Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Parkinson


Parkinson, ca și Coreea și degenerarea hepato-lenticulară, este o afecțiune a sistemului extrapiramidal. Are o evoluție lentă și progresivă, cu etiologie necunoscută. Este o boală degenerativă și rolul factorului eredo-familial e mai redus decât în alte afecțiuni degenerative.
Apare după 40 de ani, mai frecvent între 40 și 65 de ani.
Cercetările au arătat o scădere a dopaminei în substanța neagră și în formațiunile striate care normal conțin 80% din această amină cerebrală și o predominantă a sistemului co-linergic. Acesta apare ca rezultat al distrugerii neuronale din aceste formațiuni.
 
 Parkinson este o boală neurologică degenerativă, ca și:
 – miopatiile (localizate în mușchi);
 – miotonia (greutate în decontracția pumnului, fălcilor datorită producției  mari de acetilcolină care are rol să declanșeze contracția musculară;
 – miastenia – manifestare inversă miotoniei, cu oboseală musculară care se  poate loca-liza în mușchii respiratori (respirație dificilă) sau ai deglutiției  (înghite greu);
 – scleroză laterală miotrofică (paralizii);
 – bredoataxii (tulburări de echilibru);
 – coreea (mișcări dezordonate ale membrelor și mușchilor feței);
 – degenerescență hepato-lenticulară (mișcări involuntare la mâini și față datorită unui defect metabolic în care cuprul din alimente circulă liber, nu e fixat).
 
Simptomatologie 
Debut prin oboseală marcată, mers încetinit, voce redusă, înțepenire nelimitată, depresie, tremur al membrelor superioare, dureri nesistematizate. Tremuratul poate fi accentuat la emoții, oboseală sau concentrare intelectuală. Tremuratul capului apare doar în cazuri avansate. Se va face electromiografia pentru diagnostic. Pot exista și sindroame parkinsoniene la unele medicamente și neuroleptice care blochează dopamina cerebrală, cum ar fi majeptil, haloperidol, torecan etc.
Simptomele mai pot să apară după intoxicații cu CO, Mn.
Tratamentul chirurgical la nivelul talamusului nu vindecă boala, dar restabilește un echilibru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?