Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

E 85, drumul morţii


Aproape 50 de oameni au murit, în 2010, în urma unor accidente produse pe șoselele din județ. Polițiștii au stabilit și 12 puncte negre, în care foarte mulți oameni și-au pierdut viața, toate pe E 85. Principalele cauze care au dus la producerea acestor accidente au fost imprudența în conducere, viteza excesivă, traversarea neregulamentară a pietonilor dar și neacordarea de prioritate vehiculelor. În ultimii cinci ani, în județul Vrancea s-au produs peste 3.000 de accidente rutiere soldate cu peste 300 de morți și peste 3.000 de răniți grav sau ușor.

Zeci de oameni și-au pierdut viața, în cursul anului trecut, pe șoselele din județ. Cele mai multe dintre tragedii s-au produs pe drumul european DN 2 E85, unde punctele negre sunt unul lângă altul. De la 1 ia-nuarie și până la 1 decembrie 2010, 49 de oameni au sfârșit în urma unor accidente de circulație. Polițiștii din cadrul Serviciului Poliției Rutiere au contabilizat, în perioada mențio-nată, 210 accidente rutiere grave, mai puțin cu 11 decât în aceeași perioadă a anului 2009, soldate cu 49 de morți, 191 de răniți grav și 66 de răniți ușor. Principalele cauze care au stat la baza tragediilor de pe șosele au fost imprudența în condu-cere, viteza excesivă, traversarea neregulamentară dar și neacordarea de prioritate vehiculelor. Polițiștii din cadrul Serviciului Poliției Rutiere spun că din cauza imprudenței în conducere   s-au produs 45 de accidente grave în urma cărora opt persoane au murit și alte 49 au fost rănite grav. Din cauza vitezei excesive s-au produs 33 de accidente grave, mai puțin cu șapte decât în aceeași perioadă a anului 2009. Astfel, 10 oameni au murit și alți 29 au fost răniți grav. Traversarea neregulamentară a pietonilor a fost cauza care a dus la producerea a 26 de accidente grave, soldate cu 10 morți și 16 răniți grav. O altă cauză importantă, care până acum nu a provocat prea multe accidente a fost neacordarea de prioritate vehiculelor. Astfel, pe raza județului s-au produs 22 de accidente grave în urma cărora trei oameni au pierit și alți 22 au fost răniți grav.

Tată și fiică, morți la ieșirea din Focșani

Unul dintre accidentele cumplite din 2010 s-a produs pe DN 2 E85,  la ieșirea din Focșani către Garoafa. În urma acestuia, două persoane, tată și fiică, au sfârșit între fiarele contorsionate ale unui autoturism marca Afla Romeo condus de     prietenul fetei. Tragedia s-a produs la finele lunii aprilie 2010. Constantin Barbălată, de 54 de ani și fiica sa, Mariana Gabriela Barbălată, de 19 ani, din Gologanu, au murit pe loc în urma impactului. Persoana grav rănită, Gheorghiță Ignat, are 25 de ani, este din Å¢ifești iar în momentul accidentului se afla la volanul mașinii. Din primele cercetări ale polițiștilor și din declarațiile martorilor a reieșit că vinovat de produ-cerea tragediei se făcea șoferul autoturismului Alfa Romeo, Gheorghiță Ignat. Acesta ar fi depășit, pe partea stângă, un autoturism Dacia care semnaliza stânga intenționând să schimbe direcția de mers. După efectuarea acestei manevre, șoferul a încercat să redreseze autoturismul, moment în care a pierdut controlul volanului, a pătruns pe contrasens și s-a izbit frontal de un TIR, condus regulamentar din sens opus. Impactul a fost atât de violent încât autoturismul a fost distrus în totalitate. Cele două persoane decedate au fost aruncate din mașină, corpul tinerei fiind aruncat într-un șanț, la peste 30 de metri de locul accidentului. Resturi și părți componente ale mașinii puteau fi văzute la zeci de metri de locul accidentului. Electromotorul și rezervorul autoturismului se aflau la peste 30 de metri de locul impactului, în curtea unei pensiuni din apropiere.
Un alt accident grav s-a produs la începutul lunii octombrie, tot în afara loca-lității Garoafa. În urma accidentului, doi bărbați din Mărășești au murit. Unul pe loc iar altul la un spital din București. Åžocant a fost faptul că șoferul care a provocat accidentul, respectiv Petrea Sârghie nu avusese niciodată permis de conducere. Accidentul a fost cauzat de o depășire riscantă, ceața densă și lipsa de experiență a celui care se afla la volanul mașinii. Petrea Sârghie, de 46 de ani, din Mărășești s-a urcat la volanul unui autoturism marca Dacia Papuc, a luat cu el și un alt bărbat, pe Mirel Dolțu, de 36 de ani, tot din Mărășești și au plecat către Focșani. Călătoria celor doi s-a sfârșit pe drumul care leagă Focșaniul de Garoafa. Åžoferul Daciei Papuc s-a angajat într-o depășire, iar de aici și până la tragedie nu a mai fost decât un pas. Mașina s-a izbit de o altă autoutilitară, apoi de o betonieră și brusc, s-a transformat într-un morman de fiare printre care șoferul și pasagerul din dreapta au rămas blocați.

