Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Guvernul este vinovat de creşterea preţului la carburanţi


Transportatorii acuză Guvernul pentru creșterea prețurilor carburanților, din cauza majorării accizelor și a TVA, dar și deprecierii leului față de dolar și euro, și solicită returnarea accizei aferente transporturilor comerciale și transparență privind structura prețurilor benzinei și motorinei.
„Guvernul este de vină pentru că prețul carburanților este mare. Noi putem să mergem și în alte țări să alimentăm, și astfel vom pune presiune pe stat, pentru că îi vor scădea încasările”, a declarat marți, într-o conferință de presă, Ion Lixandru, vicepreședintele Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

Potrivit lui Lixandru, în 2009 s-au consumat șapte miliarde de litri de combustibil, pentru care statul a încasat din taxe patru miliarde de euro.
„Nu ne-ar deranja prețul carburantului dacă am avea autostrăzi și condiții de siguranță, dar așa devenim și neconcurențiali în raport cu alți transportatori din Uniunea Europeană”, a spus reprezentantul UNTRR.
În România, prețul de bază pentru motorină este de 0,64 de euro/ litru, mai mare decât în Austria (0,585 euro/ litru) și Germania (0,458 euro/ litru), conform patronatului.

UNTRR solicită stoparea creșterii necontrolate a prețului la motorină, asigurarea funcționării libere a pieței și transparenței structurii prețului și returnarea accizei aferente transporturilor rutiere comerciale.
Potrivit patronatului, returnarea accizei ar avea ca efect dezvoltarea transporturilor, diminuarea costurilor care se vor reflecta într-un preț mai mic al produselor la raft și separarea pieței negre de cea legală.

Prezent la eveniment, președintele UNTRR, Constantin Isac, a spus că nu se poate calcula prețul corect al carburanților deoarece nu există o structură clară a prețului, cum se întâmplă în alte state, unde există transparență. El a afirmat că 40% din bugetul unei companii reprezintă costul cu carburanții.

Consiliul Concurenței a anunțat, ieri, că datele preliminare ale autorității de reglementare arată că firmele petroliere din România au respectat legislația în privința creșterii prețurilor la carburanți. Autoritatea va finaliza în primul trimestru din acest an o investigație pe piața comercializării carburanților, începută în 2005.

Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a declarat, în luna noiembrie, că prețurile combustibililor pe piața românească au o evoluție divergentă față de principalii factori care ar trebui să le influențeze, iar BNR nu înțelege mecanismele care stau în spatele scumpirilor anunțate de producători.

Pe de altă parte, potrivit companiilor petroliere, prețurile la pompă sunt influențate în principal de evoluția cotațiilor internaționale ale petrolului și de evoluția cursului leu/dolar. Principalele companii care distribuie carburanți în România sunt OMV Petrom (SNP), Rompetrol, LukOil, MOL și OMV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?