Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Delegaţie vrânceană la Conferinţa Forumului Montan


Vrancea a avut cel mai apreciat stand de produse montane ecologice la Conferința Națională a Forumului Montan din România, organizată, ieri, la Palatul Parlamentului. Tradițiile populare vrâncene au fost prezentate de Buciumașii de la Spulber și Cimpoierii din Nistorești. Alături de producătorii agricoli, la eveniment au participat vicepreședintele Consiliului Județean, Mircea Diaconu, președintele filialei județene a Forumului Montan, Dănuț Stoianof, directorul Camerei Agricole, Gabriel Necula, primarul din Vrâncioaia, Ionică Danțiș, care derulează un proiect specific pentru zona montană cu finanțare americană dar și alți reprezentanți ai primăriilor din zona de munte.
Conferința Națională a fost un prilej de analiză a programelor demarate până acum pentru zona de munte dar și de pregătire a măsurilor care trebuie luate în perioada următoare. Participanții au adoptat și o declarație prin care se atrage atenția asupra specificității zonei montane, care presupune și un ajutor pe măsură. Pentru zonele montane din România trebuie adoptate programe specifice deoarece agricultura nu se face în condiții similare cu zona de șes. De asemenea, a fost ridicată problema pășunilor alpine, degradate în ultimii ani.
În repetate rânduri, președintele Forumului Montan din România, profesorul Radu Rey, a arătat că agricultura din zona de munte nu poate fi pusă pe picior de egalitate cu cea din zona de câmpie. „Nicăieri nu a lovit mai tare criza economică decât în munte pentru că aici este cel mai înalt grad de sărăcie din cauza fertilității scăzute a pământului, a consumului foarte mare de energie necesară pentru obținerea aceluiași produs”, a explicat profesorul Rey.
Vicepreședintele Consiliului Județean, Mircea Diaconu, a atras atenția asupra pericolului depo-pulării satelor din zona de munte. O statistică realizată la nivel european arată că, în România, doar 11% din populație locuiește în zona de munte, comparativ cu Elveția, unde procentul ajunge la 80%. Una dintre soluții ar fi motivarea tinerilor din zona de munte prin sprijinirea asocierilor pentru producerea de produse tradiționale. Prin aceste asocieri, oamenii vor putea obține prețuri mai mari la litrul de lapte sau kilogramul de carne.
Urmează un material mai amplu în numerele viitoare ale cotidianului „Monitorul de Vrancea”. Vor fi prezentate atât informații referitoare la deciziile adoptate la Conferința Națio-nală a Forumului Montan cât și măsurile luate de administrațiile locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?