Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

PNL şi PC vor semna protocolul de constituire a Alianţei de Centru Dreapta


Președintele Partidului Național Liberal, Crin Antonescu, și cel al Partidului Conservator, Daniel Constantin, vor semna, astăzi, protocolul de constituire a Alianței de Centru Dreapta, formațiune care ar putea fi înregistrată în aceeași zi la tribunal.
Structurile de conducere ale celor două formațiuni, Delegația Permanentă a PNL și Consi-liul Național al PC, se vor reuni în ședință în cursul dimineții, pentru a aproba decizia de constituire a Alianței de Centru Dreapta, după care va avea loc reuniunea Birourilor Politic Central și Executiv Central ale PNL și PC pentru ceremonia de semnare a protocolului de constituire a ACD.

Liderul PC, Daniel Constantin, și-a exprimat speranța, duminică, în cadrul unei conferințe de presă, că Alianța de Centru Dreapta va fi înre-gistrată astăzi la tribunal.
Åži președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă, că există posibilitatea ca alianța PNL-PC să fie înregistrată la tribunal luni. „România are nevoie cât mai curând de toate mișcările politice necesare spre a-i da șansa să scape de această dictatură portocalie”, a spus Antonescu.

Conducerile PNL și PC au aprobat miercuri, 5 ianuarie, constituirea unei alianțe între cele două formațiuni care va fi intitulată Alianța de Centru Dreapta.
În acest sens, Crin Antonescu declara că alianța are la bază compatibilitatea doctrinară și ideologică dintre cele două partide și este concepută ca una de durată, având ca termen sfârșitul anului 2016.
Antonescu a mai spus că alianța între PNL și PC este un pas către o construcție politică mai largă, care vizează și PSD, adăugând că nu a fost parafată simultan o alianță și cu PSD, deoarece cea cu PC a fost „mult mai ușor de realizat”.

Liderul liberal a spus că PNL și PC vor avea liste comune la alegerile parlamentare, iar la cele locale liste separate.
„Vorbim de faptul că noi am stabilit acolo că vom merge la alegerile locale în principiu se-parat, cu excepția unor locuri unde convenim să susținem un candidat comun, și la alegerile parlamentare împreună, pe liste comune, fără a stabili ponderi”, a susținut Antonescu.
Potrivit acestuia, cei din Partidul Conservator vor avea poziții eligibile pe listele comune, indiferent de sistemul electoral, pentru a putea constitui grupuri parlamentare proprii. „Asta înseamnă, conform legii, zece la Cameră și șapte la Senat, conform legii actuale și conform structurii actuale a Parlamentului”, a precizat președintele PNL.

Președintele PC, Daniel Constantin, a declarat că propunerea sa de alianță cu PNL a plecat de la un considerent ideologic, de po-ziționare mai clară a PC pe eșichierul politic românesc.
„Suntem un partid de centru-dreapta, am spus-o de fiecare dată. Cred că este momentul să ne întoarcem acolo unde ne este locul – pe partea de centru-dreapta a eșichierului politic românesc. (…) Împreună cu PNL ne vom propune ca, pe lângă protocolul de colaborare, să stabilim un set de valori cu adevărat de dreapta care să fie promovate de această nouă forță politică, nu acele valori pe care din păcate PDL le proclamă de centru-dreapta, de dreapta, și le-a terfelit pe scena politică românească. (…) Este o alianță, zic eu, solidă pe termen lung cu posibilitate de prelungire până în anul 2019”, a spus liderul PC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?