Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Oprişan solicită 685 de milioane de lei pentru investiţii


Parlamentarii PSD de Vrancea au depus un set de amendamente la Legea bugetului pe anul 2011, care vizează alocarea de fonduri pentru continuarea investițiilor în infrastructura județului. Amendamentele au fost propuse de parlamentarii social democrați vrânceni la solicitarea președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan. Toate amendamentele vizează alocarea de fonduri pentru continuarea unor lucrări de infrastructură mare, necesară pentru îmbunătățirea condițiilor de trai ale vrâncenilor. Suma totală solicitată prin aceste amendamente este de 685 milioane de lei.

Parlamentarii PSD de Vrancea, respectiv senatorul Miron Mitrea și deputații Angel Tîlvăr, Cristian Dumitrescu și Ciprian Nica, au depus amendamente comune la proiectul legii Bugetului de Stat pe 2011, solicitând suplimentarea sumelor alocate județului cu 685 milioane de lei. La inițiativa liderului PSD, Marian Oprișan, parlamentarii social democrați au solicitat suplimentarea sumelor alocate județului Vrancea pentru refacerea infrastructurii distruse de inundațiile din 2005-2007, reabilitarea DN 2D Focșani-Ojdula-Tîrgu Secu-iesc-Brașov, modernizarea DN2L Soveja – Lepșa, dar și pentru continuarea lucrărilor la Catedrala „Sfânta Cuvioasa Parascheva”, din Focșani. De asemenea, Oprișan a mai solicitat prin intermediul parlamentarilor mai sus mențio-nați, bani pentru cofinanțare și cheltuieli neeligibile care se suportă din bugetele autorităților locale, necesare  derulării proiectelor de investiții finanțate din fonduri europene, dar și pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor, pe anul 2011.

Bani pentru drumurile județene și comunale

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a propus ca pentru drumurile județene și comunale, prin Legea Bugetului de Stat pe anul 2011, să se suplimenteze cu 50 milioane de lei suma alocată județului Vrancea. În acest moment propunerea de buget este de aproximativ 10,8 milioane lei. „Alocarea acestei sume este necesară pentru finalizarea investițiilor începute încă din anii 2005 – 2006 – 2007, urmare a calamităților naturale ce au lovit județul Vrancea începând cu anul 2005. De asemenea sumele sunt necesare și pentru asi-gurarea cofinanțării și cheltuielilor neeligibile pentru proiectele de investiții în infrastructură finanțate din fonduri structurale”, se arată în motivarea solicitării.
Printre proiectele aprobate sau aflate în derulare cu impact major asupra județului Vrancea sunt modernizarea DJ 205 D Valea Sării – Năruja – Paltin – Nereju, cu o lungime de 33 km, modernizarea DJ 205E Vidra – Vizantea – Câmpuri, cu o lungime de 22 de kilometri, moder-nizarea DJ 204E Mărășești – Haret – Panciu, cu o lungime de 19 kilometri și reabilitarea și modernizarea a 5 poduri afectate de calamitățile din anii 2005 pe DJ 205D și pe DJ 204E. Sursa de finanțare indicată este taxa pe valoarea adăugată.

100 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la DN 2D

Åži drumurile naționale se află în atenția șefului administrației care a solicitat suplimentarea bugetului pe 2011 cu suma de 105 milioane lei. Pentru reabi-litarea DN 2D Focșani-Ojdula, Marian Oprișan propune suplimentarea cu o sută de mi-lioane de lei pentru continuarea lucrărilor pe sectorul Focșani-Ojdula. „Suplimentarea acestei sume este necesară pentru finalizarea investiției «Reabi-litare DN 2D Focșani – Ojdula», investiție prin care se va dezvolta o rețea rutieră mo-dernă aliniată la standardele europene, care va asigura si dezvoltarea zonei  pentru tu-rism și activități economice”, se arată în motivarea solicitării.
Pentru ca această lucrare să beneficieze de fondurile necesare finalizării, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a fost cel care a depus mai multe amendamente și la Legea bugetului de stat pe 2010 pentru continuarea lucrărilor la această investiție. Åžeful administrației județene a solicitat și anul trecut suplimentarea sumelor alocate pentru această investiție cu 100 de milioane de lei.
Până în prezent au fost mo-dernizați la standarde europene 50 de kilometri din acest drum. Drumul are o lungime totală de 118 kilometri, pe care se vor construi sau vor fi modernizate 35 de poduri, cu o lungime totală de 1,2 kilometri.
Åžeful administrației județene a mai solicitat cinci milioane de lei pentru realizarea documentației tehnice și începerea lucrărilor la DN 2R Mărtinești-Bogza-Dumbrăveni-Dumitrești-Jitia și DN 2N Jitia-Vintileasca-Bahnele. Acest drum se află  într-o stare deplorabilă, ultimele lucrări de reabilitare fiind efectuate în anii 70. Din aceste considerente, locuitorii din localitățile traversate de cele două drumuri naționale au protestat de mai multe ori ajungând până acolo încât au blocat drumul european 85, în zona localității Dumbrăveni. 

