Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Slobozia Bradului – record naţional la amenzi


Locuitorii din Slobozia Bradului sunt campionii amenzilor din România.  Valoarea amenzilor primite de locuitorii acestei comune în ultimii cinci ani este de opt milioane de lei, adică peste 80 miliarde lei vechi. Suma este imensă dacă ținem cont că în această comună trăiește cea mai mare și nevoiașă comunitate de romi din Vrancea, majoritatea acestora declarând că nu au nicio sursă de venit. Din aceste considerente, o mare parte din amenzi nu au fost plătite și au fost transformate în ore de muncă în folosul comunității. De la 1 aprilie 2010 și până în prezent au fost puse în aplicare 333 de mandate de executare a pedepsei prin muncă în folosul comunității.

Locuitorii din Slobozia Bradului sunt campionii amenzilor din România. Valoarea amenzilor primite de locuitorii acestei comunei în ultimii cinci ani este de opt milioane de lei, adică peste 80 miliarde lei vechi. Cele mai multe amenzi au fost date pentru abateri la regimul circulației. Cea mai mică amendă încasată de un locuitor al comunei este de 120 de lei, iar cea mai mare a depășit 3.000 de lei.
Primarul comunei Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu, a declarat că majoritatea persoanelor sancționate nu au o sursă de venit și preferă să muncească în folosul comunității pentru a-și achita datoriile. „Slobozia Bradului este comuna cu cele mai multe amenzi primite la nivelul țării. Valoarea amenzilor primite de locuitorii acestei comune este de opt milioane de lei. Majoritatea celor amendați nu au bani  să-și plătească amenzile deoarece nu au nicio sursă stabilă de venit. Din aceste considerente, o mare parte din amenzi nu au fost plătite iar acestea au fost transformate în ore de muncă în folosul comunității”, a precizat primarul Valerică Zamfirescu.
50 de mii lei, cuantumul amenzilor neplătite de o singură persoană

Doar o mică parte din cele opt milioane de lei a fost recuperată, iar amenzile au fost transformate în ore de muncă în folosul comunității. „Cea mai mică amendă încasată de un locuitor al comunei este de 120 de lei, iar cea mai mare a depășit și 3000 de lei. Pentru că nu sunt plătite, instanțele judecătorești le transformă în ore de muncă în folosul comunității. De exemplu, pentru o amendă de 120 de lei, numărul orelor de muncă făcute în folosul comunității în baza deciziilor judecătorești variază între 15 și 264 de ore în funcție de instanța care le acordă”, a precizat Valerică Zamfirescu, adăugând că, în funcție de valoarea amenzii, crește și numărul orelor de muncă prestate în folosul comunității.

333 de mandate de executare de muncă în folosul comunității

Amenzile de peste opt mi-lioane de lei reprezintă o sumă imensă ținând cont că majoritatea locuitorilor declară că nu au nicio sursă de venit stabilă. Așa se face că, de la 1 aprilie 2010 și până în prezent au fost puse în aplicare 333 de mandate de executare a pedepsei prin muncă în folosul comunității.
„Marea problemă a acestor oameni este aceea că nu au bani cu care să-și plătească amenzile. Sunt extrem de săraci și nu au surse stabile de venit, motiv pentru care, de la 1 aprilie 2010 și până în prezent, au fost puse în aplicare 333 de mandate de executare a pedepsei prin muncă în folosul comunității. Chiar astăzi (ieri-n.r.) avem 33 de persoane la muncă în folosul comunității „, a susținut primarul Valerică Zamfirescu.
Titularii amenzilor muncesc la salubrizarea comunei, sunt încărcători pe mașinile de gunoi, taie lemne pentru instituțiile publice, curăță șanțuri, etc. „Toate aceste activități prestate de persoanele care nu-și pot plăti amenzile sunt prevăzute în lege”, a afirmat edilul șef din Slobozia Bradului.

Conform datelor furnizate de Primăria Slobozia Bradului, cele mai multe amenzi le-au primit Dumitru Gîlcă – 50 mii lei, Mihai Chiriac – 48,9 mii lei, Viorel Stoican – 44,8 mii lei, Daniel Timotei Stoican – 42,8 mii lei și Melu Duia – 36,2 mii lei.

Două prostituate au cele mai multe amenzi neplătite

Două femei din comunele Tîmboiești și Obrejița au amenzi neplătite în valoare totală de peste 700 mii lei, peste șapte miliarde lei vechi. Eugenia Sava (30 de ani) din Obrejița are de plătit amenzi de aproximativ 350 de mii lei (aproximativ 3,5 miliarde lei vechi), iar Viorica Lăutaru (24 de ani) din Tîmboiești are de plătit amenzi în valoare totală de peste 360 mii lei (peste 3,6 miliarde lei vechi). Conform datelor existente în procesele verbale, amenzile au fost date pentru practicarea prostituției în București.
Primarul comunei Obrejița, Nicu Pardos, a declarat că din anul 2002 și pînă în prezent, Eugenia Sava a primit peste 700 de amenzi, în valoare totală de aproape 3,5 miliarde lei, pe care nu crede că le va plăti vreodată. „Eugenia Sava este cel mai mare datornic înregistrat pe raza comunei Obrejița. Deși nu locuiește în această comună, Sava are eliberată carte de identitate care atestă că locuiește în comuna Obrejița. Așa se face că      ne-am trezit că această femeie are de plătit amenzi de aproape 3,5 miliarde lei vechi. Din 2003 și pînă în prezent am primit peste 700 de amenzi pe numele Eugeniei Sava, toate pentru practicarea prostituției”, a precizat primarul din Obrejița, Nicu Pardos.
La rândul său, primarul din Tîmboiești este sceptic în ceea ce privește recuperarea amenzilor încasate de Viorica Lăutaru. „Am trimis adrese către secțiile de poliție de unde am primit amenzile pentru ca ei la rândul lor să facă demersuri către instanțele de judecată și în felul acesta sumele de bani să fie transformate în zile de muncă în folosul comunității. Pînă la acest demers în cazul Vioricăi Lăutaru, nu am primit niciun răspuns nici de la secțiile de poliție nici de la instanțele de judecată. Bunuri sau alte obiecte pe raza comunei nu are, prin urmare nu avem pe ce să-i punem sechestru”, a declarat Daniela Mihalcea, primarul din Tâmboiești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?