Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Suplimentare de fonduri pentru proiectele europene


Consilierii județeni au aprobat suplimentarea fondurilor proiectelor cu finanțare nerambursabilă europeană derulate la nivelul județului Vrancea de către administrația județeană.

Cea mai mare sumă, 2,9 milioane lei, a fost alocată de Consiliul Județean pentru programul ,,Sistemul de management al deșeurilor”- Vrancea Curată. Reprezentanții Consiliului Județean au precizat că pentru acest proiect sunt în derulare patru proceduri de achiziții publice iar licitația pentru începerea lucrărilor va avea loc în 2011.
Pentru modernizarea și reabilitarea DJ 204 E Mărășești-Panciu au fost aprobate 1,3 milioane lei „Modernizarea Centrului Åžcolar pentru Educație Incluzivă Elena Doamna – 1,6 milioane lei,  „Consolidare, moder-nizare și dotare cu echipament Mihălceni” – 190 mii lei.
De asemenea, consilierii au aprobat suplimentarea cu 700 mii lei a sumelor pentru proiectul „Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”. Cu acești bani vor fi plătite lucrările efectuate în lunile noiembrie și decembrie.
Fondurile suplimentare provin din economiile și încasările suplimentare din venituri proprii ale administrației județene. Rectificarea bugetară era necesară după ce, în luna august, birocrații portocalii din Ministerul Finanțelor Publice au „mutat” peste 8 milioane de lei din conturile Consiliului Județean din trimestrul III în trimestrul IV. Această decizie a lăsat practic fără bani toate proiectele aflate în derulare cu finanțare europeană. Motivarea finanțiștilor a fost stupefiantă: Consiliul Județean avea prea mulți bani în contul de trezorerie.
Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, declara atunci că în cont se aflau peste 4 milioane de lei, bani virați de Uniunea Europeană pentru prefinanțarea cu 30% a șapte proiecte europene. Astfel, printr-o decizie aberantă au fost lăsate fără cofinanțare proiecte precum „Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”, moder-nizarea și reabilitarea DJ 204 E Mărășești-Panciu și a DJ 205R Cotești-Poiana Cristei dar și lucrările de moder-nizare a Centrului Åžcolar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna”.
Fondurile au fost „mutate” în trimestrul IV însă, ulterior, Guvernul a aprobat o rectificare negativă prin care au fost tăiate 25% din fondurile alocate pentru ultimul trimestru din 2010.

Centre pentru dezvoltarea antreprenoriatului

Consilierii județeni au aprobat, ieri, ca administrația județeană să fie partener în două proiecte ce urmează să fie depuse pentru obținerea finanțărilor europene. Primul proiect este realizat împreună cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură și Tils România. Proiectul „Dezvoltarea antreprenoriatului rural în județul Vrancea prin facilitarea integrării pe piața muncii a resurselor umane” are o va-loare de peste două milioane lei și urmărește elaborarea unei strategii pentru dezvoltarea antreprenoriatului în județ, care să includă și oportunitățile de finanțare pentru zonele rurale. În cadrul acestui proiect ar urma să fie creată o rețea județeană de 5 centre de informare și suport a antreprenoria-tului pe teritoriul județului în localitățile Focșani, Vidra, Tulnici, Bolotești și Valea Sării.

Proiect pentru pregătirea în meserii tradiționale

Un proiect cu finanțare europeană urmează să fie depus de Consiliul Județean în parteneriat cu Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale, Artelor și Meseriilor Vrancea. Proiectul „Alege pentru tine! Formează-te” are o valoare de 583 mii lei. Prin acest proiect se dorește instruirea în meserii tradiționale a 42 de persoane din 9 localități vrâncene. Este vorba de șomeri și persoane ocupate în agricultura de subzistență din Focșani, Bîrsești, Cîmpuri, Năruja, Negrilești, Nereju, Paltin, Păulești, Soveja. Instruirea în meseriile tradiționale ar urma să aibă loc la secțiile din Bîrsești, Nereju, Soveja și Focșani.

Banii europeni, soluția pentru dezvoltarea județului

Consiliul Județean are în derulare proiecte finanțate de Uniunea Europeană în valoare de peste 10 mii de miliarde de lei vechi. Doar anul acesta, Consiliul Județean a accesat fonduri europene în valoare totală de aproximativ 775 milioane de lei (7.750 de miliarde de lei vechi-n.r.). „În județul Vrancea derulăm proiecte europene de circa 260 milioane euro”, a declarat Marian Oprișan, șeful administrației județene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?