Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Centrele de permanenţă pentru asistenţa medicală sunt obligatorii


Județul Vrancea este unul din cele 17 județe în care nu există niciun centru de permanență, conform unui comunicat de presă emis de Ministerul Sănătății (MS). Astfel, săptămâna trecută, Guvernul României a aprobat prevederea potrivit căreia medicii de familie vor avea obligația de a asigura continuitatea asistenței medicale primare în centrele de permanență, în afara programului de lucru și în zilele de sărbători legale.

Medicii de familie din Vrancea vor fi obligați să asi-gure continuitatea asistenței medicale în centre de permanență, în afara orelor de lucru. Acest lucru îi nemulțumește pe medicii de familie din Vrancea, care sunt de părere că această prevedere „încalcă Constituția României, pentru că obligă la muncă forțată ” și este discriminatorie. „În primul rând, această ordonanță de Guvern încalcă Constituția României, pentru că obligă la muncă forțată. Pe de altă parte atentează la contractul cadru, pentru că medicilor de familie, care nu vor respecta obligațiile prevăzute, li se va diminua cu 10%, valoarea minim garantată a serviciului per capita. Din punct de vedere juridic, acest lucru este o aberație, pentru că în ordonanța de înființare a centrelor de permanență se presupune semnarea unui contract, dar acest lucru nu poate avea efecte asupra altui contract. În plus, activitatea în centrul de permanență ar trebui să se desfășoare în zonele unde Direcția de Sănătate Publică și autoritățile locale vor decide înființarea lor. Această măsura este discriminatorie pentru medicii care sunt arondați întâmplător centrului de permanență, pentru că ei vor fi obligați să asigure asistența medicală acolo, în timp ce medicii  care vor fi în alte zone nu vor fi obligați să facă acest lucru”, este de părere Grigore Hanță, preșe-dintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea. De asemenea, aceștia mai sunt de părere că programul stabilit este inuman și poate duce la malpraxis, deoarece medicii care vor asigura asistența medicală în centrele de permanență vor fi foarte obosiți. „O parte din medicii de familie din Vrancea ar accepta să asigure asistența medicală în astfel de centre, doar dacă se vor asigura condițiile necesare și salubre de lucru, cum ar fi serviciul de pază, spații de depozitare a materialelor sanitare, trei ture de asistente medicale. Eu nu-i pot impune asistentei pe care o am la ca-binetul medical să vină să lucreze peste program. Dacă se va aplica programul ca medicii de familie să lucreze în centrele de permanență în intervalul orar 15.00-8.00, va fi foarte obositor pentru aceștia. Pentru că ei, practic, vor fi nevoiți să lucreze non-stop și vor fi obosiți, iar acest lucru poate duce la malpra-xis. Eu sunt de părere că medicii nu trebuie obligați să facă acest lucru, ci trebuie lăsată la latitudinea lor  decizia de a participa la centrele de permanență. De asemenea, pe plan imediat, medicii de familie îi pot da în judecată pe cei care îi obligă la muncă forțată, deoarece se încalcă Constituția României. Cei care iau astfel de decizii nu cunosc realitatea românească”, a mai adăugat Grigore Hanță. În județul Vrancea au mai existat astfel de centre de permanență la Tulnici, Răcoasa, Reghiu și Mărășești dar au fost desființate pentru că nu erau medici suficienți pentru a asigura asistența medicală și, în cele din urmă, s-au dovedit a fi nerentabile.

Medicii vor fi sancționați

Conform actului normativ, medicii de familie aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate și care își desfășoară activitatea în localitățile arondate teritorial la centrele de permanență, sunt obligați să asigure continuitatea asistenței medicale primare în aceste centre, începând cu prima zi a săptămânii și până vineri, între orele 15.00-8.00. Åži în zilele de sâmbătă și duminică și cu ocazia sărbătorilor legale, serviciul de permanență se va efectua  în intervalul 8.00-8.00, a doua zi. Zonele în care vor fi înființate centrele de permanență vor fi stabilite de către Direcția de Sănătate Publică, cu acordul prealabil al Casei de Asigurări de Sănătate și al Consiliului Local. Pentru serviciile acordate în cadrul centrelor de permanență, medicii de familie vor fi re-tribuiți, suplimentar, la nivelul unui salariu al medicului specialist în regim de gardă. „În cazul în care medicii de familie nu respectă obligațiile impuse de noile reglementări, casele de asigurări de sănătate cu care sunt în relație contractuală vor diminua lunar, cu 10%, valoarea mi-nimă garantată a punctului per capita, respectiv venitul lunar al medicilor nou-veniți într-o localitate stabilit în conformitate cu prevederile Contractului cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate” , se arată în comunicatul de presă. În situația în care un medic de familie nu poate lucra, după programul de la cabinet, în centrul de permanență, acesta este obligat să găsească un înlocuitor și să anunțe în scris schimbarea la Direcția de Sănătate Publică. Centrul de permanență este deservit, după caz, de ambulanțele celei mai apropiate substații a Serviciului Județean de Ambulanță. În situația în care nu există spațiu disponibil pentru organizarea unui centru de permanență independent, rezolvarea situațiilor de urgență în afara programului de activitate poate fi asigurată, prin rotație, de către medicii de familie asociați în acest scop, la se-diul fiecărui cabinet medical. Medicii de familie trebuie să afișeze la cabinetele proprii toate informațiile legate de centrul de permanență în care lucrează. Potrivit MS, și până în prezent exista prevederea conform căreia la nivel teritorial trebuiau organizate centre de permanență dar prezența medicilor de familie nu era obligatorie, ceea ce ducea la realizarea unei slabe activități sau la blocarea acesteia.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?