Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Coşarii caută funinginea cu laptopul


Meseria de coșar și-a pierdut din „strălucirea” de altădată, deși între timp s-a reinventat, cu laptop și cameră video. Cea mai ieftină intervenție pentru curățarea unui horn ajunge la 50 de lei. Dai un ban, dar știi că stai liniștit în propria casă. De-a lungul timpului, mai multe persoane au decedat în flăcări sau din cauza fumului, vinovate fiind coșurile de evacuare a fumului necurățate.

Meseria de coșar cunoaște timpuri interesante. Nu se face după ureche, ci cu laptopul și camera video și după schițe bine întocmite de meseriaș. Astfel, acasă la beneficiar, coșarul întocmește un dosar care cuprinde fotografii înainte și după curățatul coșului, autorizații, dar și un certificat de garanție. Asta pentru ca proprietarul hornului să stea liniștit în propria-i casă, fără grija că s-ar putea intoxica cu fum.
Un agent comercial din localitatea Golești s-a gândit că meseria de curățat hornuri i-ar putea aduce ceva profit, așa că s-a apucat de treabă. Nu prea mai sunt mulți ca el, pentru că tinerii din ziua de azi preferă alte meserii, deși multe dintre ele nu le oferă orizonturi prea largi. Așa că specialistul în desfundat coșuri este într-o continuă căutare de oameni ca-lificați… „În prezent, nu există oameni școliți care să știe să facă această meserie bine. Sunt în continuă căutare de oameni. Coșeritul s-a modernizat, pentru că și tipurile de hornuri s-au diversificat. Acum sunt cuptoare moderne, șeminee, hote, centrale termice, care nu existau când a apărut coșeritul”, ne-a spus Åžtefan Constantin, care acum lucrează cu laptopul și camera video.
Camera video din dotare are niște tije flexibile și asigură o imagine cât mai clară din interiorul hornului pentru ca „diagnosticul” să fie precis. Totul se vede pe laptop. Prețul pentru o intervenție variază în funcție de dificultatea operațiunii, de gradul de încărcare a hornului și de starea construcției. Astfel, cea mai ieftină intervenție se ridică la 50 de lei. Cu toate că cereri, mai ales în sezonul rece, sunt destule, Åžtefan Constantin are doar patru angajați, alături de care vrea să țină în picioare tradiția. „Am făcut această societate pentru că sunt foarte multe incendii cauzate de coșurile înfundate, dar și pentru că este necesar să reînviem tradiția coșarului românesc. Este și o afacere, însă în urmă rămâne tradiția”, ne-a mai spus Åžtefan Constantin. În opinia acestuia, am importat prea multe sărbători din afara țării și am uitat de tradiția noastră.
În afara României, coșarii sunt oameni respectați astfel că fac congrese, festivaluri, întâlniri internaționale, au uniforme de gală și există chiar și un Monument al Coșarului.

„Coșarul șef” din Golești asigură și instructaj de specialitate celor care doresc să facă o carieră din tradiționala meserie. Cu toate că tehnicile de curățare s-au modernizat, Åžtefan Constantin susține că încă mai păstrează fracul de coșar, pălăria și sculele tradiționale, pe care le poartă cu mândrie la evenimentele la care este invitat.
Ca și superstiție, se spune că în noaptea nunții, când se fură mireasa, aceasta trebuie adusă înapoi de un coșar, deoarece este o dovadă de noroc și spor în casa mirilor.

Multe tragedii

Din cele 304 incendii produse la nivelul județului Vrancea pe parcursul anului în curs, 90 au avut drept cauză coș, canal, burlan de fum defect sau necurățat, ceea ce reprezintă 29,60 % din totalul incendiilor produse. Acest lucru este o consecință a faptului că nu se respectă măsurile de prevenire a incendiilor privind verificarea, repararea și curățarea coșurilor de fum.
În cursul acestei luni, un bărbat din Năruja a murit, după ce locuința i-a fost cuprinsă de un incendiu. Cauza a fost un coș de fum deteriorat. Pe 17 decembrie, un bărbat de 77 de ani, din comuna Năruja, a murit intoxicat cu monoxid de carbon, după ce locuința i-a fost cuprinsă de flăcări. Bărbatul, de 77 de ani, se afla în casă și deși a fost scos de localnici înainte ca pompierii să ajungă la fața locului, el nu a mai putut fi salvat. Acesta a murit după ce s-a intoxicat cu mono-xid de carbon. „Coșul de fum este o componentă importantă a unei instalații de încălzire, având rolul de a evacua în siguranță, deasupra nivelului acoperișului, fumul și gazele arse nocive, rezultate în urma arderii diferitelor tipuri de combustibili. Printr-un tiraj optim se asigură și alimentarea corespunzătoare cu aer de ardere a unor surse de căldură cum sunt cazanele atmosferice cu gaz, cazanele cu lemne, șemineele și sobele de teracotă”, a precizat locotenent Florentin Duță, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.
Puțină lume știe că de curând s-a constituit Asociația hornarilor, constructorilor de coșuri de fum și șeminee ASFOCH din România, care are drept scop principal promovarea și dezvoltarea profesională a activității hornarilor și specialiștilor de coșuri de fum, sobe și șeminee, dezvoltarea tehnicilor de întreținere, proiectare, construcție și instalare a dispozitivelor termice pentru încălzire civilă și a instalațiilor de evacuare a gazelor arse. Din păcate la nivelul județului Vrancea nu există nicio firmă afiliată la această asociație, care să desfășoare activități de coșerit.
Persoanele care nu curăță coșurile de evacuare a funinginii pot fi amendate. „În conformitate cu HGR nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei”, a adăugat locotenent Florentin Duță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?