Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Colesterolul bun, benefic şi pentru creier


O concentrație mai mare în organism de colesterol bun (lipoproteine cu densitate mare/ HDL) este benefică nu doar pentru sistemul cardiovascular, ci și pentru creier, pe care îl protejează contra maladiei Alzheimer, informează cercetătorii americani, citați de Reuters.com.
Savanții din Statele Unite au ajuns la concluzia că persoanele de peste 65 de ani care prezintă în organism concentrații mari de HDL beneficiază de o scădere cu 60% a riscului de a se îmbolnăvi de Alzheimer, comparativ cu persoanele de aceeași vârstă care au concentrații scăzute de HDL în organism.
Potrivit acestui studiu, se pare că nu contează dacă voluntarii au ajuns să aibă în organism o concentrație ridicată de HDL pe cale naturală sau prin administrarea unor medicamente – statine – concepute cu scopul de a crește nivelul colesterolului bun din sânge. Autorii studiului afirmă că descoperirea lor ar putea fi utilizată în viitor ca un mijloc de prevenire a declanșării maladiei Alzheimer, o boală degenerativă a creierului, în prezent incurabilă, care afectează peste 26 de milioane de persoane pe plan mondial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?