Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Şoseaua de centură a Adjudului va fi realizată


Åžoseaua de centură a municipiului Adjud ar putea fi realizată anul viitor. Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Varianta de ocolire Adjud”. Acest lucru a fost posibil în urma nenumăratelor demersuri și presiuni făcute de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, și autoritățile locale din Adjud. Cu toate acestea, conform hotărârii de guvern publicată în Monitorul Oficial, finanțarea investiției se va face „în limita sumelor aprobate anual cu această destinație”. Valoarea totală a investiției este de 84,5 milioane lei.

Lucrările la șoseaua de centură a municipiului Adjud vor începe, cel mai probabil, de anul viitor. În Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea de Guvern cu indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Varianta de ocolire Adjud”. Valoarea totală a investiției este de 84,5 milioane lei.
Finanțarea obiectivului de investiții menționat se face din fonduri nerambursabile alocate de Comisia Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regio-nală, în proporție de aproape 70%, diferența fiind asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infra-structurii și din alte surse legal constituite. Cu toate acestea,  conform hotărârii de guvern publicată în Mo-nitorul Oficial, finanțarea investiției se va face „în limita sumelor aprobate anual cu această destinație”.
Primarul municipiului Adjud, Constantin Armencea, a declarat că realizarea unei centuri de ocolire este mai mult decât necesară și este un proiect pentru care se bate atât administrația municipală cât și administrația județeană. „Din informațiile pe care le avem în acest moment, se pare că toate intervențiile făcute de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, cît și de noi au dat roade în sensul că Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici la acest proiect care ar urma să fie finanțat anul viitor. Deja m-am înscris în audiență la ministrul Transporturilor căruia vreau să îi explic necesitatea și urgența acestui proiect care trebuie demarat anul viitor, un proiect care s-ar putea finaliza în 12 luni”, a afirmat primarul din Adjud, Constantin Armencea.

Oprișan a cerut Guvernului să finanțeze acest proiect

Realizarea șoselei de centură a municipiului Adjud este posibilă după ce președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a intervenit pe lângă primul ministru Emil Boc pentru ca Guvernul să finanțeze acest proiect. În urma acestei discuții, premierul a promis că șoseaua de centură a municipiului Adjud va fi construită în 2011.
Primarul municipiului Adjud, Constantin Armencea, a declarat că intervenția făcută de preșe-dintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, la premierul Emil Boc este benefică și o garanție a faptului că, în sfârșit, acest proiect va fi realizat. „Este benefică intervenția președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian  Oprișan, la primul ministru Emil Boc pentru demararea și finanțarea lucrărilor la șoseaua de centură a municipiului Adjud. Este o lucrare absolut necesară pentru comunitatea municipiului nostru”, a precizat Constantin Armencea.
De asemenea, deputatul Angel Tîlvăr l-a interpelat pe fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, în legătură cu stadiul proiectului de construcție a centurii de ocolire a Adjudului, în baza sesizărilor făcute de primarul municipiului, îngrijorat de faptul că e posibil să nu primească finanțare „pe criterii politice”. „Aceasta este maniera prin care înțeleg cei din PDL că se face administrație doar prin sa-tisfacerea nevoilor clientelei politice fără a se ține cont de priorități și necesități reale. Centura de ocolire a municipiului Adjud este necesară în primul rând pentru siguranța cetățenilor, pentru decongestionarea traficului infernal prin centrul orașului și nu în ultimul rând pentru micșorarea gradului de poluare”, a afirmat în această toamnă deputatul PSD, Angel Tîlvăr.

Centura Adjudului, un proiect tărăgănat de actuala putere

Proiectul șoselei de centură a Adjudului a fost tergiversat de puterea politică iar edilul din Adjud, Constantin Armencea, a acuzat Ministerul Transporturilor și CNADN că refuză să aloce bani pentru cofinanțarea acestei investiții din motive politice. „Deși s-a semnat contractul de finanțare cu ISPA, proiectul este tărăgănat de Ministerul Transporturilor și CNADN, care motivează că nu au bani pentru cofinanțarea de 25% din va-loarea investiției. În realitate cele două instituții refuză să aloce acești bani cel mai probabil din motive politice”, a precizat primarul Constantin Armencea.
În mai multe rânduri, conducerea primăriei a fost informată de Ministerul Transporturilor și de către CNADN ba că a fost aprobată finanțarea, ba că nu mai sunt fonduri pentru documentații și lucrări. „Am primit adrese de la Ministerul Transporturilor în care se arată că a fost aprobată finanțarea la acest proiect, iar acum ni se spune că nu sunt bani pentru cofinanțare”, a mai spus primarul Constantin Armencea.
Edilul a solicitat oficialilor CNADNR să urgenteze începerea lucrărilor de construire a unei centuri de ocolire a municipiului, deoarece locuitorii municipiului sunt nemulțumiți de traficul greu din centrul orașului, zgomotul deosebit de puternic, numărul mare de accidente și distrugerile provocate magistralei de apă datorită traficului greu.

Centura va avea o lungime de 5,6 kilometri

Conform proiectului, centura de ocolire se va desprinde de DN 2 imediat după podul Trotuș, va merge paralel cu râul până la poligonul de tragere, în zona stației meteo, și va ajunge la E85, în dreptul blocurilor ANL de la ieșirea din Adjud către Bacău. Valoarea totală a investiției este estimată la 84,5 milioane lei. „Centura de ocolire a orașului va avea o lungime de 5,6 kilometri și va fi construită în partea de vest a orașului. Odată cu construcția acestui nou drum, traficul greu nu va mai trece prin centrul orașului și vor fi astfel eliminate toate problemele reclamate, respectiv zgomotul, poluarea dar și riscul de producere a unor accidente va fi mult diminuat”, a precizat primarul Constantin Armencea.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?