Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Viaţă cu…şoareci în buzunare


Aproape 30 de angajați ai unei societăți din București, cu punct de lucru în Mărășești, au ajuns la limita supraviețuirii. Oamenii spun că nu și-au mai primit banii de foarte multă vreme, iar condițiile de trai sunt jalnice. Cinci suflete sunt obligate să stea, zilnic, într-o încăpere în care miroase izbitor a mucegai, fără căldură, apă sau toaletă. Patronul societății ne-a spus că sunt prea mulți angajați, dar și că afirmațiile muncitorilor nu ar trebui luate în seamă, atâta vreme cât întârzierile la salariu nu depășesc o lună și jumătate.

Fără bani, apă curentă, căldură, cu mulți șoareci prin jur și cu un miros persistent de mucegai. Acestea sunt condițiile în care peste 25 de angajați ai societății Mivi Trading SRL București – societate deținută de Mihai Balotă, consilier local PD-L la Primăria Sectorului 3 al capitalei – trebuie să stea atunci când nu fac curat în tren.
Societatea are contract cu CFR-ul pentru a se ocupa de curățenia în trenuri. Cei 28 de angajați ai societății care, ieri, au întrerupt munca sunt atât din Vrancea, cât și din Tecuci. Oamenii, spun că le-a ajuns cuțitul la os și cu toate acestea, nimeni nu le spune nimic.
Într-o încăpere în care nu este căldură, apă, sau toaletă sunt nevoiți să stea, zilnic, câte 12 ore, cinci suflete. Oamenii ne-au spus că nu condițiile sunt cele care i-au făcut să se răzvrătească, ci banii pe care nu i-au mai primit de foarte multă vreme. „Nu știm nici măcar pe ce luni avem de primit bani. Noi primim 600 lei iar din această sumă ni se mai oprește ce e de oprit. De anul trecut, nu mai știm ce bani avem de luat și nu am văzut niciodată un fluturaș, asta așa ca să știm ce am luat și ce mai avem de luat. Luăm așa, cu țărâita, câte o sută, două de lei. Muncim în condiții jalnice. Nu avem căldură, facem focul cu sticlele pe care le strângem din trenuri, nu avem apă sau toaletă. Până nu demult stăteam cu soluțiile cu care facem curat în tren, în aceeași cameră în care mâncăm și ne odihnim. Trebuie să ne milogim de colegii de aici să ne lase să ne încălzim mâncarea. Unii dintre noi facem naveta și să nu credeți că ne decontează cineva transportul. La începutul anului ne-a pus să semnăm contractele de muncă în alb. Nu se poate așa ceva! Noi ne vrem banii că și așa sunt puțini”, a declarat Vasilica Neagu.

***
Angajații spun că atunci când încearcă să ia legătura cu cei din conducerea societății, aceștia le spun că îi vor da afară.
Oamenii, care au acasă copii de crescut, spun că situația a ajuns la extreme, iar șefa punctului de lucru îi amenință mereu și îi jignește. Una dintre angajate ne-a spus că a primit, în luna octombrie, 240 de lei, dar că nu știe pe ce lună sunt și nici cât mai are de luat. „Eu mi-am dat demisia între timp dar îmi vreau banii pentru ce am muncit. În octombrie am luat 240 de lei dar nu știu pe ce lună sunt. Nici pentru anul trecut nu am primit toți banii și sunt persoane care au muncit în timpul concediilor în anul 2008 și nu au primit nici acum bani pentru munca prestată. Nu mai putem să stăm în condițiile astea și fără niciun ban. Ne vrem banii!”, a spus și Virginia Neacșu.

Åžoarecii le umplu buzunarele

Angajații spun că nu-și pot lăsa hainele în cuierul din camera în care sunt obligați să stea, pentru că își găsesc buzunarele burdușite cu chițăitori. „Nu ne putem lăsa nimic aici că ne rod tot. Am găsit șoreci în buzunare în poșetă. Nu se poate chiar așa. În asemenea condiții, și fără bani, nu cred că poate cineva trăi. Măcar să ne trimită în concediu fără plată, cu preaviz, așa cum se întâmplă peste tot. Nu putem să muncim și să nu primim bani pentru ce facem. Am ajuns să luăm mâncare pe datorie”, a spus o altă angajată.
Mai mult, salariații spun că turele de noapte nu mai sunt plătite demult și cu toate acestea, ei muncesc. Ieri, oamenii au întrerupt munca și spun că o vor ține așa până când problema lor va fi remediată.