Copii implicați în tragediile de pe șosele

Copiii nu au fost nici ei feriți de incidentele din tra-fic. De la începutul anului și până la 1 decembrie 2010, polițiștii vrânceni au contabilizat 22 de accidente rutiere în care victime au fost copiii. 12 dintre acestea au fost grave și 10 ușoare. Victimele accidentelor au vârste cuprins între doi și 15 ani. De cele mai multe ori, vinovați de producerea accidentelor a căror victime sunt cei mici, sunt adulții. Micuții sunt lăsați nesupravegheați și de cele mai multe ori se angajează neregulamentar în traversarea străzii. „Trebuie conștientizat faptul că multe dintre aceste accidente s-au produs pe fondul nesupravegherii copiilor de către adulți. Aceștia din urmă trebuie să înțeleagă că un copil de doi, trei ani nu poate înțelege pe unde și când trebuie să traverseze strada și de aceea adulții trebuie să fie foarte atenți”, a precizat inspectorul principal Cătălin Manea din cadrul Serviciului Poliției Rutiere.

Conducătorii de mopeduri, pericol în trafic

Conducătorii de mopeduri au fost și ei implicați în foarte multe accidente de circulație. Numai în perioada aprilie – noiembrie 2010, polițiștii spun că pe raza județului s-au produs 19 accidente grave soldate cu patru morți și 16 răniți grav. În luna iulie, un tânăr de numai 27 de ani, din Focșani a murit în urma unui accident produs la Vulturu. Tânărul, în timp ce se deplasa cu un motoscuter nu a adaptat viteza într-o curbă la stânga, a pierdut controlul asupra direcției de mers și   s-a izbit de un podeț. Imediat după accident, victima, care încă mai trăia, a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale. Din păcate, la scurtă vreme după ce a ajuns la unitatea medicală, tânărul a murit. Numărul de sancți-uni aplicate conducătorilor de mopeduri sunt mărturie a faptului că aceștia nu respectă regulile de circulație. În perioada martie – noiembrie, polițiștii au amendat 6.593 de conducători de mopeduri. Cei mai mulți dintre aceștia, respectiv 2.143 au fost sancționați pentru că nu purtau cască de protecție iar alți 725 nu aveau atestat.

Punctele negre ale județului

Polițiștii au stabilit și punctele negre de pe șoselele din Vrancea. Inspectorul principal Cătălin Manea   ne-a spus că timp de zece ani se contabilizează numărul de accidente și consecințele acestora pe o distanță de un kilometru și, în funcție de acest lucru, se stabilește dacă acea porțiune poate fi considerată punct negru sau nu. Toate cele 12 puncte negre sunt pe drumul european DN2 E85. Astfel, o zonă periculoasă este cea de la intrarea în localitatea Obrejița de la popasul Tâmboiești și până la postul de control din Tâmboiești. O altă zonă periculoasă este cea din localitatea Dumbrăveni, între spital și intersecția DN 2 cu DJ 205 P Gura Caliței, dar și zona dintre stația de autobuz din Popești și până la intersecția cu  DJ 205 B Urechești. Puncte negre sunt și în interiorul localității Urechești, de la stația pentru mijloacele de transport și până la Vengex dar și în afara loca-lității în zona dintre piața de struguri și Peco Cotești. O altă zonă riscantă pentru șoferi este cea din afara localității Golești și până la intersecția DN 2 cu DJ 205 R – Ciorăști. Puncte negre au fost identificate și pe centura de ocolire a municipiului Focșani, între Somir și până în apropiere de unitatea militară dar și în interiorul localității Garoafa între piața agroalimentară și podul de peste râul Putna.

Peste 300 de morți în ultimii cinci ani

În ultimii cinci ani, pe șoselele din județ, peste 300 de oameni au murit iar alți 3.000 au fost răniți grav sau ușor. Potrivit unei statistici întocmite de polițiștii din cadrul Serviciului Poliției Rutiere, în anul 2005 pe raza județului și-au găsit sfârșitul 49 de oameni, în 2006 – 53 iar în 2007, tot 49. Apogeul a fost atins în anul 2008 când 63 de suflete s-au stins în urma accidentelor. În 2009 au fost contabilizate 56 de accidente mortale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?