„Fiecare popor are dreptul de a-şi alege drumul de dezvoltare“

0
493


Excelența Sa, Liu Zengwen, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Populare Chineze la București, a fost impresionat de modul în care vrâncenii au organizat Festivalul Internațional al Viei și Vinului Bachus 2010. Excelența Sa a felicitat Consiliul Județean și a arătat că festivalul este o oportunitate de prezentare a județului, care asigură dezvoltarea în perioada următoare. Prezența delegaților chinezi la Bachus 2010 a însemnat posibilitatea realizării de exporturi de vinuri pe una dintre cele mai mari piețe din lume. Excelența Sa a discutat cu reporterii „Monitorului de Vrancea” despre transformarea economiei chineze în ultimii 30 de ani, precizând că „fiecare popor are dreptul de a-și alege drumul de dezvoltare”.

Domnule ambasador, ce s-a schimbat în cei 30 de ani de când cunoașteți România? Cum s-a transformat China în a doua mare putere economică mondială ?
S-a schimbat nu doar România, situația internațio-nală s-a schimbat foarte mult. În țările europene de est și chiar fostele membre ale URSS, situația s-a schimbat radical. Înainte era sistemul socialist, în România și China era la fel atunci. Dar sistemul din China de acum nu este la fel ca sistemul socialist de acum 30 de ani. Din punct de vedere al mentalității oamenilor s-a schimbat foarte mult. Înainte de 1978, China, ca economie, se apropia de prăpastie deoarece era lupta de clasă. După 1978 ne-am gîndit că nu poate continua așa și trebuie să căutăm drumul cel mai potrivit pentru China. Am copiat niște lucruri dar nu erau potrivite pentru China, nu s-a ținut cont de condițiile concrete ale țării. Noi am început reforma și deschiderea spre lumea de afară dar, la început a fost foarte greu. Mentalitatea oamenilor considera că proprietatea de stat este cea mai bună dar acum, după 30 de ani de reformă și deschidere către lumea de afară, avem și multe proprietăți de stat, colectivă, acționară, multe moduri. Însă este aceeași suprafață, China nu s-a schimbat. Populația s-a dublat, condițiile s-au schimbat. Atunci aveam probleme la îmbrăcăminte, încălțăminte, hrană, multe lucruri. Acum, faptele au dovedit că drumul pe care l-am ales, modul de dezvoltare, sunt juste. Am avut multe succese dar avem și multe probleme de rezolvat în viitor. Fiecare popor are dreptul de a-și alege drumul de dezvoltare. Cred că ideologia nu este un lucru sau o problemă care să împiedice dezvoltarea relațiilor interstatale. Nu poate constitui un obstacol.

Sunteți născut într-o provincie care realizează 40% din producția de vin a Chinei. Care sunt diferențele dintre China și România la cultivarea viței de vie?
La noi sunt câteva regiuni unde se cultivă vița de vie dar în România în aproape toate regiunile se cultivă vița de vie, este o tradiție. La noi nu prea.

Ce vinuri preferă chinezii?
Depinde de oameni dar majoritatea chinezilor preferă vinul roșu. La noi, culoarea roșie este norocoasă, o culoare care simbolizează fericirea. Vinul roșu este mai sănătos, așa se spune.

Cum se pot dezvolta investițiile chineze în România?
România este cea mai mare investiție chineză dintre țările Europei de est și centrale. Consumă aproape 400 milioane dolari. În Polonia, Ungaria, nu sunt așa de mari ca în România. Dar cred că nu este suficient, în comparație cu potențialul economic și social al României. Trebuie  să-i încurajăm pe oamenii de afaceri din cele două țări să se cunoască reciproc, să știe cadrul legislativ și chiar modul de gândire, mentalitatea. Cred că e util pentru diversificarea relațiilor bilaterale.

Care sunt nemulțumirile investitorilor chinezi față de condițiile de afaceri din România?
Am auzit de la oamenii de afaceri chinezi din România că au lăudat relațiile bune dintre cele două țări. Oamenii sunt foarte ospitalieri și cadrul de afaceri e bun dar au și dificultăți. De exemplu, limba este foarte importantă și nu cunosc limba română iar marea majoritatea sunt firme mici și mijlocii, nu sunt multe firme mari.

Ați vizitat crame și podgorii din Vrancea. Care sunt impresiile dumneavoastră după Festivalul Bachus?
Îmi face o mare plăcere și satisfacție invitația președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan. Consider că organizarea acestui Festival este un eveniment foarte important. Cu această ocazie, populația județului Vrancea face o prezentare a vinului de calitate din județ și nu numai. De altfel, Vrancea este patria vinului. Este și o prezentare a situației, a culturii, tradițiilor, obiceiurilor, specialităților din județ care ajută foarte mult pentru dezvoltare în viitor.  Mi-a lăsat o impresie deosebită. Cu noi au fost oameni de afaceri chinezi, care au început să importe vin din România, chiar din Vrancea. Există potențial de dezvoltare și cred că perspectiva de colaborare este bună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here