Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Firme „căpuşă“ agreate la Electrica


Una dintre firmele care asigură servicii electrice pentru consumatorii din Vrancea este legată de actualul director al Sucursalei de Distribuție a Energiei Electrice Focșani din cadrul Electrica Muntenia Nord, Costică Dodu.

Firma Domarcom Star este atestată pentru activități în instalațiile electrice de joasă tensiune și, practic, poate efectua lucrări în instalațiile din locuințe. Conform datelor din Registrul Comerțului, firma are sediul pe Bulevardul Gării iar numărul de telefon corespunde cu cel al familiei Costică Dodu. De asemenea, numele directorului Costică Dodu apare și în documentele referitoare la activitatea firmei de până în 2009. Ulterior, Costică Dodu a fost numit șef la Sucursala de Distribuție și, potrivit contractului colectiv de muncă, un angajat și rudele până la gradul doi nu pot avea legături de afaceri cu Electrica.
Inițial, firma din Focșani a avut ca obiect de activitate comerțul cu amănuntul însă, potrivit site-ului Ministerului Finanțelor Publice, din 2004   și-a modificat activitatea în lucrări de instalații electrice. Iar această activitate s-a dovedit destul de profitabilă, cu cifre anuale de afaceri de peste 90 mii lei, adică aproape un miliard în lei vechi.
Conform legislației, lucrările în rețelele electrice pot fi efectuate doar de firme autorizate. Ori, se pare că există firme agreate care sunt favorizate la efectuarea lucrărilor de servicii electrice. Aceste firme ar fi recomandate atunci când consumatorii solicită efectuarea de anumite lucrări în rețele.
Reporterii de la Monitorul de Vrancea au încercat să discute cu directorul Costică Dodu însă acesta a invocat o ședință tehnică la Electrica și ulterior nu a putut fi contactat pe telefonul mobil pentru a lămuri legăturile cu activitatea firmei menționate.

DNA verifică electricienii

Posibila implicare a directorului Sucursalei de Distribuție într-o firmă care efectuează lucrări de servicii electrice a fost reclamată în contextul anchetei derulate de Direcția Națională Anticorupție la sucursala focșăneană. Ancheta se bazează pe reclamații făcute la sediul de la Ploiești al Electrica Muntenia Nord referitoare la modul în care erau acordate avizele de racordare. La prima descindere a procurorilor de la Direcția Națională Anticorupție s-a mers direct la o firmă unde angajații Electrica montau un contor. În plus, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea au ridicat mai multe documente în ori-ginal de la Serviciul Energetic și Acces Rețea (SEAR). Potrivit informațiilor apărute în presă, ancheta vizează un cumătru al directorului Costică Dodu.
Procurorii verifică modul în care a fost posibil ca mai mulți consumatori să utilizeze ilegal energie electrică. Tehnicieni de la Electrica sunt cercetați pentru că ar fi branșat ilegal diferiți consumatori. De asemenea, verificările efectuate în acest caz au arătat că valoarea pre-judiciului se ridică la zeci de mii de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?