Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Curtea Constituţională a blocat funcţionarea Justiţiei


Magistrații numiți politic de la Curtea Constituțională au anulat votul senatorilor din Parlament și a miilor de magistrați care și-au desemnat reprezentanții în Consiliul Superior al Magistraturii. Fără un CSM funcțional a fost creat un vid în conducerea Justiției din România.

Invalidarea alegerii celor 11 membri ai CSM este un act fără precedent în justiția română deoarece anulează votul senatorilor din Parlament și a miilor de magistrați care și-au desemnat reprezentanții. Magistrații numiți politic de la Curtea Constituțională a României, practic, au declarat neconstituțional un vot și nu o lege, nu un act normativ. Pe lista membrilor CSM se află și cei doi reprezentanți ai societății civile, Corina Dumitrescu și Victor Alistar.
Contactată de reporterii noștri, rectorul Universității Creștine Dimitrie Cantemir, Corina Dumitrescu, a declarat că, deocamdată, așteaptă publicarea motivării oficiale însă, pe baza informațiilor din comunicatul de presă, decizia magistraților CCR reprezintă un precedent de o gravitate extraordinară.
„Este o situație fără precedent pentru că, pe de o parte, pentru prima oară o astfel de hotărâre este infirmată o consecință este că, fiind practic anulată hotărârea Senatului, se anulează votul Senatului. Asistăm la o si-tuație când votul Senatului și nu o lege este anulat. Pe de altă parte, este de domeniul evidenței că nu se poate anula decât întreaga hotărâre pentru că, hotărârea odată adoptată este, in integrum, un act al Parlamentului. Pe cale de consecință, prin această decizie a Curții Constituționale și a celor cinci judecători care au votat, este anulat un vot al Senatului dar și votul celor peste patru mii de magistrați care au votat pentru CSM”, a afirmat Corina Dumitrescu.

Un vid la conducerea Justiției

Decizia CCR aruncă Justiția într-o fundătură deoarece nu mai sunt îndeplinite nici condițiile legale pentru organizarea de noi alegeri la nivelul CSM. Momentul este cu atât mai delicat cu cât România este monitorizată pe domeniul Justiției de autoritățile europene.
„Ne aflăm în situația în care nu mai există un CSM valid iar, conform prevede-rilor din Legea CSM, aceste alegeri sunt organizate, rea-lizate, supravegheate și validate de CSM-ul în funcțiune. Trebuie să facem alegeri din nou fără să avem instituția care să facă aceste alegeri pentru că CSM-ul a fost declarat, prin această decizie a Curții Constituționale ca fiind, practic, desființat. Este fără precedent pentru că nu există o soluție, este un vid în ceea ce privește conducerea Justiției prin acțiunea constituțională a CSM și este o fundătură în care va fi foarte greu, juridic dar și politic, pentru ca actualii guvernanți să găsească soluții, mai ales în condițiile în care România este monitorizată pe dome-niul Justiției”, a precizat Corina Dumitrescu.

PDL a cerut anularea alegerilor pentru CSM

Curtea Constituțională a decis, marți, că hotărârile Senatului de validare a celor 11 membri ai noului CSM, precum și a celor doi reprezentanți ai societății civile în Consiliu – Victor Alistar și Corina Dumitrescu – sunt neconstituționale, acceptând sesizările PDL în acest sens. Efectul imediat este cel al anulării alegerilor pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. În linii mari, aceasta înseamnă că, momentan, existența actualului CSM este discutabilă, în condițiile în care mandatul foștilor membri ai CSM a expirat în 12 ianuarie.
Noul CSM, validat de Senat în 22 decembrie, s-a întrunit în ședința de constituire din 7 ianua-rie. Atunci au fost aleși președintele, vicepreșe-dintele și s-au stabilit liniile directoare ale programului viitor. La două săptămâni de la constituire, CSM a aruncat în sfera juridică problema legată de procedura de promovare a magistraților la Înalta Curte de Casație și Justiție, după o serie de controverse și de discuții iscate în timpul audierilor programate pentru cei care urmau să fie desemnați pe locurile vacante de la instanța supremă. Cei care au criticat atitudinea noilor șefi ai CSM față de candidați au fost o parte dintre cei a căror prezență în noul CSM a fost contestată, respectiv judecătorul Dan Lupașcu și cei doi membri ai societății civile din CSM, Corina Dumitrescu și Victor Alistar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?