriei Focșani este de 34 de grefieri, din care au fost efectiv prezenți în activitate în prima jumatate a anului doar 26, cu diferite fluctuații. La aceștia s-au adăugat două grefiere angajate pe perioadă determinată. Alături de grefieri, activitatea instanței se desfășoară cu ajutorul a 6 grefieri arhivari (din schema de 7 existentă, unul fiind în concediu de creșterea copilului), doi aprozi și un agent procedural, la aceștia adăugându-se un grefier arhivar angajat pe perioadă determinată.
În privința resurselor materiale, Judecătoria Focșani, ca și Tribunalul Vrancea, își desfășoară activitatea într-un imobil vechi de o sută de ani.
Compartimentarea dar și încăperile sunt insuficiente, având în vedere că volumul de activitate crește de la an la an. Åži în privința dotărilor cu aparatură resursele lasă de dorit, nu toți grefierii beneficiind de calculatoare performante, ceea ce nu asigură o calitate corespunzătoare a actelor întocmite. Instanța ar mai avea nevoie de mijloace tehnice de înregistrare audio-video a cauzelor penale în două săli de judecată, înregistrările în prezent efectuându-se cu ajutorul reportofoanelor. De asemenea și birourile magistraților ar trebui dotate cu mobilier modern întrucât cel existent a devenit nefuncțional și neîncăpător.
De asemenea, în incinta instanței focșănene ar mai trebui să funcționeze un cabinet medical dar și o bibliotecă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?