Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Cataracta


Cataracta se definește prin tulburarea transparenței cristalinului. Nu se știe din ce cauză apare cataracta. Există două tipuri de cataracte: congenitale și dobândite. Cataracta dobândită (primitivă) poate apărea pe un ochi sănătos, care nu a suferit nicio afecțiune, sau în urma unui traumatism (cataractă traumatică). Cataractele primitive sînt întotdeauna bilaterale (afectează amândoi ochii). Mai întâi se îmbolnăvește un ochi, apoi și celălalt. Acest lucru nu înseamnă că ochiul care este afectat ultimul se îmbolnăvește de la primul, dimpotrivă nu există nicio legătură. Cataracta congenitală apare fie la un ochi, fie la amândoi ochii. Un copil se poate naște cu această afecțiune, pe care o moștenește. Modificarea cristalinului nou-născutului poate surveni și din cauză că, în timpul sarcinii, femeia a suferit o infecție.
 
 Simptome:
Vederea se încețoșează și scade treptat, niciodată brusc (decât în cazul cataractelor traumatice).
 
 Diagnostic:
 Diagnosticul de cataractă congenitală se pune în urma unei consultații simple: nou-născutului i se pun în ochi câteva picături și cu un oftalmoscop se constată această afecțiune. Åžansa copilului de a vedea este intervenția chirurgicală cât mai repede, imediat după naștere. În general, diagnosticul de cataractă poate fi pus numai de medicul oftalmolog. Investigațiile nu sunt foarte complexe. Pacientului i se face un examen cu biomicroscop. Există situații în care ima-ginea este identică, la un bolnav cu o cataractă avansată sau fără cataractă. Acest lucru poate crea confuzii, de aceea, cel mai indicat pentru pacienți este să se adreseze medicului oftalmolog. În debutul bolii, cataracta nu poate fi văzută cu ochiul liber.
 
Tratament:
Tratamentul cataractelor traumatice este tot chirurgical. Aceste cataracte apar prin lovire, înțepare, accidente de muncă. Cataractele complicate apar în urma unor complicații oculare. Singurul tratament eficient care poate rezolva această boală este intervenția chirurgicală. Aceasta este relativ simplă: cristalinul opacifiat se înlocuiește cu un cristalin artificial, ope-rația făcându-se sub anestezie locală. Operația se poate face și în ambulator sau cu o internare de două zile. Metodele de operație sînt foarte moderne. Ope-rația durează în jur de 20 de minute. În mod normal, imediat după operație pacientul trebuie să vadă.

 Prevenție:
Nu există nicio metodă de prevenire a cataractei. Există un singur medicament care poate să oprească evoluția acestei afecțiuni, însă nu are efectul dorit la toți pacienții. De asemenea, nu este niciun medicament care să vindece boala.
 
 
 Recomandări:
 Nu există operație de cataractă cu laser. Laserul se folosește numai în urma apariției unei mici complicații postoperatorii, dar nu are legătură cu operația. Operația care se face cu laserul se numește capsulotomie și constă în producerea unei fante mici în capsula posterioară reopacifiată după operație. Operația de cataractă se face cu ultrasunete.
Cristalinul foldabil este un cristalin care se pliază (incizia este mică), crista-linul se îndepărtează cu aparatul de facoemulsificare și se introduce apoi cristalinul pliabil. Operația presupune o tehnică deosebită. Calitatea acestui cristalin nu este superioară cristalinului obișnuit. Intervenția chirurgicală este însă mai ușoară pentru pacient, nu este nevoie de sutură și se vindecă mai ușor. Ca durată, operația este puțin mai scurtă decît cea cu cristalin obișnuit (durează cam 10 minute). Acest cristalin este mult mai scump (în jur de 130 de dolari). În prezent, nu se mai operează cataracta fără cristalin. La Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice din București aceste operații se fac de peste 10 ani. După 1989, toți medicii au învățat să facă aceste operații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?