Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Silvoterapia


Coexistența omului cu pădurea a generat și o anume cultură, o anume filozofie, anume mitologii ca și anume stări de spirit. Pădurea a reprezentat o componentă fundamentală a cadrului existențial, un organism viu, metaforic spiritualizat. Pădurii îi sunt proprii funcția de producție, funcțiile de protecție fizică a mediului înconjurător, funcții multiple de protecție de interes social, funcția de protecție a solului sau funcția antierozională, funcția de protecție a regimului cursurilor de ape, ca și a acumulării de apă, apoi funcția de ameliorare a factorilor climatici, funcția de asanare sau de purificare a atmosferei, funcția estetică sau peisagistică, funcția de protecție fonică, funcția științifică, funcția de recreație și agrement ca și complexele funcții sanitare.
 Pădurea ionizează nu numai oxigenul eliberat de ea însăși, dar și alte mase de oxigen translocate de vânt în zone îndepărtate, așa încât, pădurea îndeplinește pe tot timpul anului această funcție igienică, de aprovizionare a atmosferei cu oxigen, favorabil ionizat.
 Majorității arborilor din pădure le sunt proprii anumite substanțe volatile, care exercită efecte pozitive asupra unor germeni patogeni. Un singur hectar de pădure de stejar răspândește în atmosferă în jur de 2 kg. fitoncide, substanțe bactericide. Fitoncidele pe care le emană pinul, distrug bacilul Koch, agentul cauzal al tuberculozei, iar cele ale molidului distrug agentul cauzal al difteriei.
 Pădurea în ansamblul ei reprezintă, din punct de vedere sanogenetic, un excelent filtru antibacterian. Bolile cardio-vasculare sunt influențate pozitiv de pădurile de stejar, în sensul că scad tensiunea arterială, ameliorează somnul și oxigenarea sanguină. Bolile cardiovasculare sunt influențate negativ de pădurile de pin, mai ales când acestea sunt dense și mai ales în toiul verii. Pădurea reprezintă un rezervor uriaș de vitamine ce intră în constituția fructelor ei.
 
 Silvoterapia, ramură a terapeuticii naturiste, are următoarele indicații:
 – Este utilă tuturor acelora care din diferite motive înregistrează deficiențe în oxigenarea plămânilor și care, ca atare prezentând o capacitate respiratorie redusă, nu aprovizionează pe măsura necesităților organismul cu acest combustibil vital. Pădurilor le este propriu un aer de o deosebită puritate, chiar dacă acestea se află în imediata apropiere a orașelor, a diverselor baze industriale și chiar a străzilor cu trafic rutier intens. Aceasta pentru că frunzele care însumează o suprafață de 20 de ori mai mare decât cea a pădurii de care aparțin, primenesc aerul viciat de gazele industriale, de gazele de combustie ca și de cele de eșapament.
 – Pădurea reprezintă un excelent mediu de antrenament și de optimizare a respirației nu numai pentru cei cu insuficiențe respiratorii cronice, ci și pentru cei sănătoși.
– Pădurea reprezintă și un excelent mediu pentru mișcare și în special pentru alergări, deoarece îmbină în mod fertil beneficiile mișcării cu acelea ale oxigenării.

 – Având în vedere proprietățile fonoizolante puse la dispoziție cu atâta ge-nerozitate de către pădure, se înțelege de la sine că acest cadru natural oferă condiții optime de reechilibrare a acelora care prin specificul muncii lor cunosc din plin rigorile agresiunii sonice.
 – Pădurea mai repre-zintă și un excelent cadru de recreere, motiv pentru care în preajma sau chiar în interiorul ei, se amenajează terenuri de sport, locuri de joacă pentru copii, tabere, estrade pentru spectacole etc. Din acest punct de vedere, pădurea constituie un adevărat magnet verde.
 

 Silvoterapia este o metodă terapeutică de prevenire și vindecare a bolilor cu ajutorul arborilor. Ea este utilizată încă din antichitate dar a fost recunoscută ca metodă științifică abia în anul 1927, după adoptarea ei de către disciplina medicală ce se ocupă cu balneoclimatoterapia. Silvote-rapia este indicată atât omului sănătos, pentru întărirea organismului, combaterea oboselii și a stresului, cât și celui bolnav. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?