Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Fructele galbene şi citricele


Fructele galbene și portocalii au în ele o adevărată combustie de sorginte stelară: săruri minerale bogate și variate, topite în magma parfumată și dulce a miezului.
 
 CAISA

 Conține cantități masive de vitamina A, grupul de vitamine B, zaharuri naturale, săruri minerale și oligoelemente din belșug: magneziu, fosfor, fier, calciu, potasiu, sulf etc. În sănătate (trebuie consumată doar bine coaptă).
– Vindecă anemiile, astenia, stările depresive, reglementează constipația, dar și diareea. Este excelentă pentru calmarea pielii arse de soare (se taie felii și se așează sub formă de plasturi pe piele).
 În cosmetică
– Marea bogăție în vitamina A transformă caisa într-o adevărată vedetă a cosmeticii naturiste. Între proprietățile ei cele mai re-numite, se află aceea de întârziere a procesului de îmbătrânire a pielii. Este tonică și hrănitoare pentru obraz. 
– Ori de câte ori mâncați caise, nu uitați să vă hrăniți și obrazul. Curățată de sâmburi și tăiată felii, caisa se aplică pe față în rânduri consecutive (încercați să acoperiți și obrazul și decolteul). Dacă fructele sunt bine coapte, le puteți zdrobi cu o furculiță, întinzând miezul pe obraz. După o jumătate de oră, fața se spală, urmând să se aplice pe ea o cremă hidratantă.
 
 PIERSICA

 Principalele substanțe pe care le conține sunt potasiul și vitamina A.
 În sănătate
– Depurativ, rezultate bune în tratarea litiazelor urinare; insomnia, stresul;      – Fructele bine coapte zdrobite au fost din antichitate folosite de femei pentru îngrijirea tenului. Ele hidratează, catifelează și dau strălucire pielii.
 
PORTOCALA

 Este numită și „fructul soarelui”. Cultivată inițial în China, ea cunoaște peste 100 de varietăți. Este foarte bogată în vitamina C, A și caroten. Conține săruri minerale și acizi, esențe aromate. În sănătate trebuie consumată imediat ce a fost stoarsă, deoarece pierde în câteva minute vitamina C.
– este antioxidantă (se opune formării plăcilor arterosclerotice în artere), se recomandă în creștere, anemie, anorexie, astenie fizică și intelectuală, fragilitate capilară, tromboză, infecții, intoxicații, stări febrile, eczeme. Ar trebui să fie fructul diabeticilor.

În cosmetică
 – suc de portocale: stors proaspăt și aplicat ca atare pe față, tonifică pielea și întârzie apariția ridurilor.
 
 GRAPEFRUIT

La americani, e fructul slăbitului (alături de ananas). Conține puține calorii, în schimb are mult potasiu, vitamina C și din grupul de vitamine B.
– dă rezultate în curele de slăbit, este un bun tonic nervos.
– este tonic și astringent, excelent pentru persoanele cu acnee. 
 
 LÄ‚MÂIA

 Este inamicul numărul unu al germenilor. Combate infecțiile. Este bogată în microelemente, vitamine – B, A, C și PP. Se folosește în tratarea infecțiilor diverse (pulmonare, intestinale), stări febrile, reumatisme, aterioscleroză, varice, fragilitate capilară, obezitate, anemie, scăderea colesterolului etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?