100 milioane de lei pentru cofinanțarea proiectelor europene

Pentru cofinanțarea proiectelor cu finanțare europeană aflate deja în derulare, administrația județeană solicită suplimentarea sumelor deja prinse în buget cu suma de 100 milioane de lei. Astfel suma totală solicitată la acest capitol este 152,5 milioane lei. Printre proiectele pentru care se solicită cofinanțare se află „Sistemul integrat de management al deșeurilor în județul Vrancea”, în valoare de 42 milioane de euro, „VranceAqua”, în valoare de 100 milioane de euro, „Drumul de glorie al armatei române în Primul Război Mondial” proiect ce prevede reabilitarea celor 4 mausolee aflate în patrimoniul național, în valoare de 6 milioane de euro. La aceste proiecte majore se mai adaugă un numar de 6 proiecte în va-loare de aproximativ 10 mi-lioane de euro.

5 milioane pentru continuarea lucrărilor la Catedrala „Sf. Parascheva”

În cadrul sumelor solicitate este și achitarea restanțelor autorităților locale pentru anul 2011. Sursa de finanțare indicată aici este taxa pe valoarea adăugată. Åžeful administrației județene a mai solicitat suplimentarea cu 20 de milioane de lei din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor, pe anul 2011, pentru susținerea sistemului de protecție a copilului, a centrelor de asistență socială a persoanelor cu handicap și pentru acordarea de produse lactate și de panificație și miere de albine.
Pentru continuarea lucrărilor la Catedrala „Sfânta Cuvioasa Parascheva”, din Focșani, președintele Consiliului Județean a solicitat suplimentarea cu 5 milioane de lei. Valoarea totală a investiției este de aproximativ 10 milioane de lei, iar până la finele anului 2010 s-au executat lucrări în valoare de cinci milioane de lei. Sursa de finanțare indicată este taxa pe valoarea adăugată. 

400 milioane de lei pentru pietruirea și asfaltarea drumurilor locale

Pentru aplicarea subprogramelor pietruirea și asfaltarea drumurilor de interes local și a celui pentru alimentarea cu apă a satelor, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, propune suplimentarea bugetului Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului cu suma de 400 de milioane de lei pentru acoperirea creditelor de angajament contractate în anul 2010. 
Tot la acest minister mai este propusă suplimentarea cu 10 milioane de lei pentru începerea investiției „Bazin de înot de polo – Baza Sportivă Aleea Stadionului nr. 2, municipiul Focșani, județul Vrancea”. În anul 2010, prin HG 1452 1462 din 25 noiembrie 2009 s-au aprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiție mai sus menționat.
Parlamentarii social democrați vrânceni au mai solicitat prinderea în bugetul de stat pe 2011 a sumei de 440,3 milioane lei pentru finanțarea Programului de dezvoltare a infrastructurii și a unor baze sportive din spațiul rural, care se vor repartiza pe județe și proiecte eligibile prin hotărâre a Guvernului, potrivit Ordonanței Guvernului nr.7/2006 privind instituirea Programului de dezvoltare a infrastructurii și a unor baze sportive din spațiul rural. „Suplimentarea este necesară pentru finalizarea obiectivelor de investiții începute încă din 2008, dar care au fost subfinanțate din 2008 și până în 2010”, se arată în motivarea amendamentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?