Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Firmele profitabile vor fi administrate de la Bucureşti


Primarii vrânceni vor trebui să cerșească bani de la bugetul central după ce guvernul PDL a centralizat administrarea celor mai mari firme din țară. Cele mai profitabile firme din Vrancea au fost preluate de Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) din București. Nu mai puțin de 11 firme vrâncene au fost preluate de DGAMC, printre care Aurora Com, Artifex, Pre-mium Porc, Pandora, CUP, Scolopax.
Impactul trecerii celor 11 firme în administrarea DGAMC se va resimți financiar prin pierderea unor venituri de către fiscul vrâncean. Trecerea către direcția din București s-a datorat creșterii cifrei de afaceri, a profitului și a numărului de angajați. În total, de la 1 ianuarie 2011, DGAMC administrează 3000 de firme din toată țara, printre care 16 firme mari din Vrancea.
Pierderile înregistrate la nivelul județului Vrancea de către fisc și, implicit, de către primării, se ridică la circa 3,5 milioane lei lunar, adică aproximativ 42 milioane lei anual. La această sumă se adaugă cele pe care Direcția Generală a Finanțelor Publice Vrancea le va pierde din cauza modificării legislației referitoare la plata impozitelor pe salarii.
Astfel, de la 1 februarie, în urma unei ordonanțe a guvernului PDL, pentru sedii secundare, „plătitor de obli-gații fiscale este contribuabilul care a înființat sediile secundare inclusiv pentru impozitul pe veniturile din salarii datorat de salariații care își desfășoară activitatea la sediile secundare înregistrate fiscal, potrivit legii, ca plătitoare de salarii și venituri asimilate salariilor”. Aceasta înseamnă că, de exemplu, impozitul pe salariile muncitorilor de la Kaufland sau Penny, va fi plătit la administrația financiară unde este arondată firma mamă, adică București, Constanța sau Cluj Napoca.
Strategia guvernanților duce la falimentarea primăriilor, în special a celor din localitățile sărace. Deși descentralizează tot mai multe instituții și impune obligații suplimentare în cârca administrațiilor locale, guvernul preia 3000 de firme, cele mai mari din țară, care vor plăti toate contribuțiile legale la Trezoreria din București. În schimb, primăriile vor fi nevoite să caute alte surse de venituri pentru a asigura servicii cetățenilor. Sau vor aștepta bunăvoința guvernului care, anul trecut, a direcționat majoritatea banilor din fondul de rezervă către autoritățile locale conduse de PDL.

Primăriile au datorii de zeci de milioane

O situație realizată de Consiliul Județean la sfârșitul anului trecut estima datoriile primăriilor vrâncene la peste 20 milioane lei. Cele mai mari sume erau datorate de primăriile din Focșani și Panciu, cu câte 1,4 milioane lei. În același timp, sumele defalcate din TVA repartizate prin Legea bugetului de stat pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor din Vrancea sunt de 142,9 mi-lioane lei. Suma este mai mică cu aproape 60 milioane lei față de anul 2010, când s-au alocat 203 milioane lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?