Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Producătorii pregătesc scumpirea pâinii


Producătorii din panificație ar putea scumpi pâinea după ce prețul grâului s-a dublat față de cel înregistrat în vara anului trecut. După ce prețul anumitor sortimente de pâine a crescut, anul trecut, din cauza majorării TVA-ului cu 5%, o altă scumpire este așteptată pentru această primăvară.
Prețul de achiziție pentru grâul din recolta de anul trecut ajunge până la 0,8 lei/kilogram, mai mult decât dublu față de anul trecut, arată o situație a Direcției Agricole Vrancea. Nici în târguri sau oboare nu este un preț foarte mic la grâu, de la 0,7 până la 0,77 lei/kilogram. Comparativ, în vara anului trecut, un kilogram de grâu era achi-ziționat de marii producători cu 0,3-0,4 lei/kilogram iar în târguri și oboare se vindea cu circa 0,5 lei/kilogram. Conform Direcției Agricole, prețul grâului a început să crească din luna septembrie, când s-a înregistrat o medie de 0,66 lei/kilogram.
Deja, reprezentanții firmelor de panificație spun că majorările de preț s-ar putea vedea din luna februarie. Scumpirile ar fi de circa 15%, din cauza costurilor tot mai mari de producție. Reprezentanții firmelor de panificație, mai ales cei care nu au spații de depozitare și rezerve mari, acuză creșterea prețului la grîu și implicit la făină. De la 0,8 lei/kilogramul de făină, acesta a ajuns până la 1,5 lei în luna decembrie și va crește în continuare. Scumpirile vor fi de 20-40 de bani la fiecare produs, ceea ce va însemna un minus de 12-15 lei lunar în bugetul familiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?