Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Tamponări cauzate de polei şi ceaţă


Mai multe autoturisme au fost avariate ieri dimineață, în urma unor accidente rutiere produse din cauza poleiului de pe drumurile din județ. În timp ce tamponările s-au ținut lanț, șefa Secției de Drumuri Naționale, Lucica Chiper, era plecată în concediu. Ieri dimineață, pe drumurile naționale din județ nu fusese aruncată nici măcar o lopată de nisip. „De fiecare dată, persoanele responsabile încep să-și facă treaba abia după ce se întâmplă o tragedie”, acuză șoferii.

Drumurile naționale din județ erau ca sticla ieri dimineață, din cauza poleiului format în cursul nopții. Deși se circula exact ca pe patinoar, utilajele cu material antiderapant au lipsit cu desăvârșire din trafic. Potrivit legii, ar fi trebuit să acționeze cu material antiderapant angajații Secției de Drumuri Naționale (SDN). Numai că lipsa de mobilizare a angajaților SDN, în frunte cu șefa lor, Lucica Chiper, plecată pare-se în concediu, a dus la producerea mai multor evenimente rutiere pe câteva sectoare de drumuri naționale.
Probleme deosebite au fost înregistrate mai ales pe drumurile naționale din zona de munte. Cinci ma-șini s-au ciocnit pe DN 2L, între Tișița și Panciu, unde a avut loc o tamponare, dar și două accidente de circulație, în urma cărora două persoane au fost rănite. Åžase mașini care acționau pentru deszăpezirea drumurilor județene au rămas blocate în trafic.
Tamponări s-au produs și la Garoafa și Călimănești. Potrivit centrului Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, ieri dimineață „în județul Vrancea, vizibilitatea este sub 50 de metri pe DN2 E85”. Ulterior, ceața s-a mai ridicat, iar în jurul orelor 11.00, centrul Infotrafic informa că pe DN 2 E85 și pe DN 2L vi-zibilitatea era sub 100 de metri din cauza ceții: „La această oră (ora 11.00-n.r.), în județul Vrancea, traficul rutier se desfășoară în condiții de ceață pe DN2 E85  și pe DN2L Tișița – Soveja, vi-zibilitatea fiind sub 100 de metri. Totodată, în această dimineață (ieri dimineață-n.r.), pe DN2L, drum național secundar, s-au produs patru accidente rutiere – fără urmări grave – din cauza neadaptării vitezei la condițiile de drum, pe carosabil existând câteva porțiuni pe care s-a format gheață. Într-unul dintre aceste accidente au fost implicate cinci autovehicule, șoferii nepăstrând o distanță corespunzătoare în mers”.
Potrivit polițiștilor, carambolul de la Panciu s-a datorat și șoferilor, care nu au adaptat viteza la condițiile de carosabil acoperit cu polei, dar și reprezentanților SDN, care nu au aruncat nici măcar o lopată cu nisip pe jos. Pe unele porțiuni de drum se formase polei, iar șoferii nu au observat acest lucru și s-au izbit cu mașinile unii de ceilalți. „Pe DN 2L s-a produs o tamponare, în care au fost implicate mai multe autoturisme, dar și două accidente rutiere ușoare. Åžoferii nu au adaptat viteza la condițiile de carosabil acoperit cu polei și au derapat. Traficul în zonă a fost oprit aproximativ 15 minute”, a declarat subcomisarul Cătălin Candea, din cadrul Serviciului Poliției Rutiere.
În timp ce mașinile se izbeau una de cealaltă, angajații SDN nu aveau nicio grijă, ei stând, probabil, la căldură prin birouri.
Probleme au fost și pe alte drumuri din județ. Spre exemplu, pe DN 2 D, mulți șoferi și pasageri au intrat în panică, după ce mașinile în care se aflau au derapat din cauza poleiului. „Pe jos era patinoar, iar cei de la drumuri nu au intervenit deloc. Pe la Valea Sării m-a furat, așa din senin și abia am reușit să redresez  mașina, în condițiile în care nu aveam viteză. De fiecare dată, persoanele respon-sabile încep să-și facă   treaba abia după ce se întâmplă o tragedie. Ceața era destul de densă, iar pe drum nu era nici măcar o lopată de nisip aruncată”, a povestit Nicu. 

Mobilizarea, la pachet cu tragediile

Angajații SDN se mobilizează abia după ce se produc accidente mortale pe drumurile naționale. La prima zăpadă din acest an, o tânără de 27 de ani și-a pierdut viața în urma unui accident produs între Garoafa și Focșani.
Utilajele de deszăpezire au intervenit cu întârziere, reprezentanții SDN motivând că acestea nu erau echipate corespunzător.
După accident, mașinile cu lamă și material antide-rapant au împânzit drumurile naționale care traversează județul.
Nepăsarea nu este o noutate la SDN. Fostul șef al instituției, Cornel Stoian, a plecat de la cârma instituției după ce patru tineri și-au pierdut viața, în urma unui accident petrecut la Slobozia Bradului, la începutul anului 2009. Lucica Chiper, actuala șefă a SDN, nu a putut fi contactată, ieri, pentru a le explica șoferilor de ce nu   s-a intervenit pe drumurile din județ.

În condiții de ceață, polițiștii le recomandă conducătorilor auto să mărească distanța în mers între autovehicule, să folosească luminile de ceață împreună cu cele de întâlnire atunci când vizibilitatea scade semnificativ, iar pe timpul efectuării manevrei de depășire să ia în calcul și faptul că din sens opus pot circula autovehicule care nu au în funcțiune luminile.

Accident cu victime la Dumbrăveni

Un accident de circulație s-a produs la Dumbrăveni, marți, la ora 2.55, pe  DN 2 – E 85, la intersecția cu DJ 204P. Ionel A., de 50 ani, din comună, în timp ce conducea autoturismul marca Chevrolet, nu a acordat prioritate de trecere autoturismului marca Daewoo, condus regulamentar de Laurențiu A., intrând în coli-ziune cu acesta. În urma impactului, autoturismul Daewo a fost proiectat pe contrasens, unde a fost lovit de autoturismul VW Golf condus de Vasile Z.  În urma accidentului, a rezultat rănirea ușoară a Elenei A., de 55 ani, din municipiul Buzău, pasageră în autotu-rismul Daewoo. Cercetările sunt continuate de polițiști în vederea stabilirii cu exactitate a modului de producere a evenimentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?