Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Programele de sănătate, lăsate fără bani


Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea va prelungi valabilitatea contractelor încheiate în anul 2010 cu furnizorii de servicii medicale, de medicamente și de dispozitive medicale, prin acte adiționale. Acest lucru se va întâmpla  până la încheierea noilor contracte, afe-rente anului 2011. „Decontarea serviciilor medicale, a medicamentelor, materialelor sanitare și dispozitivelor medicale contractate în trimestrul I al anului 2011, prin acte adiționale la contractele încheiate în anul 2010, se va face din sumele repartizate domeniilor de asistență medicală corespunzătoare prevăzute în bugetul FNUASS pentru anul 2011”, a declarat Mihai Copaci, președintele CAS Vrancea. În luna aprilie a acestui an urmează să fie semnate noile contracte, valabile pentru anul 2011. Astfel, pacienții vor putea beneficia, în continuare, de asistență medicală compensată de CAS.
În schimb, o situație mai dificilă este în cazul Programelor Naționale de Sănătate, deoarece bugetul alocat de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru anul 2010 a fost depășit. „O situație mai dificilă a fost identificată la programele naționale de sănătate, însă CAS Vrancea a făcut demersurile necesare în ve-derea suplimentării sumelor alocate și sunt asigurări că acestea se vor efectua în cel mai scurt timp”, a mai fost de părere Mihai Copaci. Din luna noiembrie a anului trecut, fondurile pentru programele naționale de sănătate, în care sunt incluși bolnavii de TBC și HIV/SIDA, au fost epuizate. Pentru aceste programe, au fost alocate în anul 2010, 142 de mii de lei, respectiv 2.224 mii de lei, fonduri care în luna noiembrie a anului trecut erau deja epuizate. De asemenea, în cazul tratării bolnavilor de cancer, diabet și a celor care necesită transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană au fost cheltuiți mai mulți bani față de câți au fost alocați. Astfel, în cazul programului național de oncologie a fost alocată suma de 4.419 mii de lei și au fost cheltuiți 5.738,97 mii de lei. La fel este și în cazul programelor naționale de diabet și transplant, pentru care au fost alocate sumele de 2.773 mii de lei, respectiv 530,50 mii de lei și s-au cheltuit 3.914,42 mii de lei, respectiv 534,10 mii de lei. Sumele care au fost cheltuite în plus, vor fi decontate când CAS Vrancea va primi fonduri suplimentare de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Farmacii fără bani

Åži în cazul farmaciilor situația este la fel de tristă, pentru că acestora le-au fost decontate rețetele medicale doar pe lunile ianuarie și februarie 2010. „Pentru 2010, am primit bani doar pentru primele două luni ale anului. Din câte am înțeles, vom începe să primim din restanțe și la finele acestei luni, dar și în lunile care urmează”, a declarat Fevronia Stoica, președintele Colegiului Farmaciștilor din Vrancea.
La sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, CAS Vrancea plătise farmaciilor cu care se află în relație contractuală, suma de 5.069.221,70 lei, reprezentând consumul de medicamente cu și fără contribuție personală aferent lunii februarie 2010 și, în limita deschiderilor de credite primite de la CNAS, 11,63% din consumul de medicamente cu și fără contribuție perso-nală aferent lunii martie 2010, mai precis suma de 664.214,83 lei. Potrivit președintelui CAS Vrancea, Mihai Copaci, la finele acestei luni se vor plăti o parte din sumele restante către farmacii. „Pentru trimestrul I din 2011, fondurile alocate CAS Vrancea aco-peră plățile care urmează a fi făcute pe toate tipurile de asistențe”, a adăugat Mihai Copaci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?