Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

O elevă romă, campioană la judo


O elevă de 14 ani, din Adjud, este câștigătoarea celor mai multe concursuri de judo. Marinela Tăgărici este de etnie romă. „Mă «lupt» de la vârsta de 9 ani și niciodată nu m-am gândit să renunț”, spune fata.

La vârsta de 14 ani, Marinela Tăgărici este un copil înzestrat cu un talent special, cel de a practica un sport dificil pentru o fată, și anume judo. Până acum, eleva a adunat 45 de diplome, majoritatea de locul I, dar și 10 medalii, 4 dintre ele fiind de aur. Marinela spune că acest sport este cea mai mare pasiune a ei, care îi aduce cele mai multe satisfacții. „Îmi place să practic judo și mereu am vrut să fiu cea mai bună. Mă «lupt» de la vârsta de 9 ani și niciodată nu m-am gândit să renunț. Recunosc că muncesc foarte mult, dar fără efort nu se pot obține performanțe”, a precizat sportiva adjudeancă. De acest sport, eleva a prins drag pe când era în clasa a III-a, la Liceul Sportiv din Focșani. A fost de ajuns doar o vizită la un club de judo, pentru ca Marinela să își dea seama că are talent și că acest sport o să facă din ea o campioană.

O elevă silitoare

Pe lângă acest hobby, dacă îl putem numi așa, fata are rezultate foarte bune și la învățătură, iar profesorii sunt mândri că au o așa elevă în școală. Marinela s-a transferat la Åžcoala „Mihail Armencea” din Adjud pe când avea 12 ani, deoarece nu mai dispunea de bani pentru a rămâne la Liceul Sportiv din Focșani. „Marinela are numai note de 9 și 10 la toate materiile. Este o fetiță silitoare și responsabilă, de aceea o apreciez și o îndrăgesc foarte mult. Tot colectivul profesoral se străduiește din răsputeri ca să o  ajute cât mai mult. Ea beneficiază de bursă specială de studiu, în valoare de 180 lei, datorită rezultatelor deosebite la învățătură”, a mențio-nat Reta Strat, directorul Åžcolii „Mihail Armencea” din Adjud.

Multă muncă și ambiție

În ciuda faptului că Marinela este de etnie romă, ea nu s-a confruntat cu fenomenul discriminării. Adevărul este că eleva și-a surclasat semenii care nu fac cinste minorității rome, prin bun-simț, responsabilitate și demnitate, fiind totodată îngrijită și frumoasă. Fata nu s-a rușinat niciodată cu faptul că face parte din etnia romă, ba chiar a demonstrat tuturor că un țigan este la fel de om ca și un român. Toate victoriile au făcut ca sportiva să fie apreciată pentru ceea ce este ea ca om, ori nu ca etnie.
Medalia de care este cea mai mândră a fost câștigată la finala europeană de la Baia Mare, unde s-a clasat pe locul I, depășindu-le pe sportivele din Ungaria, Serbia și Germania. „Pentru această medalie de aur am muncit foarte mult, dar când am câștigat-o, m-am simțit împlinită. Åži la finala națională de la Iași, din 2008, am câștigat tot medalia de aur”, a adăugat Marinela.

Sportul cere multe resurse financiare

Familia Marinelei, compusă din mamă și o soră mai mică, nu are o situație financiară prea bună. Toate trei  își duc traiul din ajutorul social al mamei, bursa școlară a Marinelei și alocația ei și a surorii. Cerințele pregătirii pentru acest sport sunt mari, eleva având nevoie de mai multe echipamente, o alimentație adecvată și uneori tratamente me-dicale. „Ne descurcăm greu, dar este bine și așa. Din ajutorul mamei plătim datoriile și cumpărăm de mâncare, iar din bursa mea îmi procur cele necesare sportului și ce îi mai trebuie unei fete. Chiar acum ceva timp mi-am fisurat clavicula și am avut nevoie de bani pentru a mă trata. Cu ajutorul lui Dumnezeu, mă simt bine, iar mâine am concurs la Gura Humorului pentru câștigarea Cupei Bucovinei”, a afirmat Marinela.
Eleva se antrenează într-o sală improvizată, situată lângă sediul ISU Adjud, avându-l ca antrenor pe Ionică Ciupitu, unul dintre cei mai titrați antrenori de judo din Vrancea.

Aspirații înalte

Cel mai mare vis al campioanei de judo este să ajungă cea mai bună luptătoare de judo din țară. După terminarea învățământului gimnazial, Marinela vrea să urmeze cursurile Liceului Sportiv din Onești. „Vreau să merg la Liceul Sportiv din Onești pentru că orașul este renumit pentru performanțele sportive. De la centrul sportiv din Onești se va face preselecția pentru lotul național de judo. Vreau să ajung cineva în viață prin acest sport, care îmi place enorm. Chiar dacă îmi voi dedica cea mai mare parte din timpul meu practicării de judo, vreau totuși să urmez o facultate”, a concluzionat eleva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?