Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Săracii umflă „buzunarele“ sănătăţii


Actuala guvernare încearcă din răsputeri să nimicească persoanele sărace din județul Vrancea, ca și pe cele din întreaga țară. Astfel, persoanele care nu realizează niciun venit vor fi obligate să plătească lunar 5,5% din salariul minim pe economie, adică aproximativ 37 de lei, pentru asigurările de sănătate, conform legii privind reforma în domeniul sănătății. Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea la nivelul întregului județ există 286.488 de  persoane asigurate, care plătesc contribuția la sănătate, iar în luna septembrie a anului trecut erau 2.200 de persoane fără venituri, care își achitaseră contribuția la Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate. „Casa de Asi-gurări de Sănătate Vrancea aplică politica și strategia generală a CNAS în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate la nivelul județului Vrancea și utilizează demersurile legale pentru optimizarea colectării contribuțiilor”, a declarat Iustina Micu, purtător de cuvânt al CAS Vrancea. Astfel, persoanele fără venit vor plăti contribuția la sănătate în condițiile în care nu vor depune o cerere la primărie pentru a beneficia de ajutor social. Dacă vor face acest lucru, cei 37 de lei vor fi plătiți de primărie.

„Poate e făcută de UDMR, care nu cunoaște limba română”

Primarii din Vrancea privesc cu neîncredere această măsură pentru reformarea sistemului de sănătate și susțin că înainte de toate trebuiau identificate fondurile din care să fie plătite dosarele noi pentru ajutor minim garantat. Totodată, primii gospodari ai comunelor cred că cei fără venituri nu vor avea de unde să plătească cei 37 de lei lunar. „E un nonsens. Dacă el nu are niciun venit, de unde va da acești bani? Am impresia că această măsură a fost luată ori la o băută, la un chef mare, ori e făcută de un om care nu cunoaște sensul limbii române. Poate e făcută de cineva de la UDMR care nu cunoaște limba! Cei care nu au venituri, de unde să plătească?”, întreabă primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu. Edilul spune că se va confrunta cu un aflux sporit de dosare la Legea 416/2001 privind venitul minim garantat, dosare pentru care primăria nu are banii disponibili. „Corect ar fi ca mai întâi să identificăm sursa de venit și apoi să punem biruri pe fondurile primăriilor. Pentru UDMR, fără venit poate înseamnă un avantaj”, spune Cazacu. În comuna Fitionești ar putea intra în incidența legii privind reforma sănătății circa 400 de persoane. După cum susține edilul din Fitionești, sistemul sanitar nu se va moderniza nici dacă fiecare cetățean ar plăti 30% din salariul minim pe economie, pentru că găurile negre din sistem căpușează medicina din țară. „Am uitat de bătrânii noștri. Îi văd cum își cumpără o pâine cu mâinile tremurând. Aici trebuie să ne uităm, nu la un sistem medical condus în interesul unor formațiuni politice”, susține Iordache Cazacu.
Aproximativ același număr de persoane ar putea să fie obligate să plătească și în comuna Gura Caliței.
Primarul Dragoș Bîtculescu spune că suma este simbo-lică pentru cei care au bani, însă pentru grupul țintă, suma reprezintă pâinea pe câteva zile bune. „Cred că la noi în comună sunt circa 400 de persoane care nu au niciun venit. Lucrează pământul, au câteva animale și își asigură traiul zi de zi. Mi se pare o sumă simbolică pentru cei care au bani, dar cei săraci de unde o vor plăti? Nu aceasta este rezolvarea, trebuie încercată o altă manieră. Nu putem angaja primăriile în cheltuieli pentru a merge bine sistemul sanitar”, spune edilul din Gura Caliței, Dragoș Bîtculescu.

***
 Primarul se teme de un număr mare de persoane care vor cere ajutor de la primărie pe Legea 416/2001. „În prezent avem 32 de cazuri de ajutor minim garantat. O să fie mai multe și bani vor trebui mai mulți”, ne-a mai spus primarul. De asemenea, edilul din Bordești, Vasile Moldoveanu, acuză Guvernul de sărăcirea populației și promovarea măsurilor „fără cap”. Moldoveanu sus¬ ține că banii trebuiau asigurați de stat și nu din banii amărâților. „În Bordești cred că sunt 50 de persoane fără venit. Ele nu au de unde să dea acești bani. Nici la ajutorul de la primărie nu se mai pot încadra toți pentru că au un televizor sau un cazan de țuică și gata, nu mai iau banii. Trebuie să fii sărac lipit să poți lua ceva bani. E o greșeală dacă s-a luat această măsură pentru că nu vine în sprijinul cetățeanului. Vom rămâne cu debite și mă întreb cine le achită”, spune Vasile Moldoveanu. Totodată, primarul spune că măsura va încuraja munca la negru, iar cei fără venituri vor încerca să se sustragă de la plata asi-gurării de sănătate.

***
Potrivit conducerii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în România sunt 10,8 milioane de persoane exceptate de la plata contribuției la asigurările de sănătate, dintre care 4,2 milioane de copii, 3,5 milioane de pensionari cu pensii sub 740 de lei și 3,1 milioane de persoane cuprinse în legi speciale. Din cele 8,28 milioane de persoane care plătesc contribuția la sănătate, 4,98 milioane sunt salariați și 0,3 milioane sunt persoane fizice autorizate. De asemenea, 2,1 milioane de persoane au pensii între 740 și 1.000 de lei și plătesc din 2011 5,5% contribuția la sănătate, iar 0,9 sunt șomeri, agricultori, au asigurare facultativă sau sunt persoane fără venit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?