Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Cetăţenii de onoare ai oraşului Panciu, personalităţi ale politicii şi culturii


Mai multe personalități ale vieții culturale, științifice și politice românești și internaționale au fost desemnate cetățeni de onoare ai orașului Panciu. Titlul este acordat cu aprobarea Consiliului Local și reprezintă omagiul autorităților pentru cei care, prin activitatea lor, au dus faima orașului în țară și străinătate, fiind un exemplu, dar și un stimulent pentru generațiile viitoare, în vederea continuării acestor performanțe.

Cel mai recent cetățean de onoare al orașului Panciu este Excelența Sa, Liu Zengwen, ambasadorul Republicii Chineze la București, care a fost oaspetele localității la sfârșitul lunii octombrie, cu prilejul Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus” 2010, organizat de Consiliul Județean Vrancea. În cadrul ceremoniei care s-a desfășurat la Casa de Cultură și la care au asistat, în calitate de invitați, deputații Ciprian Nica și Angel Tîlvăr, vicepreședintele Consiliului Județean, Mircea Diaconu și alți reprezentanți ai instituțiilor publice locale și județene, Liu Zengwen a mai primit, în semn de prietenie și considerație, și un alt important simbol civic, respectiv Cheia Orașului.
Printre fiii de seamă ai urbei, ale căror merite deosebite au fost recunoscute, de-a lungul timpului, de comunitatea locală se află Dan Nica, doctor în Åžtiințele Comunicării, deputat în Parlamentul României, fost vicepremier și ministru al Administrației și Internelor, dar și fost ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în Guvernul PSD; oenologul Ion Pușcă, doctor în agronomie, reprezentant al României în organizațiile internaționale cu profil agro-vinicol, membru al Academiei Internaționale a Vinului de la Geneva și al Consiliului Uniunii Internaționale a Oenologilor; scriitorul Ionel Bandrabur, absolvent al Facultății de Litere și Filosofie, licențiat în filosofia culturii, sub îndrumarea profesorului Lucian Blaga și profesor la Liceul „Ioan Slavici”, între 1957-1984.

Recunoștință pentru primarul Adolf Căpățînă

De pe lista celor mai cunoscuți pănceni care au fost ridicați la rangul de cetățeni de onoare nu lipsesc Adolf Căpățînă, fost ministru de justiție, dar și primar al orașului, în perioada 1941-1944, autorul monografiei „Istoricul orașului Panciu și al schiturilor «Brazi» și «Sf. Ioan»”; Anton Paragină, doctor în istorie, muzeograf și publicist; prozatorul Corneliu Åžtefanache, membru al Uniunii Scriitorilor și director al revistelor „Cronica” și „Convorbiri Literare” din Iași. Pe lista cetățenilor de onoare se mai află rectorul Universității „Danubius” din Galați și, totodată, membru al  Academiei Oamenilor de Åžtiință din România, magistratul și dramaturgul Benone Pușcă, a cărei nepoată este, în prezent, profesoară de matematică la Liceul Tehnolo-gic „Al. I. Cuza”, precum și colonelul (r) Gheorghe Rogoz, președintele Asociației Veteranilor de Război, filiala Panciu.

Traducătorul Bibliei, cetățean de onoare

Puțini știu că, printre cetățenii de onoare ai orașului Panciu se mai află și George Popa, medic, scriitor, critic de artă, traducător și filosof, membru al Uniunii Scriitorilor și al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Colaborator al celor mai importante reviste literare românești, George Popa este și autorul lucrării „Istoria culturii și a civilizațiilor”, publicată în 1997. La fel de puțin cunoscuți generației actuale, dar cu merite deosebite în dezvoltarea culturii românești sunt și ceilalți cetățeni de onoare ai Panciului, Vasile Radu (1887-1940), a cărui traducere a Bibliei, după textele originale ebraice și grecești, realizată în 1936, împreună cu Gala Galaction și Mitropolitul Nicodim, a stat la baza tuturor celorlalte ediții ale Cărții Sfinte, publicate până acum în România; Enache Pușcaru (1912-1988), om de știință, cadru didactic universitar, autor a numeroase cărți de specialitate și membru al Fede-rației Internaționale de Farmacie, precum și muzicologul Theodor Bălan (1912-1976), absolvent al Conservatorului și al Facultății de Drept, cu o bogată carieră universitară în domeniul artei pianului și autor al unor lucrări de muzicologie despre Schubert, Liszt și Verdi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?