Afecțiuni pentru care se recomandă: în prevenirea constipației, a cancerului de colon, a bolilor cardiovasculare; în prevenirea îmbătrânirii, a bolilor Alzheimer și Parkinson; reglarea tensiunii arteriale și la buna funcționare a sistemului nervos; cure de slăbire.
Prezentare generală
Ar trebui să mâncăm minimum cinci fructe pe zi. Acestea ar putea fi piersicile, prunele, pepenele, perele etc. Sunt o foarte bună sursă de fibre, de aceea sunt recomandate în prevenirea constipației, a cancerului de colon, a bolilor cardiovasculare, datorită efectului de scădere a colesterolului. Vitamina C, potasiul, cal-ciul, magneziul le conferă fructelor proprietăți antio-xidante, având un rol deosebit în prevenirea îmbătrânirii, a bolilor Alzheimer și Parkinson. Potasiul, care se găsește în cantități ridicate în pere, piersici sau prune, contribuie la reglarea tensiunii arteriale și la buna funcționare a sistemului nervos. Studii de data recentă arată că perele au efect pozitiv asupra sistemului nervos central, în special asupra creierului, datorită conținutului în bor.
Merele, perele, prunele nu trebuie mâncate împreună cu celelalte alimente, în timpul micului dejun, prânzului sau cinei. Cel mai bine este să le mâncăm între mese. Carnea, mâncărurile gătite, deserturile se digeră mai greu decât fructele. Iar dacă toate acestea se combină la o masă, fructele încep să fermenteze. Astfel apar tulburările digestive, balonările, indigestiile.
Calități curative și acțiune farmaceutică:
În curele de slăbire, fructele sunt indicate pentru două calități esențiale: au calorii puține și calmează senzația de foame. Pentru a profita la maximum de aceste ca-lități, fructele trebuie mâncate crude. Atunci când sunt preparate termic, fructele pierd unele vitamine, enzime, nu mai sunt un aliment viu. Iar dacă mai adăugăm și zahăr, în loc să fie de ajutor în curele de slăbire, ele îngrașă. Nu este bine să mâncăm numai fructe, pentru că acestea nu sunt perfect echilibrate nutrițional, nu au proteinele, lipidele necesare funcționării organismului uman. Este adevărat că au carbohidrați și fibre alimentare pentru care sunt valoroase, dar în asemenea cure nu mai primim proteinele necesare, mai ales cele de origine animală.
Recomandări:
Piersicile – Dacă sunt consumate cu regularitate, piersicile pot contribui la scăderea tensiunii sangvine, previn cancerul și ameliorează fertilitatea masculină. O sută de grame de piersici conțin 33 de calorii, 1 g fibre alimentare, 160 mg potasiu, 30 mg vitamina C, 58 micrograme caroten, 7 mg calciu. Conținutul ridicat de vitamina C recomandă piersicile în prevenirea gingivitelor. O piersică furnizează aproximativ 8% din necesarul zilnic de fibre alimentare. Acestea au proprietăți hipocolesterolemiante, contribuind la diminuarea colesterolului și prevenirea afecțiunilor cardiovasculare.
Pepenele roșu – 100 g pepene roșu conțin 30 de calorii, 92 g apă, 6,5 g glucide, 0,3 g fibre alimentare, 73 mg potasiu, 11 mg magneziu, 8 mg fosfor, 10 mg calciu, 20 micrograme caroten. Datorită conținutului ridicat de apă, pepenele stimulează în mod natural eliminarea toxinelor din organism, este un bun diuretic, fiind recomandat celor care suferă de pietre la rinichi, gută. Se știe că dieta noastră este săracă în potasiu și bogată în sodiu. Iar pepenele, prin conținutul ridicat de potasiu, contribuie la buna funcționare a sistemului nervos și cardiovascular.
Perele – 100 g pere conțin 40 de calorii, 0,3 g proteine, 7 g fructoză, 2 g fibre alimentare, 150 mg potasiu, 7 mg vitamina C. Perele conțin cel mai dulce zahăr natural: E2 = fructoză. Datorită conți-nutului ridicat de fructoză și indexului glicemic slab, perele sunt incluse și în regimul diabeticilor. Ele nu solicită pancreasul pentru a produce cantități mari de insulină în scurt timp. De asemenea, sunt printre cele mai puțin alergene alimente, putând fi consumate și de copii fără nicio problemă. O pară asigură 20% din necesarul zilnic de fibre alimentare.
Pepenele galben – conține mai puțin zahăr decât pepenele roșu, dar are un conținut foarte ridicat de caroten, cu proprietăți antioxidante puternice. O sută de g pepene galben conțin 27 calorii, 90 g apă, 1 g proteine, 5 g glucide, 0,9 g fibre alimentare, 14 mg sodiu, 320 mg potasiu, 20 mg magneziu, 19 mg calciu, 2.000 micrograme caroten. Pepenele galben se digeră mai greu, de aceea nu trebuie amestecat cu alte fructe sau cu zahăr. Are proprietăți diuretice, laxative, fiind indicat în cazurile de constipație, hemoroizi, gută, reumatism.
Prunele – 100 g prune conțin 50 de calorii, 12 g glucide, 2 g fibre alimentare, 330 mg potasiu, 2 mg fier, 25 mg calciu, 135 micrograme betacaroten. Consumul de prune are efect tonifiant. Prunele previn și reduc efectele constipației. Sunt recomandate în carențele de fier, fiind una dintre puținele surse alimentare de fier. Odată cu înaintarea în vârstă, organismul își pierde capacitatea de a anihila radicalii liberi, cei care sunt la originea multor boli. Prunele sunt o sursă bună de antioxidanți care se luptă cu radicalii liberi.
Contraindicații:
Persoanelor cu sindromul colonului iritabil sau celor cu colită de fermentație li se recomandă sucurile de fructe proaspete, preparate și băute imediat.