Plângere la poliție

Angajații au făcut o plângere în acest sens și la poliție. În urma verificărilor, s-a stabilit că angajații au cărți de muncă.
Polițiștii nu au putut lua legătura cu reprezentanții societății, din motive lesne de înțeles. „A fost înregistrată o plângere a angajaților de la societatea în cauză și se fac verificări. Au fost făcute verificări la ITM și ANAF și ni s-a comunicat că persoanele sunt angajate cu carte de muncă. Până în acest moment nu am putut lua legătura cu reprezentanții firmei. În urma unei adrese trimise de noi ni s-a comunicat că societatea nu mai are sediul la acea adresă. Continuăm cercetările în acest caz”, a precizat agent șef principal Emil Bîsceanu, șeful Postului de Poliție Transporturi Feroviare Mărășești.

„Angajații cunoșteau situația”

Patronul firmei, Mihai Balotă, spune că oamenii știau de la început în ce condiții își vor desfășura acti-vitatea, dar și că cineva încearcă să tulbure apele. Acesta ne-a mai spus că este o întârziere la plata salariilor, dar nu așa cum au afirmat angajații. „Este o întârziere la salarii, dar nu așa cum spun angajatele. Trebuie să primim bani ca să le putem plăti pe ele. Dacă reprezentanții CFR nu ne-au dat nouă bani, nu avem nici noi de unde să le dăm lor. Ele nu mi-au solicitat mie nimic și nici nu s-au plâns. Acolo este cineva care tulbură apele. Ele știau situația asta de la început. E o întârziere la plata salariilor de cel mult o lună și jumătate, nu așa cum afirmă doamnele. Probabil au impresia că dacă nu au mai muncit astăzi (ieri-n.r) vor rezolva ceva. Nu este așa. Încercăm să le achităm salariile dar trebuie să înțeleagă că nici cei pentru care noi prestăm servicii nu ne-au plătit nouă. Oricum, nu sunt obligate să rămână. Åži așa sunt prea multe dar am spus să nu le dăm afară. Dacă spuneau de pro-blema asta mă duceam și eu la companie și discutam. Nu știu de nicio plângere la poliție. Eu nu am primit nimic”, a afirmat Mihai Balotă. În timp ce angajatorul nu prea înțelege care este marea pro-blemă, oamenii mănâncă pe datorie și trăiesc în niște condiții greu de suportat.

Contracte oferite fără licitație

Presa centrală scrie că Mihai Balotă, consilier local PD-L la Primăria Sectorului 3, a primit, prin încredințare directă, contracte cu CFR, RATB și Ministerul Apărării. Invocând o „situație de extremă urgență” autoritățile i-au oferit contracte fără licitație lui Mihai Balotă pentru prestarea serviciilor de curățenie și pentru servicii de pază și protecție, conform Financiarul.
Spre exemplu, firma lui Balotă, Mivi Trading SRL, a obținut, în urma unei negocieri directe cu CFR Craiova, un contract de 231.000 de lei pentru spălarea vagoanelor arondate acestei stații.
Portița legală de care s-a folosit CFR Craiova pentru a atribui acest contract firmei activistului de partid este la fel de bizară: „situație de urgență extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă, în conformitate cu condițiile stricte stabilite în directivă”. Balotă a mai avut contracte și cu alte instituții de stat – Transelectrica, Nuclearelectrica, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Ministerul Economiei etc. De asemenea, consilierul PD-L păzește și obiectivele Armatei. Firma sa de securitate, Rotw Guard Security a strâns, în ultimii doi ani, din afacerile cu statul, nu mai puțin de 16 milioane de lei. Deși CFR-ul nu-i plătește serviciile, Mihai Balotă ia toate contractele pe care le prinde.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?