Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Ghidul consumatorului informat: Care sunt facilitățile de care beneficiezi în piața de energie

În contextul noii scheme de sprijin din piața de energie electrică și gaze naturale adoptate de autorități, compania Electrica Furnizare este alături de tine, astfel încât să poți înțelege cât mai bine cum ești protejat și care sunt facilitățile de care beneficiezi până în data de 31 august 2023.

Sunt client casnic. Care este prețul final pe care îl voi plăti pentru consumul de energie și gaze naturale realizat în intervalul 1 septembrie 2022 – 31 august 2023?

  • Pentru energia electrică: Prețul final pe care îl vei achita depinde de consumul mediu lunar realizat la locul tău de consum în anul 2021, respectiv de consumul lunar pe care îl înregistrezi în intervalul de aplicare a schemei de sprijin:
  • maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru un consum mediu lunar realizat în anul 2021 mai mic sau egal cu 100 KWh.
  • maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru un consum mediu lunar realizat în anul 2021 cuprins între 100,01 kWh și 300 KWh inclusiv. Acest preț final se aplică doar pentru un consum lunar de maximum 255 kWh, cantitatea de energie electrică ce depășește acest prag urmând să fie facturată cu un preț ajustabil lunar.

De exemplu, în cazul în care la locul tău de consum înregistrezi un consum lunar de energie electrică de 300 kWh, prețul pe care îl vei achita este:

– 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru cantitatea de 255 kWh

– preț ajustabil lunar, calculat în conformitate cu reglementările în vigoare, pentru cantitatea de 45 kWh.

  • preț ajustabil lunar, calculat în conformitate cu reglementările în vigoare, în cazul în care consumul mediu lunar realizat la locul tău de consum în anul 2021 este mai mare de 300 kWh. 

În cazul în care prețul ajustabil lunar, calculat în conformitate cu reglementările în vigoare, este mai mare decât prețul valabil din contractul tău de furnizare a energiei electrice, vei plăti prețul menționat în contract, adică prețul cel mai mic dintre cele două.

  • Pentru gaze naturale: vei achita maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, indiferent de consum.

Clienții  casnici care îndeplinesc condițiile de acordare a facilităților nu trebuie să întreprindă niciun demers suplimentar pentru a beneficia de noua schemă de sprijin conform OUG 119/2022. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?