Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Evaluări cu dedicaţie pentru apropiaţii PDL


Proiectul GAL-ului Å¢inutul Viei și Vinului susținut de PDL primește o atenție „specială” la evaluarea rea-lizată în această perioadă de funcționarii din cadrul Direcției Agricole. Cinci proiecte de GAL-uri au fost depuse pentru evaluare la compartimentul de dezvoltare rurală. GAL-urile cu cel mai mare punctaj vor intra în competiția pentru fondurile europene de zeci de milioane de euro. Evaluarea ar urma să fie finalizată până la 9 februarie.

Proiectele pentru GAL-urile făcute de pedeliști și apropiații acestora primesc o atenție specială la evaluarea de la Direcția Agricolă. Cinci proiecte de GAL-uri sunt în procedură de eva-luare la compartimentul de dezvoltare rurală de la Direcția Agricolă. Rezultatele ar urma să fie publicate cel mai târziu la 9 februarie dar surse autorizate susțin că deja a fost creionat un prim clasament în baza punctajelor acordate până acum.
Cel mai mare punctaj, în urma eva-luărilor de până acum, îl are GAL-ul Plaiurile Vrancei, urmat de GAL-ul Camerei Agricole Vrancea Sud-Est. Abia pe locul trei se situează GAL-ul Å¢inutul Viei și Vinului, realizat de Direcția pentru Tineret. Ultimele două GAL-uri sunt Siretul Verde, elaborat de Agenția pentru Protecția Mediului și cel de pe Valea Râmnicului.
Punctajele obținute până acum nu îi avantajează pe pedeliștii care au luat fonduri europene de câteva zeci de mii de euro pentru GAL-ul Å¢inutul Viei și Vinului. Deoarece există riscul ca un punctaj mic să elimine GAL-ul din competiția pentru zecile de milioane de euro pentru dezvoltarea satelor, șefii din PDL Vrancea încearcă prin orice mijloace să-și depuncteze concurenții. Sunt cerute diferite acte, documente și situații în termene cât mai scurte, doar, doar, vor mai fi tăiate din punctele concurenților PDL.

Mii de euro pentru deplasări pietonale

Pentru a fi sigur că evaluarea va asigura un punctaj cât mai mare pentru acest GAL, surse autorizate au arătat că directorul Direcției pentru Tineret, Adrian Baciu, a purtat discuții cu directorul Direcției Agricole, Costică Neață. În plus, fostul director adjunct de la Dezvoltare Rurală, Violeta Chi-riac, este o prezență nelipsită din birourile instituției.
Un punctaj mic pentru GAL-ul Å¢inutul Viei și Vinului ar însemna o palmă pentru Direcția de Tineret care a primit câteva zeci de mii de euro prin fonduri europene pentru acest proiect. Valoarea proiectului a fost de peste 61 mii euro, din care 12 mii euro au fost cheltuieli neeligibile. Zecile de mii de euro au fost cheltuiți pe „deplasări pietonale” la Paris pentru a vedea Turnul Eiffel dar și pe mese la restaurantele din Focșani. De altfel, la un astfel de eveniment unde nu au fost prezente decât 12 persoane s-a plătit o factură de apro-ximativ 16 mii lei pentru o delegație fictivă de trei ori mai mare. După principiul că sunt bani europeni și nu vine nimeni de la Bruxelles să verifice câți oameni au mâncat la restaurant.

GAL-urile facilitează accesarea fondurilor europene

GAL-urile reprezintă un parteneriat pu-blic-privat local constituit din parteneri provenind din diferite sectoare socio – economice locale. Potri-vit prezentării de pe site-ul Ministerului Agriculturii, parteneri pot fi administrații locale, firme dar și organizații non profit. După constituire, GAL-urile implementează o strategie de dezvoltare locală la nivelul localităților membre și avantaje la accesarea fondurilor europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?