Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Nepredarea cărţilor de muncă, sancţionată


Procedura de scanare a cărților de muncă din cadrul Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea este pe ultima sută de metri. Astfel, conform datelor furnizate, până în prezent au fost scanate 52.918 de carnete de muncă, iar alte mii sunt în lucru. „La această dată sunt în lucru 4.452 carnete de muncă, ce vor fi scanate până la sfârși-tul lunii noiembrie 2010”, ne-a transmis Cornelia Cotea, purtătorul de cuvânt al CJP Vrancea.
Conform normelor în vigoare, angajatorii și persoanele fizice care posedă carnete de muncă au obligativitatea completării tuturor înscrisurilor apărute până la data de 1 aprilie 2001 și predarea carnetelor la CJP, pentru că de atunci firmele au fost obligate să transmită lunar toate datele referitoare la plata contribuțiilor. Termenul de pri-mire a cărților de muncă în vederea preluării datelor din acestea a fost 30 septembrie 2010, iar de scanare și arhivare electronică 30 noiembrie 2010. Cărțile de muncă se depun de către angajatori sau persoane fi-zice, iar cei care nu s-au preocupat de acest amănunt până în prezent trebuie să știe că se practică și amenzi. Astfel, nerespectarea termenelor de predare a carnetelor de muncă constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 300 la 600 lei, în cazul persoanelor fizice și de la 1.500 la 5.000 lei, în cazul persoanelor juridice. Societățile plătesc lunar pentru gestionarea cărților de muncă 0,25% sau 0,75% din fondul de salarii, în funcție de locul în care au fost depozitate documentele. În urma scanării, fiecare contribuabil va putea să știe în orice moment care e stadiul cotizațiilor sale la zi și câte puncte de pensie a acumulat. Pe baza acestor date, autoritățile pot să întocmească prognoze privind evoluțiile pe piața muncii.
Cărțile de muncă trebuiau scoase din uz încă din 2003, însă pentru că procedura a fost greoaie s-a trecut la preluarea și scanarea lor. Practic, obligativitatea este preluarea stagiilor de cotizare din cărțile de muncă aflate la ITM, la șomeri sau la angajatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?